AFP
KARIJERA POD UPITNIKOM

Novi šok za nesretnog Eriksena: Zbog uređaja koji mu može spasiti život ne smije igrati u Italiji!

Čini se da je karijera ponajboljeg danskog nogometaša u Italiji gotova. Razlog - srčani defibrilator
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. srpanj 2021. 22:43

Nova nogometna sezona već je počela, okrenuli smo se uzbuđenjima u klupskim natjecanjima. Europsko prvenstvo je iza nas, Talijani zasluženo slave krunu, ostali analiziraju i pripremaju se za ono što dolazi.


Jedna od posebnih priča Eura svakako su bili Danci. Mnogi smatraju da su zaslužili i više od polufinala u kojem su Englezi prošli tek u produžetku nakon spornog kaznenog udarca na Sterlingu.


A svoju su inspiraciju Danci pronašli u Christianu Eriksenu, svom najboljem igraču koji se doslovno vratio iz mrtvih na utakmici 1. kola skupine s Finskom 12. lipnja. Eriksen se potkraj prvog poluvremena srušio na travnjak Parken stadiona u Kopenhagenu nakon što je doživio srčani udar, ali su ga liječnici brzom intervencijom uspjeli reanimirati i spasiti mu život.

Vijest o poboljšanju njegovog zdravstvenog stanja ubrzo se proširila svijetom, brojni su ljubitelji nogometa mogli odahnuti, a Danci su u nastavku turnira odigrali sjajno. Eriksen se oporavio od šokantnog događaja te su mu liječnici u bolnici u Kopenhagenu operativnim zahvatom ugradili srčani defibrilator (ICD).


Taj će mu uređaj pomoći u slučaju da se sličan događaj ponovi u budućnosti. Drugim riječima, stane li Eriksenu opet srce, digitalni defibrilator će izazvati elektrošok i ponovno ga pokrenuti.
- Ovaj je uređaj neophodan nakon srčanog udara zbog poremećaja u srčanom ritmu. Christian je prihvatio takvu opciju, a plan su potvrdili danski i međunarodni stručnjaci, svi su preporučili isti tretman – rekao je dr. Morten Boesen, liječnik danske nogometne reprezentacije.

image
AFP


Ipak, veliko je pitanje što će se dalje događati s karijerom 29-godišnjeg veznjaka koji je nastupao za Ajax, Tottenham i Inter iz Milana.


Eriksen se dosad nije oglašavao oko svojih planova za budućnost. Ugovor s Nerazzurrima veže ga do ljeta 2024. godine, no čini se da je njegova karijera u Italiji završena. Razlog je srčani defibrilator, uređaj koji mu može spasiti život.

- Christian Eriksen ne može dobiti zeleno svjetlo za igranje u Italiji. Ukoliko se defibrilator može ukloniti i ako se potvrdi da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, tada se može vratiti i zaigrati za Inter – rekao je Francesco Braconaro, član tehničko-znanstvene komisije Serie A.


Spekulacije o tome hoće li Eriksen moći nastaviti igrati u Italiji traju još od kobnog Eriksenovog pada na Parkenu.
Talijani su 2017. godine postrožili protokole vezane uz srčane bolesti.

- Postali smo znatno oprezniji. Jedna nekontrolirana lopta ili duel mogu deaktivirati mehanizam koji proizvodi elektrošok u slučaju srčanog zastoja – objasnio je prof. Enrico Castellacci, liječnik talijanske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2006. godine.


Nizozemski reprezentativni stoper Daley Blind u tijelu ima ugrađen isti uređaj kao i Eriksen te i dalje nastupa za Ajax i za nacionalnu momčad. Igrao je i na ovom Euru, i upravo on može biti putokaz za Eriksena odluči li se jednog dana za povratak nogometu. Međutim, to više neće biti moguće u Interu ili bilo kojem drugom talijanskom klubu...

Linker
23. travanj 2024 19:44