AP
LIGA PRVAKA

Šahtar prvi put u osminu finala Lige prvaka, Arsenal u završnici slomio Partizan

Filip Ozobić jedan je od najboljih mladih igrača u Rusiji. Odnedavno je član prve momčadi Spartaka, a od srijede vjerojatno i najmlađi Hrvat debitant u Ligi prvaka
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 08. prosinac 2010. 21:28

SKUPINA E

Nogometaši Bayerna pobijedili su na Allianz Areni sastav Basela s 3-0 u dvoboju 6. kola Lige prvaka u E skupini. Bavarci su i prije utakmice znali da će proći u nokaut-fazu kao prvi u skupini, a do pete pobjede stigli su rezultatski uvjerljivo, iako gosti nisu bili bezopasni, pogotovo u prvom dijelu, kod rezultata 0-0, pa je domaći vratar Kraft u nekoliko navrata morao spašavati šanse gostiju. Danijel Pranjić nije konkurirao za Bayernov sastav, dakako, kao niti Ivica Olić.

Bayern je poveo u 35. minuti, kada se Diego Contento odlično izborio za jednu loptu koja je naizgled već bila izgubljena, spasio je je uz gol-aut crtu te odigrao povratno za Riberyja, a francuski krilni napadač je precizno naciljao za vodstvo domaćina. Samo dvije minute kasnije, Bayern je povećao vodstvo zahvaljujući pogotku Timoščuka iz blizine, a konačnih 3-0 postavio je svojim drugim golom Franck Ribery u 50. minuti.

Cluj i Roma odigrali su 1-1 u Rumunjskoj. Gosti su poveli u 21. minuti, kada je Marco Borriello dobro naciljao s nekih 10-tak metara lijevom nogom, a za domaćina je izjednačio Traore u 88. minuti, zabio je glavom nakon centaršuta s desne strane. Saša Bjelanović ušao jeu igru kod domaćina u 63. minuti.

Bayern i Roma nastavljaju natjecanje u Ligi prvaka, Basel ide u Europa ligu, a Cluj se oprostio od europske pozornice za ovu sezonu.

Bayern – Basel 3-0

Cluj – Roma 1-1

Ljestvica:

1. Bayern 6 5 0 1 16-6 15

2. Roma 6 3 1 2 10-11 10

3. Basel 6 2 1 3 9-9 7

4. CFR Cluj 6 1 0 5 5-14 3

SKUPINA F

Nogometaši Chelseaja i Marseillea imali su osiguran prolaz u nokaut-fazu Lige prvaka i prije međusobnog ogleda 6. kola F skupine na Velodromeu, u kojem je Marseille slavio s 1-0. Chelsea tako nije uspio okončati natjecanje u F skupini sa svih šest pobjeda. Trenutak odluke zbio se u 81. minuti, kada je Brazilski napadač Brandao pokupio loptu koja se odbila nakon udarca Taiwa izvan kaznenog prostora, te je iz neposredne blizine uhvatio Petra Čecha u raskoraku i zabio jedini gol na utakmici. Chelseajev bjelokošćanski napadač Didier Drogba zaigrao je na Velodromeu prvi puta od 2004. godine, kada je dres Marseillea zamijenio Chelseajevim. Nije napravio ništa posebno protiv svojih bivših suigrača, ali je pokupio ovacije navijača Marseillea kada ga je u 62. minuti zamijenio Sturridge.

Trener Chelseaja Carlo Ancelotti odlučio je u ovome dvoboju odmarati Ashleya Colea i Nicolasa Anelku. Strateg domaće momčadi i bivši Chelseajev igrač Didier Deschamps bio je zadovoljan s pobjedom.

- Chelsea možda nije izveo najjači sastav, ali je zaigrao s jakom momčadi. Iako ulog u ovoj utakmici nije bio velik, drago mi je zbog stjecanja samopouzdanja da smo pobijedili – rekao je Deschamps.

U drugom dvoboju skupine, moskovski Spartak je u gostima svladao Žilinu s 2-1, pa je slovački klub završio natjecanje bez i jednog boda u skupini. Domaćini su poveli golom Majtana u 48. minuti, ali preokret donose Alex u 54. i Ibson u 61. minuti. Ibson je još u 77. minuti dobio i crveni karton.

Inače, utakmica je bila prekinuta nakon samo nekoliko minuta igre zbog gostujućih navijača koji su bacali pirotehnička sredstva na igralište, pa je sudac Kevin Blom poslao obje momčadi u svlačionicu, te prekinuo dvoboj na otprilike 20 minuta. Spartakovi nogometaši krenuli su tijekom prekida prema svojim navijačima, valjda da ih zamole da se umire.

Marseille - Chelsea 1-0

Žilina - Spartak 1-2

1. Chelsea 6 5 0 1 14-4 15

2. Marseille 6 4 0 2 12-3 12

3. Spartak 6 3 0 3 7-10 9

4. Žilina 6 0 0 6 3-19 0

SKUPINA G

Jedino pitanje uoči posljednjeg kola skupine G Lige prvaka bilo je tko će s trećeg mjesta nastaviti natjecanje u Europa ligi. Odgovor glasi: amsterdamski Ajax. Madridski Real je nakon pet kola osigurao prvo mjesto u skupini, a bilo je jasno da će s drugog mjesta u osminu finala Lige prvaka i Milan. Tako je jedina dvojba bila hoće li u šesnaestinu finala Europa lige Ajax ili Auxerre koji je imao bod manje od nizozemskog kluba uoči današnjih dvoboja.

Prava neizvjesnost na kraju je ipak izostala, ponajprije zahvaljujući Realu koji je na svome Santiago Bernabeuu, bez suspendiranog Josea Mourinha na klupi, deklasirao Auxerre s 4-0 i tako mu ugasio svaku nadu. Briljirao je protiv svojih sunarodnjaka Karim Benzema, zabivši tri pogotka i to glavom, pa lijevom i desnom nogom. Za prvi mu je gol, ujedno 300. Realov u utakmicama Lige prvaka, u 12. minuti s lijeve strane asistirao Cristiano Ronaldo koji je i sam zabio u 49. minuti nakon što ga je odličnim dodavanjem pronašao Marcelo. Svoj drugi pogodak Benzema je postigao u 72. minuti iskoristivši dodavanje Lassane Diarre, da bi priču zaključio u 88. minuti nakon nevjerojatne pogreške gostujućeg vratara Oliviera Sorina koji mu je dodao loptu i omogućio mu lak posao.

Ajax u Milanu ipak nije ništa želio prepustiti slučaju. Momčad koju je prvi put vodio Frank de Boer, privremeni nasljednik Martina Jola, nije računala na pomoć Reala, već je odlučno krenula po pobjedu protiv "rossonera" i na koncu i došla do nje (2-0). Strijelci su u 57., odnosno 66. minuti bili Demy de Zeeuw i Toby Alderweireld, obojica su pucali s ruba šesnaesterca.

Milan - Ajax 0-2

Real Madrid - Auxerre 4-0

Ljestvica:

1. Real Madrid 6 5 1 0 15-2 +13 16

2. Milan 6 2 2 2 7-7 0 8

3. Ajax 6 2 1 3 6-10 -4 7

4. Auxerre 6 1 0 5-3 12 -9 3

SKUPINA H

Nogometaši Šahtara prvi su se put u povijesti plasirali u nokaut-fazu natjecanja u Ligi prvaka i to s prvog mjesta u skupini H. Dalje ide i Arsenal. Šahtaru je za prolazak trebao samo bod protiv Brage na Donbass Areni u posljednjem kolu, ali momčad Mircee Lucescua je došla do sva tri pobjedom 2-0. Iako je i portugalski klub mogao osigurati plasman u osminu finala, za što mu je trebala pobjeda u Donjecku, uz poraz ili remi Arsenala protiv Partizana, nogometaši Domingosa Paciencije nisu pokazivali previše inicijative.

U ne osobito kvalitetnoj utakmici Šahtar je kontrolirao igru i imao nekoliko prilika, a ključni su se trenuci dogodili u završnici. U 78. minuti je kapetan ukrajinskog kluba i hrvatske reprezentacije Darijo Srna ubacio s desne strane, lopta je prošla sve i došla do Razvana Rata koji je s lijevog ruba kaznenog prostora smjestio loptu u mrežu. Pet minuta kasnije Rat je s lijeve strane asistirao Luizu Adrianu za konačnih 2-0 i plasman među najboljih 16. Braga će, pak, nastaviti natjecanje u šesnaestini finala Europa lige. Spomenimo još da je Srna odigrao svih 90 minuta, dok Eduarda da Silve nije bilo u sastavu.

A bivši klub hrvatskog Brazilca, londonski Arsenal, osigurao je drugo mjesto u skupini pobjedom protiv beogradskog Partizana s 3-1 na svome Emiratesu. Topnici su poveli u 30. minuti kada je Marko Jovanović u kaznenom prostoru srušio Robina van Persieja, a Nizozemac je sam uspješno izveo jedanaesterac. Stvari su se za momčad Arsenea Wengera malo zakomplicirale u 52. minuti kada je izjednačio Brazilac Cleo. Budući da je u tom trenutku u Donjecku rezultat bio 0-0, navijačima Arsenala nije bilo ugodno jer su njihovi miljenici, uz pogodak Brage mogli ispasti, no stvari su ipak sjele na svoje mjesto. Prednost engleskom klubu je vratio Theo Walcott sjajnim volejom u 73. minuti, a samo četiri minute kasnije konačnih je 3-1 postavio Samir Nasri nakon asistencije Alexa Songa.

Šahtar – Braga 2-0

Arsenal - Partizan 3-1

Ljestvica:

1. Šahtar 6 5 0 1 12 6 +6 15

2. Arsenal 6 4 0 2 18 7 +11 12

3. Braga 6 3 0 3 5 11 -6 9

4. Partizan 6 0 0 6 2 13 -11 0

Linker
24. travanj 2024 14:31