DANIJEL ŽEŽELJ

Ruke robota, čovjeka i lika iz Disneyeva crtića na fasadi od dvanaest metara

 Hdlu
Crno-bijeli crtež nalazi se na zagrebačkoj Savici a nastao je u sklopu projekta koji organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Poveća, crvenkasta zgrada CROZ-a na zagrebačkoj Savici već je neko vrijeme poligon za umjetnike, preko HDLU. Riječ je o neobičnoj formi javne umjetnosti: golem se, isprintan rad dimenzija dvanaest puta pet metara pojedinog autora stavi na fasadu građevine, i tako ostane šest mjeseci.

Dosad su predstavljeni radovi Helene Klakočar, Maje Bachler, Ivane Pipal, Tanje Blašković, Darije Jelinčić, Lava Paripovića... Sada je došao red na jednog od mojih omiljenih autora, Danijela Žeželja. Žeželj je pobijedio na natječaju čija je tema bila "Ostanimo zajedno". Odnosno, kako su naveli raspisivači natječaja:

"Nakon katastrofa poput potresa, poplave i korona virusa koje su nas zadesile u 2020. godini, ljudi se još više polariziraju i razilaze, kako u mišljenjima tako i fizički, distancom koja nam je propisana”. Njihov je prijedlog bio fokusirati se na pozitivne aspekte, one koji su preostali, na važnost solidarnosti, naravno bez banalnosti i pukih umjetničkih fraza.

Žeželjev je rad crno-bijeli, pokazuje četiri posve različite ruke u želji da se spoje, a iznad silueta Zagreba. Ruke su pri tom crtane različitim stilovima, među kojima su i dječji crtež, nalik rukama protagonista Disneyevih crtića, te ruka robota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:16