Dino Panato/Getty Images
HVATANJE FORME U NIZOZEMSKOJ

MLADI HRVATSKI VEZNJAK ZABIO PRVIJENAC U NOVOM KLUBU 'Skupljam minute na posudbi, ne vidim razlog zašto ne bih dobio poziv za Euro U-21'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 27. travanj 2019. 10:19

Andrija Balić (21), nekadašnji veznjak Hajduka i mladi reprezentativac, zabio je prvi pogodak u svom novom klubu Fortuni iz Sittarda u nizozemskoj ligi gdje je na posudbi iz Udinesea. Balić je tražio ove zime posudbu, mjesto gdje će igrati i čini se da je pronašao pravi klub, igrao je vrlo dobro, skupio 11 nastupa od zime, a evo je prije dva dana postigao i prvijenac protiv Utrechta.

Sretan i zadovoljan Balić je stigao u Hrvatsku, dobio je slobodno do ponedjeljaka, jer je čitavo kolo odgođeno zbog nastupa Ajaxa u polufinalu Lige prvaka idućega tjedna.

- Napokon je ušlo, premda sam imao dosta šutova otkako sam u Nizozemskoj, ali nije htjela lopta u mrežu. Sretan sam i zadovoljan zbog gola, premda sam tužan što smo izgubili. No, fali nam još bod u dva kola za matematičko osiguranje opstanka. U posljednje vrijeme igram jako dobro i morao je jednostavno doći taj gol koji mi mnogo znači za samopouzdanje - kaže nam Balić u uvodu.

Osjećam se moćno

Nekoliko posljednjih utakmica igrali ste na poziciji polušpice, a ovu s Utrechtom na desnom krilu?

- Nominalno sam bio na desnom krilu u obrambenoj fazi, no kada smo napadali, ulazio sam u sredinu, praktički bio polušpica. Zaista sam na poziciji polušpice odigrao svoje najbolje utakmice, tako da mogu reći da mi to mjesto zbilja odgovara. Bliže sam vratima, mogu pucati, asistirati, imamo veću slobodu i igru. Bolje se osjećam, ušao sam u formu, imam kontinuitet nastupa i ništa me ne boli. Opet se osjećam dosta moćno, da mogu davati svoj maksimum. Kažem, tri-četiri zadnje sam polušpica i zaista sam zadovoljan kako sve ide i razvija se.

Ove zime smo razgovarali o vašoj želji za većom minutažom koju niste imali u Udineseu… Je li ovo ono što ste tražili, pronašli sreću u Fortuni?

- Prvenstveno sam tražio posudbu jer sam pola godina bio ozlijeđen. Išao sam u Fortunu da skupim utakmica i da se vratim sebi, odnosno da se vratim u život. Pogodio sam s posudbom u Nizozemsku, dobro se osjećam i zadovoljan sam, a sve ostalo će doći.

Kakav vam se čini nizozemski nogomet, igra se izuzetno napadački?

- Igra se ludo skroz, samo prema naprijed, nitko ne misli o obrani, nema prevelike taktike. Samo se ide, gura i gazi prema naprijed i to je ‘to’.

Veliki hit europskoga nogometa je Ajax koji je u polufinalu Lige prvaka… Igrali ste s njima, doživjeli poraz, no kako oni izgledaju iz blizine?

- Oni su zaista moćni u nizozemskoj ligi. Odlično stoje u obrani i u napadu, zaista su posloženi kako treba. Svi igrači su jako dobri što se tiče kvalitete, jako dobro su tehnički potkovani. Igraju lijep nogomet, moćniji su od svih, jedino im PSV donekle može parirati, ali su i od njih puno bolji.

Smatrate li da mogu do finala Lige prvaka preko Tottenhama? Izbacili su već Real Madrid i Juventus….

- Kad su izbacili Real Madrid, govorilo se da su imali malo i sreće, no sada kada su eliminirali Juventus, sada se samo govori o finalu. Super su ekipa, mladi su, jedino su Tadić i Blind stariji, a ostali su mlađi od 23 godine. Poletni su i mladi, nemaju što izgubiti, mogu samo dobiti. Ne bi me nimalo iznenadilo kada bi ušli u finale. Vidjet ćemo, bit će uglavnom užitak gledati ih.

Vaš opstanak u ligi nije upitan?

- Neću reći da je skroz gotovo, ali 90 posto je riješeno. Imamo još Graafschap i Feyenoord, a realno nam je bod dovoljan, a Graafschap je treći otraga i ima igrati još s Ajaxom, a oni moraju dobiti sve da bi bili prvaci.

Dobili ste nedavno crveni karton, bila je nesvakidašnja situacija, u utakmici u kojoj su protiv vas svirana tri jedanaesterca…

- Da, bilo je neobično, nevjerojatno. Pokvario se VAR, tako da se nije analiziralo. Odbila se lopta, a ja sam bio uz protivničkoga igrača, ruka i moje tijelo su bili na njemu, a on se okrenuo i bacio, svaka mu čast kako je to napravio. Ajde neka je penal, ali crveni karton nije bio nikako. Nisam ga povukao, a da je VAR radio, vjerojatno ne bih dobio crveni karton.

Volio bih k Tudoru

Govorili ste da na posudbu idete jer želite igrati zbog toga kako bi što spremniji bili za Europsko prvenstvo do 21 godine koje je na rasporedu ovoga ljeta?

- Normalno, jer radi se o Euru i želim biti tamo. Kome nije san igrati za reprezentaciju, ne treba se ni baviti nogometom. Sada se osjećam stvarno dobro i ne vidim razlog zašto ne bih dobio poziv. Igram dobro u kontinuitetu, zabio sam sad i gol, skupljam minute.

Zagreb, 081117. 
Igraliste V. Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, 2019. Susret izmedju Hrvatske i San Marina.
Na fotografiji: Andrija Balic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Dio ste te generacije koja traži dobar rezultat na Euru… Što možete tamo?

- Tako je, bio sam stalno dio reprezentacije do ozljeda, operacije koljena i problema s kvadricepsom. Igrao sam stalno sve utakmice. Osjećam se kao dio te reprezentacije. Mislim da na Euru možemo do dobroga rezultata, jer imamo kvalitetnu ekipu, igrače koji igraju u top klubovima. Ako damo maksimum i budemo igrali kao ekipa, neće biti nikakvih problema.

Kakav je plan za ljeto, vraćate li se u Udine gdje je sada ponovno trener Igor Tudor? On ih je podignuo dosta, no još ima kola do kraja?

- I Udinese pogledam kad mogu. Igraju bolje s Tudorom nego što su igrali ranije. Još je borba. Moraju dobiti jednu-dvije utakmice, ali ne sumnjam u ostanak. A što će biti na ljeto? Ja sam igrač Udinesea još dvije godine, morat ću doći na pripreme, a hoću li ostati, još ne znam. Ako ostane Tudor, volio bih ostati i dalje u Udineseu. Vidjet ćemo...

BALIĆ: ODAVNO NISAM VIDIO BOLJI HAJDUK

Jeste li pratili Hajduk koji je na došao na željeno mjesto koje vodi u Europu?

- Kad god nemam trening ili utakmicu, a igra Hajduk, ja gledam utakmice. Utakmicu s Rijekom sam gledao s osmijehom na licu. Odavno nisam vidio bolji Hajduk, uživao sam gledati i stvarno mi je drago. Nadam se da će tako nastaviti i plasirati se u Europu, da to više riješe i da su mirni.

Linker
20. travanj 2024 09:38