MIGUEL MEDINA
PRVI IGRAČ MILANA

Čudesna transformacija Vatrenog: Kad su se svi vratili u Milanello, Rebićev trener imao je što vidjeti!

Ubacio je u višu brzinu i sada vozi do daske Milan prema trijumfalnom završetku ludog prvenstva
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. srpanj 2020. 08:21

U sezoni 2012./13. bio je potvrđena udarna igla RNK Split. I prvi puta, činilo se kao početak serije ponavljanja, postigao je dvoznamenkasti broj pogodaka unutar jedne sezone. Prošlo je 7 godina uspona i padova u njegovoj karijeri, nastupanja u Serie A, pa Bundesligi, pa od lani opet u Serie A. Niti jednom nije dostigao 10 i više pogodaka u jednoj sezoni. Najbliže je bio u dresu Eintrachta, prošle sezone, kada je poentirao u devet navrata.

Velikim i dijelom zbog tih brojki Ante Rebić nije doživljen strijelcem, nego se tretira bočnim napadačem čiji je forte prodornost i davanje dubine momčadskoj igri...

Sivi početak

Kad je početkom rujna prošle godine stigao u Milano, u interesnoj trampi Eintrachta i AC Milan, malo je tko očekivao ikakve značajne doprinose hrvatskog igrača. Obzirom da je u Njemačku otišao Andre Silva, koji se nije snašao u crveno crnom dresu, iako ga je glasno promicao i Cristiano Ronaldo, djelovalo je kao da su svi zadovoljni već time što će se manje trošiti na igrača. Ante Rebić je krenuo upravo u tom sivom tonu.

image
MIGUEL MEDINA

Osim što mu je trebala nužna faza prilagodbe, imao je dodatni teret nepovjerenja ondašnjeg trenera Marca Giampaola. Uslijedile su turbulencije kako u rezultatima tako i u odnosima prema treneru, koji je ubrzo smijenjen i doveden je Stefano Pioli.

Za Rebića u početku nije djelovao ohrabrujući izbor Zvonimira Bobana (više) i Paola Maldinia. Pioli je trener koji je bio u Fiorentini, kad je Rebić još uvijek bio članom kluba koji ga je iz Splita odveo u Italiju. Trenerova iskustva s hrvatskim napadačem nisu bila značajna, pogotovo što je Rebić svoje pravo lice u inozemstvu pokazao tek kasnije u Frankfurtu. No, Stefano Pioli je iznimno pošten trener, pravedan prema igračima i ne vodi se predrasudama.

Trenerovo objašnjenje

- Do Božićne pauze Ante nije djelovao tako da bi zaslužio više prostora u igri. Bio je nedorečen, kao da je u grču. No, kad smo se nakon blagdana vratili u Milanello odmah sam primjetio potpunu drugu Rebićevu energiju. Na treningu je išao sjajno i nametnuo se...

image
Ante Rebić
SCREENSHOT


Tako je Pioli još prije pauze zbog epidemije tumačio kroničarima Milana transformaciju Rebića od marginalnog do odlučnog igrača. I kako to obično biva novinari su iz jedne krajnosti otišli u drugu, hraneći oduševljenje navijača Milana nizom komplimenata hrvatskom reprezentativcu.


“Čekali Ibru, dočekali Rebića”, “Ante je u stvari pravi Ibra” i slične sintagme otkrivale su značajno snaženje statusa 26-godišnjeg napadača. Kojem je igranje uz Zlatana Ibrahimovića bilo ključno da iskorači u igri i pristupu. Nije tajna da je Šveđanin jedan od davnih Rebićevih idola. Mogućnost da igraju zajedno te da mu Ibrahimović pomaže da napreduje, sasvim je sigurno uvelike doprinijela njegovom fantastičnom učinku u 2020.godini. On je toliko impresivan i čelnicima Milana da su odmah krenuli u pregovore s Eintrachtom kako bi otkupili ugovor igrača koji je, po dogovoru od prošlog ljeta, na dvogodišnjoj posudbi. Uz to sada je jasno da je Rebić osigurao budućnost kao igrač Milana, a da će od rujna nastaviti dalje bez podrške Ibrahimovića. No, o tome nešto kasnije...


Lijepa priča hrvatskog napadača u Milanu uokvirena je u utorak navečer još jednim impozantnim učinkom. Nakon što je pogodio mrežu Intera, Rome, Lazia, Rebić je obilježio pogotkom (i asistencijom!) nastup i protiv dominantnog Juventusa. Ostaje mu tako od “velikih” skinuti Napoli, a za što će imati priliku već u idućem kolu...


U najavi utakmice s Juventusom većinom tretiran kao starter s klupe, Rebić je ipak našao mjesto u Piolievom 4-4-2 sustavu, uz Ibrahimovića u napadu. Očito je trener Milana procijenio da na najbolju obranu lige treba ići s fizički moćnim tandemom, u kojem je Rebić onaj koji je pokretljiviji, brži i okomitiji. Do poluvremena bila je to prilično spora utakmica. U nastavku, odmah na početku (47’, 53’) Rabiot i Ronaldo, činilo se, usmjerili su utakmicu u korist Juvea. Komentatori su već pričali kako je prelomljena trka za naslov, jer nakon poraza Lazia u Lecceu, deset bodova “nema teorije” da bi itko nadoknadio Juventusu.

Kao da je takvo bilo i razmišljanje Juventina, kao da su mislili da će se Milan predati nakon dva udarca u kratkom vremenskom razmaku. No, tada je na scenu stupio (i) Ante Rebić. Nakon jednog centaršuta uletio je pred gol Juvea i prsima skrenuo loptu. Ona je pogodila u ruku Bonuccia i na intervenciju VAR-a sudac je pokazao na bijelu točku. Realizator je bio Ibrahimović, koji se odmah smijao Ronaldu, jer je prije pucanja provocirao tako što je svom golmanu govorio “znaš kako njemu treba braniti...”. Aludirao je Portugalac na Ibrahimovićev traljavo izveden kazneni udarac u Rimu par dana prije, ali koji je svejedno završio u mreži Lazia. Ibrahimović ne voli Ronalda i to stalno javno “priznaje”. Takvi su osjećaji obostrani...

Siječanjska prekretnica

No, Ibra i društvo su se najbolje osjećali upravo zato što su u roku od 5 minuta (62. - 67.) uz pogotke Kessia i Leaoa preokrenuli rezultat. Nemoćni Juventus omogućio je domaćinima i priliku za osiguranje dvostrukog vodstva, velikom greškom Alex Sandra, koji je manirom pionira poslao paralelu u kazneni prostor svoje momčadi. Cahlanoglu je presjekao loptu i uposlio Rebića, a ovaj je gotovo rasparao mrežu Szczesnya silovitim udarcem ljevicom. Bila je to nagrada hrvatskom napadaču koji je tako postigao prvi put dvoznamenkasti broj golova u Serie A (plus 1 u Kupu), i to sve u 12 utakmica 2020. godine. Rebić je bio strijelac u 9 utakmica. Serija je počela u prijelomnom dvoboju njegove budućnosti u Milanu i karijeri uopće, 19. siječnja protiv Udinesea. Ušao je u drugom dijelu kod 0:1, a onda odmah pogodio za izjednačenje (48’), te u 93’ za pobjedu od 3:2! Od toga dana više ništa nije bilo kao prije za Rebića i Milan.


Naš je nogometaš i u Serie uspio povezati tri utakmice s pogotkom (Inter, Torino, Fiorentina u veljači), kao što mu je to pošlo za rukom u čak tri navrata s Eintrachtom 2017., 2018. u Bundesligi odnosno njemačkom kupu!


Ovosezonski golgeterski opus Rebića značajan je po još nekim detaljima. Prije svega, uspio je iskoračiti unatoč činjenici da je u prva 4 mjeseca u Milanu odigrao samo 178 minuta u 7 nastupa. U ukupno 28 kola startao je tek 10 utakmica u prvoj postavi, a u 10 navrata je ušao sa klupe, dok je osam utakmica na njoj ostao do kraja.

Skupio je 1284 minuta, što je u prosjeku 53,5 minuta igre. Uvjerljivo je prvi strijelac Milana, s duplo više pogodaka od Hernandeza, Ibrahimovića, Cahlanoglua i Leaoa. I naposljetku, Rebićevi pogoci su direktno donijeli 10 bodova, od 24 koje je Milan osvojio uz njegov doprinos.

Linker
19. travanj 2024 04:57