AFP
PROBLEMI U ITALIJI

Hoće li opet biti prvi koji će sve prekinuti? Virus prijeti milanskom derbiju, tamo gdje je sve počelo!

Moguće je da sve stopiraju lokalne vlasti, kao što je to bio slučaj u Napulju...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. listopad 2020. 17:01

Talijanska Serie A bila je prva europska nogometna liga koja je zbog pandemije koronavirusa prekinula natjecanje u proljetnom dijelu prošle sezone. Nakon stanke liga je nastavljena, Juventus je uzeo naslov, ali u novoj sezoni pojavili su se novi problemi. Korona sad prijeti milanskom derbiju u kojem bi se Inter i Milan trebali sastati 17. listopada s početkom u 18 sati.

U čemu je stvar? Na najnovijim testiranjima pozitivni na Covid-19 bili su dvojica igrala Milana i četvorica iz Intera. Legendarni Zlatan Ibrahimović na virus je bio pozitivan još prošlog tjedna, ali je nalaz i na drugom provedenom testu bio pozitivan. Osim njega, kod Rossonera se zarazio i Leo Duarte, dok su u redovima Nerazzurra pozitivne nalaze imali Alessandro Bastoni, Milan Škriniar, Radja Nainggolan i Roberto Gagliardini. Ibra je u međuvremenu negativan, ali brojke prijete...

Derby della Madonnina trebao bi se igrati sljedeće subote, nakon što se igrači vrate iz svojih reprezentacija, no pitanje je hoće li do njega doći. Moguće je da sve stopiraju lokalne zdravstvene vlasti, kao što je to bio slučaj u Napulju. Tamošnji 'stožer' je igračima Napolija zabranio putovanje na utakmicu s Juventusom u Torino. To je bilo u suprotnosti s protokolom kojeg je usvojio talijanski savez.

- Ako želimo zadržati barem djelić sportskog duga, moramo priznati da protokol više nije prikladan ako vlasti mogu zabraniti momčadi da iz Napulja otputuje u Torino – rekao je profesor Massimo Galli, šef infekcijskog odjela bolnice Sacco u Milanu.
On tvrdi kako Napoli nije imao izbora, već je morao poštovati odredbe lokalnih zdravstvenih vlasti koje su mu zabranile putovanje nakon što su u momčadi imali dva pozitivna testa na Covid-19. Trenutačno je u Serie A na Covid-19 pozitivno 26 igrača, od toga njih čak 17 iz Genoe, među njima je i naš Marko Pjaca. Unatoč tome, Nogometni savez Italije i vodstvo Serie A poručuju kako postojeći protokol funkcionira.

Igrače prvoligaških klubova testira se nekoliko puta tjedno, redovito se testiranja provode i 48 sati prije početka sljedeće utakmice. Ako je netko na testu pozitivan, on se stavlja u dvotjednu karantenu, te mora imati dva negativna testa u nizu prije nego mu se dopusti povratak u trenažni proces s momčadi. Ostali igrači s kojima je zaraženi imao kontakt provode testiranje svaka 24 sata u sljedeća dva tjedna, s tim da obvezno moraju boraviti u 'balonu', kojeg mogu napustiti samo zato da bi mogli otići odigrati utakmicu.

Međutim, do problema može doći ako je u pitanju gostovanje na koje se mora putovati zrakoplovom, kao što je bio slučaj u Napolijevom gostovanju kod Juventusa. Ta utakmica na kraju nije odigrana, te bi ubuduće moglo doći do novih sličnih problema.

- Nadam se da možemo nastaviti s odigravanjem nogometnih utakmica, ali nerazumno je riskirati. Sve bismo trebali činiti uz zdrav razum. U ovom trenutku protokol kojeg su postavile nogometne vlasti više nije prikladan. Intervencija lokalnih zdravstvenih vlasti bila je neizbježna, i to je jasno dano do znanja posljednjim Vladinim dekretom – kazao je Galli.

Teoretski se može dogoditi da lokalne zdravstvene vlasti u Milanu odrede samoizolaciju svim igračima Milana i Intera, u tom slučaju derbi bi se vrlo vjerojatno morao odgoditi.

- Može se očekivati svašta. Naime, bliski kontakti onih koji su na testiranju bili pozitivni trebali bi ići u karantenu. Kad se pojave prvi, pa onda i drugi pozitivni ishodi na testiranjima, oni se svakako moraju izolirati od ostalih i trenirati samostalno, kako se virus ne bi proširio. Protokol Saveza je smiješan kad je u pitanju izolacija – smatra profesor Galli.

Linker
24. travanj 2024 21:07