Marco BERTORELLO/AFP, GIUSEPPE MAFFIA/SPORTPHOTO24/DPPI VIA AFP
SITUACIJA U SERIE A

Koji velikan neće vidjeti Ligu prvaka? Nakon propuštene meč-lopte najgore bi moglo biti Milanu

Teško shvatljiv kiks Rossonera probudio je natjecateljski duh Stare dame
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. svibanj 2021. 16:58

Trebala je to biti večer proslave za domaćina. No, pretvorila se u prekrasnu nedjelju za goste. Milan i Cagliari odigrali su bez golova u 37. kolu Serie A. To je rezultat koji je spriječio formalni povratak Milana u Ligu prvaka, gdje kao drugi najtrofejniji europski klub nakon Real Madrida (13-7) nije prisutan već dugih 8 godina! Rossonerima je trebala pobjeda, a gostima na kraju nije trebalo ništa. Dramatičan remi Beneventa, koji je protiv otpisanog Crotonea primio gol u 94. minuti, značio je spas za Cagliari.

Tako su momci sa Sardinije istrčali rasterećeni na Meazzu i zaigrali odlično. Sve ono što nije bio slučaj kod Piolijeve momčadi. Nakon dva senzacionalna izdanja u Torinu (7:0 Torino, 3:0 Juventus), a nakon pobjede nad Beneventom (2:0), činilo se da će Milan lako odraditi Cagliari. Nisu primili gol već četvrtu utakmicu zaredom, ali u zao čas, nisu ga ni postigli!

Loša iskustva

Veliki i teško shvatljiv kiks Milana oživio je Juventusove nade da bi se na kraju ipak mogao dokopati Lige prvaka. Pred posljednje kolo Atalanta ima 78 bodova i formalno je izborila LP, dok će između Napolija, Milana (po 76) i Juventusa (75) jedan ostati praznih rukava (i blagajne). U najboljoj poziciji se čini Napoli, koji će u posljednjem kolu u nedjelju dočekati rasterećenu Veronu na Maradona stadionu. Nije neki osobito težak zadatak ni Juventusu, koji ide u goste neopterećenoj Bologni. Najgore bi moglo biti Milanu, jer ide u Bergamo i mora pobijediti da ne bi morao osluškivati rezultate iz Napolija i Bologne.

image
Samuel Castillejo i Leonardo Pavoletti
MIGUEL MEDINA Afp


Neće to biti nimalo jednostavan zadatak za Milan, jer imperativi su dodatni uteg na nogama prilično mlade Piolijeve momčadi. Uz to, otkako je došao za trenera (listopad 2019.) Pioli ima vrlo negativan skor s Atalantinim trenerom Gasperinijem. U prosincu 2019. dogodila se katastrofa u Bergamu (5:0) koja je bila točka prijeloma u Milanovoj priči. U uzvratu je bilo 1:1. Ove godine je Atalanta slavila i u Milanu, sa 3:0, potvrdivši svojim stilom igre da nikako ne odgovara Rossonerima.

Jedini faktor koji bi mogao pridonijeti porastu Milanovih akcija u Bergamu jest činjenica da Atalanta ove srijede igra finale Kupa protiv Juventusa. Moguće slavlje ili razočaranje mogu bitno utjecati na pristup Gasperinijeve momčadi u posljednjem kolu...
Nema dvojbe, dakle, da će jedan od velikana Serie A idućeg vikenda biti veliki gubitnik. I svakako će taj epilog imati posljedice po status trenera i igrača, odnosno ljetne strategije klubova. Najmanje dvojbi ima u Napulju. Vlasnik Aurelio de Laurentis i Gennaro Gatusso već su dogovorili o raskidu suradnje. Gatusso ima dogovor s Fiorentinom (koju su pobijedili sa 2:0 u ovom kolu) i od ljeta će raditi za Viole. De Laurentis za sada dvoji između Luciana Spallettija i Ivana Jurića (više) nego Simonea Inzaghija. Čeka se vjerojatno potvrda vize za LP, jer se tim sredstvima onda može više potrošiti na skupljeg trenera (Spallettija) i njegove igračke želje.

Negativne procjene

Epilog trke za LP jako je važan i Stefanu Pioliju, odnosno Milanu. Bez prihoda, puno većih u LP nego u EL, Rossoneri ne mogu u ozbiljnije jačanje kadra. No, treneru bi bilo dvojbeno nastaviti voditi Milan nakon novog razočaranja. Iako su svi realno promišljali i u podužem boravku na prvom mjestu kako Milan nema snage tamo i ostati, bilo bi jako teško prihvatiti i klubu i navijačima da se naposljetku izgubi i plasman u Ligu prvaka. Kako to obično biva, rezultatski podbačaji jačaju negativne procjene, pa se tako medijski već ističe da je Pioli možda ipak nedovoljno dobar da Milan iskorači (što je netočno, jer jest iskoračio), a da je i Ibrahimović suvišan luksuz.

image
Stefano Pioli
MIGUEL MEDINA/AFP


Šveđanin je potpisao novi ugovor, na 7 milijuna eura neto, ali njegovi protivnici, koji stalno ističu teret godina (39), naglašavaju i sada da je Ibrahimović nedostajao čak 24 utakmice sezone. Činjenica je da bez njegova dolaska Milan ne bi postao konkurentniji s mladim igračima, jer bez lidera takve kategorije oni prije ili poslije posrnu. Što se, recimo, protiv Cagliarija najbolje vidjelo.

Juventus kuha, ali su sve priče o perspektivi odgođene za drugi tjedan. Kiks Milana je probudio natjecateljski duh Stare dame. Osvoje li Kup protiv Atalante u srijedu, a nakon što su već uzeli Superkup protiv Napolija, onda bi plasman u LP u trenucima kada se činilo da je izgubljen sezonu pretvorio iz debakla u podnošljivu. To vjerojatno neće spasiti Andreu Pirla, koji se pokazao nedoraslim trenerskog posla pogotovo u klubu kakav je Juventus.

image
Cristiano Ronaldo
ISABELLA BONOTTO Afp


Cristiano Ronaldo bi ipak mogao ostati u Torinu

U Torinu će biti velikih promjena kadru, ali o tome će se više znati kada se dozna gdje će u Europi Juve igrati iduće sezone (ako će, jer UEFA prijeti sankcijama) i koji će trener voditi momčad. Neizvjesno je hoće li Ronaldo biti u njoj.

S jedne strane očito je da bi rado otišao u neku jaču momčad, ali isto tako je vidljivo da sa 36 godina, unatoč tome što je postigao 36 golova ove sezone, ne može naći klub koji mu je spreman osigurati visoka primanja (30-ak milijuna eura), borbu za LP i stalno mjesto u momčadi.

S obzirom da samo u Italiji može imati velike porezne olakšice sve je jače uvjerenje da će Ronaldo i Juventus ostati suradnici i posljednju godinu ugovora više zbog okolnosti, nego zajedničkih želja. (rm)



Raspored posljednjeg kola

NAPOLI - VERONA
BOLOGNA - JUVENTUS
ATALANTA - MILAN

Linker
23. travanj 2024 08:49