MIGUEL MEDINA Afp
SPREMNI ZA VELIKI DERBI

Bili su spremni platiti da ode, a sada pomaže Brozoviću i novo je oružje Intera! Ovo ne pamte 10 godina

Prvi puta od trostruke krune sa Mourinhom, Inter je u drugom dijelu prvenstva usamljen na vrhu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. veljača 2021. 15:21

Kad je postignut i treći pogodak dao si je oduška u svom poznatom euforičnom stilu. Antonio Conte se zaletio prema buketu svojih igrača i skočio na njih slaveći 3:1 pobjedu nad Laziom. Bila je to potvrda pobjedničkog rezultata kojim je Inter napokon preskočio Milan na prvom mjestu i sada usamljen očekuje nedjelju i eksplozivni međusobni ogled...


Kad je dosadašnji lider u Spezii neočekivano izgubio utakmicu, pokazavši očigledan pad forme ali i lošiji pristup dvoboju, navijači Milana ponadali su se da bi suparnici sa druge strane grada mogli kiksati protiv Lazia. Rimljani su iskazivali prije gostovanja kod Intera odličnu formu. Imali su 6 uzastopnih pobjeda i njihov trener Simone Inzaghi emitirao je veliki optimizam za izazovni dvoboj sa kolegom Conteom.


No, ovaj put su se ispunile želje i potvrdila nadanja Interovih navijača, a Milanovi su fanovi sada svjesni da bi im se već u nedjelju, nakon derbija, moglo dogoditi da budu udaljeni "odjednom" 4 boda za Interom. Jedan jako važan detalj u tom smislu jest da Inter u tjednu poslije derbija može odmarati i osvježiti redove za nastavak sezone, dok Milan i drugi koji nastupaju u Europi taj luksuz neće imati...


Protiv Lazia Inter je igrao dobro i razumljivo su igrači bili puni energije. Bili svu svjesni Interisti da ne smiju prokockati ovu šansu, jer blijeda i neprepoznatljiva partija Milana u Spezii može biti točka na kojoj bi Piolijeva momčad mogla izgubiti samopouzdanje. Zato su pošto poto htjeli pobjedu nad Laziom i ulazak u derbi, svojevrsnu "malu" majstoricu, sa bodovnom prednošću.
Antonio Conte, barem je tako uvjerenje najvažnijih analitičara u medijima, pronašao ona rješenja koja su Interov gore-dole intenzitet i učinak na utakmica napokon uravnotežili. I kada rezultat poprati takva rješenja onda se mnoge ocjene i procjene promjene. Uzmimo primjer tri igrača, dva hrvatska i jednog danskog reprezentativca.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Conteu su nakon Lazia bila puna usta Ivana Perišića. Donedavno je Perišić bio na udaru kritika, pa neko vrijeme rezerva, kao što je u nekoj prethodnoj fazi bio hvaljen i u prvom planu. Sada je Conte "otkrio" da je Perišić odličan kao lijevi bočni u sustavu sa tri braniča. Protiv Lazia je zbilja bio rastrčan, razigran i točno ono što Conte želi od svojih bočnih igrača (Hakimi desno). Dakle, da budu visoki, napadaju ali odmah po izgubljenoj lopti sprintaju u obranu. Hakimi je po vokaciji bek, fizički je iznimno moćan i mlad je, zato mu te dionice dođu prirodno. Perišić je ipak igrač od 32 godine, po vokaciji krilo i nije mu baš jednostavno odrađivati takve zahtjeve.

Možda više psihološki nego fizički. No, u ovoj utakmici je Perišić potvrdio da u tome može biti izvrstan. Očekujući od njega takav doprinos Conte ga je očito htio dodatno motivirati javnim pohvalama. Dok je Perišić dobio 6,5, Marcelo Brozović je zaslužio 7 kod talijanskih kroničara. Igra standardno dobro, trči kao malo tko, a ovom prilikom je opet bio asistent. Brozović tretman dodatno je dobio na snazi zbog trećeg aktera ove priče, a to je Eriksen!

Do prije dva tjedna činilo se da je Inter spreman i platiti nekome da si uzme danskog reprezentativca, koji od dolaska iz Tottenhama, po želji tehničkih direktora (financijski dobra prilika), nije baš bio u Conteovim planovima.

Onda se dogodila utakmica sa Milanom, u kupu, koju je Eriksen obilježio u dvije minute igre. Conte ga je poslao na terenu u 88', umjesto Brozovića, a Danac je iz slobodnog udarca majstorski donio prolaz Interu! Od tada se promijenio njegov status i sada se protiv Lazia vidjelo kako je potpuno "in" Conteovih taktika. Eriksen je dijelom rasteretio Brozovića u konstrukciji igre i svojim okomicama i dubinskim loptama donio novo oružje u Conteovoj viziji ubrzanja igre. Danac je asistirao za prvi gol, imao je još nekoliko sjajnih poteza te se stubokom promijenio njegov status...


Ključna faca je ipak Romelu Lukaku, koji je postigao dva pogotka i zaokružio učinak dosadašnje karijere na 300 golova! Sada dijeli prvo mjesto liste strijelaca sa Ronaldom (16 pogodaka) i novi sudar sa "neprijateljem" Ibrahimovićem na Meazzi dočekati će sa pogledom "odozgo".


Interisti kao da osjećaju da je ovo "ta" godina. Od fantastične sezone 2010., kada su sa Mourinhom upisali tripplette (scudetto, kup i liga prvaka), nije se dogodilo da je Inter na početku drugog dijela sezone sam na vrhu. Teško je razuvjeriti navijače Intera, nakon 10 godina frustracija, da to "mourinhovsko" nisu znakovi sudbine da je ovo sezona kada će se slaviti titula prvaka...

Linker
23. travanj 2024 19:08