FESTIVAL U ESTONIJI

Održana svjetska premijera ‘Zore‘, Tihana Lazović blistala u Tallinnu, objavljene i prve kritike

Tihana Lazović
Radnja filma ‘Zora‘ Dalibora Matanića, koju čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti.

Sinoć je na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu održana svjetska premijera 'Zore', novog igranog filma Dalibora Matanića. Filmski festival koji se održava u glavnome gradu Estonije od 13. do 29. studenog jedan je od 15 svjetskih festivala A-kategorije.

'Zora' je prvi hrvatski dugometražni igrani film koji je prikazan u glavnom međunarodnom natjecateljskom programu tog prestižnog festivala.

Filmsku ekipu 'Zore' u Tallinnu je predstavila Tihana Lazović, koja u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma.

„Neobično mi je zadovoljstvo da sam uspjela svladati sve prepreke i doći na Black Nights, na svjetsku premijeru drugog filma iz Dadine 'Trilogije sunca'. Festival se održava pod jakim epidemiološkim mjerama, ali se ipak održava u kino dvoranama. Ne damo se mi filmaši samo tako“, izjavila je Tihana Lazović nakon premijere, dodavši: „Iskustvo snimanja 'Zore' je poput onog u 'Zvizdanu', iskustvo koje glumci najviše vole - kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge.“

Radnja filma 'Zora', koju nakon svjetske čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti. 'Zora' je drugi dio Matanićeve filmske 'Trilogije Sunca' (Zvizdan, Zora, Sumrak) ̶ trilogije protiv fašizma.

Kao i u 'Zvizdanu', Matanić i u 'Zori' uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

Nakon svjetske premijere, prve kritike Zore objavili su Screendaily i Cineuropa. Wendy Ide u Screendailyju, uspoređujući Zvizdan i Zoru, kaže: „Premda oba filma kao inspiraciju imaju podjele proizašle iz sukoba na Balkanu, pristup je u 'Zori' zagonetniji. Iako film možda zahtijeva više promišljanja i analize kako bi njegova poruka u cijelosti bila shvaćena, režijsko je umijeće neupitno“, prognozirajući filmu dobar festivalski život.

Cineuropa, također uspoređujući prvi i drugi film 'Trilogije sunca', ističe: „Suprotno jasnom kodiranju 'nas' i 'njih' po etničkoj osnovi u 'Zvizdanu', Matanić se ovdje zalaže za složenije i apstraktnije podjele, ispunjavajući film nabijenom atmosferom i snažnom simbolikom.“ Autor Marko Stojiljković posebno hvali glumačke izvedbe te montažu, zaključujući kako je „Zora izvanredno filmsko djelo“.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica 'Zore' je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević.

Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju. Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 11:40