STRAŠNO OTKRIĆE

NASA u samo jednom danu eutanizirala 27 majmuna korištena za istraživanje

Odbacili su ih umjesto da im pruže gestu obične pristojnosti. Neka se odgovorni srame, rekao je stručnjak za etiku
Ilustracija
 Raul Arboleda/AFP

Britanski The Guardian došao je u posjed dokumenata u kojima se navodi da je NASA prošle godine u jednom danu usmrtila čak 27 majmuna.

U istraživačkom centru Ames u Silicijskoj dolini 2. veljače prošle godine eutanazirano je 27 primata, otkrivaju dokumenti. Prema dostupnoj dokumentaciji objavljenoj prema zakonima o pravu na pristup informacijama, majmuni su već bili u poodmakloj dobi, a 21 od njih 27 bolovali su od Parkinsonove bolesti.

Odluka da se životinje eutanaziraju umjesto da budu smješteni u azil razljutila je aktiviste za prava životinja.

Primatima su bile uskraćene njihove prirodne potrebe te su imali frustracije karakteristične za laboratorijski život, izjavio je John Gluck sa Sveučilišta u Novom Meksiku.

Gluck je dodao da očito nisu smatrali da majmuni zaslužuju šansu za život u utočištu.

- Nisu niti pokušali. Odbacili su ih umjesto da im pruže gestu obične pristojnosti. Neka se odgovorni srame, rekao je.

Američka zastupnica u Kongresu Kathleen Rice uputila je pismo NASA-inom ravnatelju Jimu Bridenstineu, tražeći od njega objašnjenje za smrt majmuna. Kod vladinih se znanstvenika založila da razmotre praksu 'humanog umirovljenja' za životinje koje se koriste u istraživanjima.

- Jedva čekam odgovor Bridenstinea koji mora objasniti zašto ove životinje moraju biti eutanazirane umjesto da ostatak života provedu u utočištu, rekla je za The Guardian.

NASAi majmuni imaju zajedničku povijest još od 60-ih. Čimpanza Ham bio je prvi veliki majmun koji je lansiran u svemir 1961. godine. Uspješno je izvršio svoju kratku misiju prije nego što je u raketi zapljusnuo u ocean.

No, zanimljivo je da majmuni koji su eutanazirani prošle godine nisu bili korišteni u nijednoj svemirskoj misiji pa čak niti za istraživanje. Umjesto toga bili su smješteni u objektu Ames u zajedničkom aranžmanu NASA-e i LifeSource BioMedicala, zasebnog tijela za istraživanje droga koje je unajmilo prostor u centru i smjestilo primate.

Stephanie Solis, izvršna direktorica LifeSource BioMedicala, rekla je da su primati predani laboratoriju prije nekoliko godina nakon što im nisu mogli pronaći utočište zbog njihove dobi i lošeg zdravstvenog stanja.

- Pristali smo primiti životinje, djelovali smo kao utočište i pružali im svu njegu o vlastitom trošku, sve dok nismo odlučili da moraju biti eutanazirani zbog poodmakle dobi i narušenog zdravlja. Takvom odlukom smo željeli da izbjegnu lošu kvalitetu života, rekla je.

Solis tvrdi da nikakvo istraživanje nije provedeno dok su primati bili u Amesu i da su imali kvalitetan ostatak života.

U posljednjih nekoliko godina američka administracija počela je smanjenim tempom koristiti primate u istraživanju, a Nacionalni institut za zdravlje donio je važnu odluku 2015. da umirovi sve čimpanze korištene u biomedicinskim istraživanjima.

Kritičari tvrde da je nemoralno i okrutno u takvim uvjetima držati vrlo inteligentna i društvena bića koja su toliko slična ljudima.

Drugi laboratoriji, međutim, nastavljaju s takvom praksom. Rekordna brojka od 74,000 majmuna korištena je u eksperimentima samo tijekom 2017. godine. Pritom znanstvenici tvrde da su majmuni daleko bolji od drugih životinja, poput miševa, za proučavanje bolesti koje također pogađaju ljude.

Čak i kada majmune povuku iz istraživačkih projekata, i dalje nema nikakvog plana za njihovo smještanje u odgovarajuće ustanove.

- Nasa ima puno prednosti, ali kada je u pitanju dobrobit životinja, praksa im je zastarjela, rekao je Mike Ryan, glasnogovornik skupine koja je dobila dokumente o smrti Amesovih primata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:32