Plan cijepljenja

Italija će građane cijepiti po radnim i dobnim skupinama, a prednost imaju zdravstveni radnici

Nakon više od milijun zdravstvenih djelatnika, na red će doći korisnici i zaposlenici domova za stare i nemoćne
Zdravstveni djelatnici u bolnici nedaleko od Rima
 Andreas Solaro

Italija se priprema, počev od siječnja, besplatno cijepiti protiv covida-19, takoreći istodobno, sve svoje stanovnike koji to hoće. Vladin plan cijepljenja objasnio je jučer u Senatu ministar zdravstva Roberto Speranza, iz vladine ljevičarske stranke Sloboda i Jednakost (LeU). Talijani će biti cijepljeni po radnim i dobnim skupinama, u oko 300 zdravstvenih ustanova raspoređenih po teritoriju. Koje će to biti određuju oblasti, a ne Republika.
Prvi su na redu zdravstveni djelatnici, njih 1.404.000, koji su od veljače najizloženiji i koji su u postotku platili najteži smrtni danak pošasti (222 liječnika i nešto manji broj pripadnika paramedicinskog osoblja). Slijede nastanjeni i zaposleni u mirovnim domovima, njih 570.000. Treća faza je namijenjena starijima od 80 godina, kojih ima oko 4 milijuna. U četvrtoj fazi smo na redu nas oko 13 milijuna koji imamo između 60 i 79 godina. Peta faza će obuhvatiti oko 7 milijuna ugroženih stoga što, iako mlađi od 60 godina, imaju barem jedno oboljenje koje prijeti da im covid-19 bude koban. U šestoj skupini su učitelji, policajci i zatvorski djelatnici, ukoliko nisu bili obuhvaćeni u nekoj od prethodnih faza.
Za tu najmasovniju vakcinaciju u povijesti Italije Vlada će angažirati oko 20.000 profesionalnih liječnika, uključujući tu i nekoliko tisuća specijalizanata. Samo u sedmoj fazi, kada na red dođu stanovnici kojima covid-19 gotovo da nije pogibeljan, cijepljenjem će se početi baviti obiteljski liječnici.
Na raspolaganju će Talijanima biti vakcine različitih proizvođača, pošto ih odobri Evropska agencija za lijekove, koja je odgodila rok odluke.
Njoj su već predložene vakcine koje proizvode Pfizer/Biontech odnosno Moderna, slijede Astrazeneca/Oxford (dovršena pa povučena na dodatnu provjeru), te one pri kraju završne faze ispitivanja koje proizvode Johnson&Johnson, Sanofi, odnosno CureVac.
Nije zgorega napomenuti da je francuska tvrtka Sanofi (konkretno njezin odsjek za vakcine Sanofi Pasteur, kolos s preklanjskim utrškom od 2 131 000 000 €) ove jeseni skrivila kaos u isporuci cjepiva protiv uobičajene gripe, ponajprije tetravalentnoga, jer je isporučila samo trećinu količina koje su ugovorene još proljetos i većinom unaprijed plaćene. Tom kriminalnom neozbiljnošću Sanofi Pasteur je izvrgnula opasnosti ponajprije starije stanovništvo, počev od kardiopatika, koji u Italiji već godinama imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv gripe. Ako se u prosincu ne „uhvati vlak“, a vjerojatno neće, od Božića nadalje treba u bolnicama očekivati navalu bolesnika s opasnim komplikacijama gripe veću nego prethodnih godina. Lako je zamisliti što to može značiti po zdravstveni sustav, ionako preopterećen uslijed pandemije covida-19. Naravno da tom kriminalnom neozbiljnošću nije pogođena samo Italija.
U svijetu postoje i ina cjepiva protiv covida-19, ponajprije u Kini, koja je prva pogođena pandemijom, te u Rusiji. Obje te zemlje počele su cijepiti svoje stanovništvo svojim vakcinama, iako one, koliko je dosad objavljeno, nisu prošle treću fazu ispitivanja s masovnim grupama ispitanika. Stoga te vakcine nisu ni mogle još biti dostavljene na ovjeru Evropskoj agenciji za lijekove, jedinoj nadležnoj za odobrenje cjepiva na teritoriju 27 članica Evropske unije. Iako je do kraja ovog mjeseca još obavezuju pravila Evropske unije, Ujedinjena Kraljevina se u tom pogledu osamostalila, te je počela cijepljenje Pfizerovom vakcinom.
Samo Evropsko povjerenstvo, u što ne računamo akcije nacionalnih vlada, predbilježilo se na ukupno 202 milijuna doza vakcina. Budući da se predviđa da će biti potrebno dvokratno cijepljenje, to znači da bi time bio pokriven 101 milijun od gotovo 480 milijuna stanovnika, koliko brojimo bez Ujedinjene Kraljevine.
Unija te vakcine raspodjeljuje bez dodatnog plaćanja članicama, razmjerno broju stanovnika. U Bruxellesu računaju da je to dovoljno za cijepljenje i stanovitu pričuvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:56