Slavlje igrača Torina

 INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
ZALUDIO I BRITANCE

Englezi posvetili tekst hrvatskom treneru: ‘Njegov death metal pristup stvorio je paklenu momčad‘

Znana je odavno stvar da puno toga vuče od svog mentora, poznatog stručnjaka Gasperinija
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 19. siječanj 2022. 08:03

Proteklo je 12 godina otkako je Ivan Jurić u intervjuu za Rolling Stone rekao kako "nogometaši pojma nemaju o glazbi", započinje svoj tekst o hrvatskom treneru Guardianov Nicky Bandini, a naslov istoga govori nam kako je njegov "death metal pristup stvorio paklenu momčad."

"Počeo sam metal slušati s 14 godina, krenuo sam s Metallicom i Megadethom, pa sam se onda prebacio na malo žešće stvari. Death metal je moja strast, volim bendove poput Deatha, Obituaryja i Carcassa", evocira novinar engleske tiskovine Jurićeve riječi, a pomoću kojih oslikava način na koji je Jurić donio death-metal štih u Serie A.

Njegova najnovija numera odzvanja Torinom, gdje klub sa sjevera Italije igra u žestokim taktovima Jurićevog nogometa. Znana je stvar da Jurić puno toga vuče od svog mentora Gasperinija, pa tako želi postaviti svoje igrače u situacije jedan na jedan širom terena gdje do izražaja dolazi njihova individualna kvaliteta, ali i borbenost. Osim toga, Jurić uglavnom naređuje svojim napadačima da gotovo u svakom posjedu visoko pritišću protivničku posljednju liniju kako bi ih natjerao na pogrešku.

image

Ivan Jurić

LUCA ZENNARO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Taj pristup zna rezultirati neurednim utakmicama, Torino radi više faulova nego bilo koja druga momčad Serie A: čak 17,6 po utakmici, dok je Verona Igora Tudora na drugom mjestu s 14,5 prekršaja po susretu. No, igrači Torina su tek u sredini ljestvice po broju žutih kartona, a čak je 11 sastava ispred njih u toj kategoriji", stoji u tekstu Guardiana.

To znači da Jurićevi nogometaši ne jurišaju bezglavo po terenu "željni krvi", već je tu riječ o taktičkom sjeckanju igre kada situacija na terenu takvo što nalaže. Torino se osobito pouzda u prekid protivnikove igre prilikom gradnje napada, jer lakše je živjeti sa slobodnim udarcem na suparničkoj polovici nego dopustiti da se igra suparnika razvije u opasnu priliku. A i takvim fauliranjem se smanjuje mogućnost dobivanja javne opomene.

"Sada je, međutim, pitanje koliko Torino može (nalazi se na devetom mjestu s 31 bodom, šesta Fiorentina ima 35), predsjednik Urbano Cairo ističe da je Europa još daleko, dok Jurić ističe kako je njegova momčad igrom to zaslužila", piše Bandini.

Linker
18. travanj 2024 14:06