Mladi hrvatski reprezentativac Martin Erlić bio je junak Spezijine pobjede nad Crotoneom, a njegov klub ide prema ostanku u ligi
 afp
POD POVEĆALOM

Mladi Hrvat jedno od otkrića sezone i nalazi se na meti velikana: ‘Vjerujem u izbornikov poziv, ali...‘

Mladi hrvatski reprezentativac bio je strijelac i asistent u Spezijinoj pobjedi nad Crotoneom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. travanj 2021. 17:24

Martin Erlić sigurno je jedno od najvećih otkrića sezone kada su hrvatski igrači u pitanju. Izborio je lani sa Spezijom ulazak u Serie A, ali nekako na mala vrata došao na veliku scenu, ni sam ne znajući što može očekivati u tom društvu. Hoće li se nametnuti, hoće li dobiti pravu priliku?

Međutim, kako se bliži kraj sezone, tako Erlić postaje jedan od najvećih Spezijinih junaka, ključnih igrača u borbi za ostanak. Spezia je s ‘Erlićevim potpisom’ svladala Crotone u sudačkoj nadoknadi, ima 32 boda, čak 10 više od zone ispadanja, osam kola prije kraja. Momčad kojoj su mnogi prognozirali epizodnu ulogu u Serie A sada je sve bliže cilju, da i iduće sezone bude među elitom.

- Evo, pada kiša, ali meni kao da je sunce, ha-ha - javio se dobro raspoložen hrvatski U-21 reprezentativac iz Spezije dan nakon što je donio tri boda svojoj momčadi. Dakle, u 88. minuti asistirao je za 2:2, a onda u sudačkoj nadoknadi pogodio za pobjedu. Za ta važna tri boda.

- Ismajli je pucao, izgledalo mi je da će promašiti gol, međutim, pogodio je gredu i lopta je došla do mene, ja sam zabio. Sretan sam, naravno, ne samo zbog gola, već zbog pobjede, na dobrom smo putu da ostvarimo taj svoj cilj, ostanak u ligi. Ali, do kraja je još osam utakmica, ne smijemo se opustiti, nije još ništa gotovo. Čeka nas dosta posla, igramo i protiv momčadi s vrha i onih iz donjeg dijela ljestvice, međutim, ako nastavimo ovako, ako ćemo se u svakoj utakmici zajednički boriti, biti momčad, onda vjerujem da ćemo i sezonu završiti kao član Serie A.

Računice u Speziji ne rade, matematika u ovom slučaju nije pouzdana znanost.
- Naš trener (Vincenzo Italiano, nap.a.) rekao nam je nedavno da je on ispao iz lige sa 40 bodova. Mi sad imamo 32. Znači, ne postoji sada ta računica koja će reći da moramo osvojiti još toliko i toliko bodova da bismo ostali u ligi. Računat ćemo na kraju sezone, a do tada pokušat ćemo u svakoj utakmici nešto uzeti, skupljati bodove što više možemo. Ono što je bitno jest da ovisimo sami o sebi, ni o kome drugome, idemo korak po korak.

A kakav je ‘boom’ napravio Erlić ove sezone govore i sve češća govorkanja iz Italije kako bi ga iduće sezone željeli dovesti veći klubovi, konkretno, spominje se Milan.

- Lijepo je uvijek čuti takve priče da postoji interes najboljih klubova, ali ja doista o tome ništa ne znam, menadžer mi ništa nije pričao. I iskreno, ne zamaram se sada takvim pričama, fokusiran sam na Speziju, lijepo mi je ovdje, imam ugovor, uživam u trenutku i odličnoj sezoni. Bit će vremena na kraju sezonu za razgovore o tim temama, sada me samo zanima iduća utakmica.

Veselim se Euru

Osim u Speziji, Erlić je uspješan bio i u U-21 hrvatskoj reprezentaciji, s kojom će u svibnju na završnicu Eura.

- Uf, bilo je neizvjesno i dramatično, ali zaslužili smo prolaz. Prava smo klapa, odlična momčad, pokazali smo kvalitetu i sigurno imamo šanse i protiv Španjolske. Znamo da nas čeka težak suparnik, jaka reprezentacija, ali to naše zajedništvo može srušiti i njih. Veselim se tom Euru.

Tamo je, doduše, Erlić ozlijedio zglob, koji ga još uvijek malo muči, ali, kao što vidimo, kvalitetno se nosi s tim problemom. A kad igrač standardno i dobro igra u Serie A, kad ga već žele veliki klubovi, igra za U-21 selekciju, vjerojatno razmišlja i o nastupu za A reprezentaciju?

- Gledajte, sve sam dosad napravio svojim trudom i radom, ja vjerujem da ću jednom zaigrati za reprezentaciju, da će stići taj poziv. Ali, ne razmišljam trenutačno o tome, niti mislim da treba preskakati stepenice. Igram za U-21, preda mnom je Euro, igram u Speziji i u ovom trenu sam zadovoljan. A što će biti kasnije, koji će biti idući koraci u karijeri, vidjet ćemo, kažem, moram nastaviti ovim putem, raditi i napredovati kao dosad.

Navijači me prepoznaju i kada nosim masku

Jedina je šteta što odličnu Spezijinu sezonu ne mogu pratiti gledatelji, taj je klub poznat po vatrenoj podršci navijača.
- Bodrili su nas pred hotelom, osjećamo njihovu podršku na svakom koraku, nažalost, ne mogu na stadion, nedostaje taj ambijent. No, kad god odem u grad, prilaze mi navijači, čestitaju, daju podršku, jako su privrženi klubu. Ono što me najviše iznenadilo, prepoznaju me i kad nosim masku na licu, nema zabune, odmah znaju tko je igrač Spezije. Baš su opčinjeni nogometom.

Linker
16. travanj 2024 11:15