ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
MARIO PAŠALIĆ ZA SN

‘Bolje od ovoga nije moglo! Ja sam zabio tri gola, Hajduk je u polufinalu, a ovakav može i protiv Dinama‘

Vatreni veznjak sjajno igra u Atalanti, a jednim okom prati i uzbuđenja u hrvatskom nogometu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. prosinac 2021. 11:29

Kako li samo igra Mario Pašalić! Sezona karijere? Pa, držimo da se može baš tako kazati. Hrvatski reprezentativni veznjak nudi partije za kojima se okreće kompletna Europa. Nije oduševio samo u dresu svoje Atalante, Pašalić je bi jedna od ključnih karika u završnici hrvatskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ovo je njegova godina, njegova sezona, kako hoćete... Utorak je za njega bio poseban dan.

Atalanta je u 15. kolu Serie A svladala Veneziju 4:0, a Pašalić je zabio tri pogotka. Tako je stigao na šesto mjesto ljestvice strijelaca talijanskog prvenstva. Do sada ih je zabio sedam, a uz to ima i pet asistencija što ga čini najučinkovitijem veznjakom u ligama Petice. To je Pašaliću drugi put da je zabio tri pogotka u dresu Atalante. Prvi put se to zbilo 14. srpnja 2020. godine u pobjedi protiv Brescije (6:2). Pašalić je postao prvi hrvatski nogometaš koji je u povijesti Serie A dva puta upisao 'hat trick'. Prije njega samo su četiri igrača zabila po tri gola u jednoj od najjačih liga na svijetu - Frane Matošić, Alen Bokšić, Nikola Kalinić i Ivan Perišić. A posebno mu dobro ide u netom prošlom studenom mjesecu. Naime, 6. studenog je zabio Cagliariju, četrnaest dana kasnije dva puta Speziji i eto u utorak tri puta Veneziji.

image
LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/Ddp Usa/Profimedia

U međuvremenu je zabio i Malti u reprezentativnom dresu. Kad nam se jučer javio, prvi smo ga pitali igra li zaista svoj najbolji nogomet u karijeri i kako to da je postao udarni strijelac Atalante, ima li to veze s nekim njegovim novim taktičkim zadacima?

- Osjećam se odlično,i fiziički i psihički, igram u kontinuitetu već neko vrijeme, imam povjerenje trenera i to se osjeti na mojim igrama. A onda samim tim dolaze i golovi, te asistencije. Odgovara mi ovakva ofenzivnija uloga, gdje se mogu stalno pridodavati napadu i ulaziti u završnicu iz drugog plana. Igramo takav stil nogometa da stalno napadamo često smo u šansama i evo sad to koristim na najbolji mogući način - kazao nam je u uvodu Pašalić.

S obzirom da je bio i među najboljim igračima Vatrenih u finišu kvalifikacija, zanimalo nas je što mu je pred kraj godine donijelo takvu odličnu formu?

- Mislim da je tu najvažniji kontinuitet igara koji sam dobio. A onda jasno, kad zabijam, kad dolaze golovi i asistencije naravno da i samopouzdanje raste. Svaki gol i svaka asistencija je novi dodatak samopuzdanju. To je sukus svega.

Što mu na sve kaže trener Gasperini?

- Igramo odlično u posljednje vrijeme, zaredali smo s pobjedama, neporaženi smo već neko vrijeme, priblizili smo se vrhu. Trenutno igram važnu ulogu u tome, tako da moze biti zadovoljan.

Pašalić je već sada nadmašio svoj učinak iz Serie A iz prošle sezone kada je zabio šest pogodaka. Treba naglasiti da je kraj 2020. i početak 2021. više od dva mjeseca bio izvan terena zbog problema s preponama. U sezoni 2019./20. zabio je devet pogodaka i to mu je bila golgeterski najbolja sezona još od odlaska iz Hajduka. Uz sedam golova u Serie A, dva gola za reprezentaciju, pogodio je u Ligi prvaka na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda, s u najelitnijem nogometnim natjecanju na Globusu u prošlom kolu ubilježio je i asistenciju protiv Young Boysa. Atalanta je trenutačno četvrta u Serie A, uz utakmicu više zaostaje četiri boda za vodećim Napolijem s kojim igra u subotu na gostavanju veliki derbi. Može li se Atalanta ugurati u borbu za naslov prvaka?

- U subotu je derbi s Napolijem i tu ćemo vidjeti gdje smo u odnosu na trenutačno najbolju momčad prvenstva. Dobivali smo ih već nekoliko puta prošlih sezona tako da vjerujem da možemo opet, ali trebat će to dokazati i na terenu. Ne opterećujemo se s velikim ciljevima, kako će prvenstvo ići prema kraju, vidjet ćemo za što se možemo boriti.

Sljedećeg tjedna Atalanta igra i veliku utakmicu Lige prvaka, na domaćem travnjaku dočekuje Villarreal. Pobjeda joj donosi proljeće u Ligi prvaka...

- Sve je u našim rukama i nogama. S pobjedom smo direktno u osmini finala LP. Villarreal je jako dobra momčad i biti će jako teško. Međutim, imamo sigurno jako dobre šanse za prolazak i svi vjerujemo u to. Bila bi to fenomenalna stvar za ovaj klub. Treća sezona u Ligi prvaka i treći prolazak skupine! Ali o tom potom, fokus je trenutačno na Napoliju. Kako god, cilj je osigurati proljeće u Europi, a bilo bi lijepo da to ponovno bude u Ligi prvaka - zaključio je Pašalić.

Vjerujem da Hajduk može i protiv Dinama

Naravno da smo Marija nešto priupitali i o Hajduku, te nedjeljenom velikom derbiju hrvatskog nogometa.

- Naravno da pratim Hajduk. Utorak je za mene bio idealan, Hajduk je pobijedio Lokomotivu i uhvatio polufinale kupa, ja sam zabio tri pogotka, bolje nije moglo. Iznimno me vesele rezultati i igra Hajduka u posljednje vrijeme. Jako dobro to izgleda. Držim fige da se niz nastavi i u nedjelju na derbiju u Maksimiru. S obzirom da Dinamo nije na razini od prijašnjih sezona, a Hajduk puno bolje izgleda, vjerujem da može ravnopravno igrati i doći do pozitivnog rezultata - rekao je Pašalić

PAŠALIĆEVE SEZONE U ATALANTI

2018./19.

42 utakmice

8 pogodaka

6 asistencija

2019./20.

45 utakmica

12 pogodaka

7 asistencija

2021./22.

33 utakmice

6 pogodaka

2 asistencije

2021./22.

20 utakmica

8 pogodaka

8 asistencija

Linker
25. travanj 2024 09:02