PRESICA STOŽERA

Capak: ‘Produžit ćemo trajanje imuniteta na koronu, imamo podatke da traje 6 mjeseci‘

Kad smo naručivali cjepivo, tada nismo znali koliko će biti učinkovito - rekao je Capak o Oxfordovom cjepivu
Krunoslav Capak
 Davor Pongracic/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije o koronavirus u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19275. Na bolničkom liječenju je 2060 osoba od kojih je 235 na respiratoru. U odnosu na jučer to je 31 novi bolesnik. Zaprimljeno je sveukupno u bolnicu 169 osoba. U protekla 24 sata bolnicu je napustilo 97 osoba, a oporavljenih je 2638 osoba. Imamo 45 preminulih, što daje sveukupnu brojku od 1398 preminulih osoba - kazala je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

- Današnja brojka je 1973 od 6139 testiranja. U svijetu je brojka narasla na 59 milijuna slučajeva i milijun i 400 tisuća umrlih. Kod nas je prije tjedan dana brojka bila 1313, sedam dana prije toga, tj. 14 dana prije 1529.

14-dnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika je u Hrvatskoj 886, koja nas stavlja na 24. mjesto na ljestvici zemalja EU. Veću incidenciju imaju Slovenija, Luksemburg. Po mortalitetu smo na 13. mjestu. Mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi - kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

- Situacija je u KB Dubrava stabilna, imaju 420 bolesnika i dovoljno kapaciteta i nisu prisiljeni popunjavati šatore. Respiratora još ima na raspolaganju. Ako bude potrebno prihvatit će se i novi. U bolnici radi šest jedinica intenzivnog liječenja, to pokrivaju KBC Rebro, Sestre Milosrdnice, Sveti Duh, Klaićeva i Merkur. Situacija je stabilna i zadovoljavajuća - kazala je Katalinić-Janković.

'Uvijek je bilo diskusije o maskama'

Komentirala je i bakrene maske za 40 kuna koje, kako se ispostavilo, ne pružaju veću zaštitu od koronavirusa.

- Ja sam mikrobiolog i uvijek je bilo diskusije o maskama. Sad smo zapravo izloženi različitim proizvodima ili deklaracijama s naznakom da štite od svih što virusa što bakterija i da su kvalitetom bolje nego druge. Ove konkretno maske su se pokazale, što se tiče tehničkih detalja, neodgovarajuće i tako je inspekcija Ministarstva zdravstva reagirala. Kada se ti nedostaci uklone naći će se na tržištu kao i druge maske - kazala je.

- Razgovaramo koji bi bio najučinkovitiji način uporabe antigenskih testova. Izašao je podatak da će se testirati škole ali smo zaključili da to ne bi bio najučinkovitiji način. O tome je diskutirano s ministrom Fuchsom i povjerenstvom koji se bavi covidom. Pričekat će se da se vidi situacija. Brzi antigenski testovi imaju primjenu na više drugih mjesta. Prema našim preporukama koje je izradilo povjerenstvo, sva djeca koja imaju simptome ne dolaze u školu - kazao je Capak.

Capak je komentirao vijest o oxfordskom cjepivu i njegovoj učinkovitosti od 70 posto.

- To je preozbiljna informacija, ako se prije nekoliko sati objavio podatak da je učinkovitost cjepiva 70 posto, kasnije je AstraZeneca tražila demantij te informacije da se radi o 90 postotnoj učinkovitosti. Pričekao bih jer službeno nisu objavili rezultate završetak kliničkih ispitivanja. Obećali su kada to završi da će objaviti podatke koje se tiču učinkovitosti, reaktogenosti, imuniteta i svega ostalog - kazao je Capak.

- Mi smo se priključi svim zemljama EU koje su ušle u zajedničku nabavu, a tada nije bilo podataka o učnikovitosti. Ugovori imaju određene rokove. Informacije koje možete dobiti o cjepivima su ograničene. Hrvatska je tražila najviše tog cjepiva, najviše ga je bilo u tom momentu za raspolaganju. Dobit ćemo 2 milijuna i 700 tisuća doza koji će biti raspoređeni u tranšama kroz sedam mjeseci. Kad će distribucija početi još nitko ne zna. Čeka se objava rezultata i nakon toga registracija - kazao je Capak.

Komentirao je i produljenje trajanja imunosti na covid-19.

- Kad smo donosili odluku o trajanju imuniteta je u literaturi bilo da imunitet traje tri mjeseca. U ovom momentu imamo druge informacije. Naručili smo od stručnjaka epidemiološke struke da nam predoče znanstvena istraživanja koja se odnose na to. Na sljedećoj sjednici ekspertne skupine će se o tome raspravljati. Produžit će se trajanje imuniteta jer imamo podatke da traje šest mjeseci - kazao je Capak.

'Nema masovnog testiranja kao u Slovačkoj'

Capak je komentirao i trebaju li oni koji prebole covid-19 nositi masku.

- Preporučuje se svima nošenje maske jer ne možete znati je li se virus nalazi na sluznici. Isto tako će biti nakon cijepljenja. Nećemo svi prestati nositi maske nego će se preporučivati do momenta da to nije potrebno. Preporučuje se svima da nose maske - kazao je Capak.

Komentirao je antigenska testiranja u Zagrebu i odgovorio hoće li takav postupak biti proveden u drugim županijama, ali i kako će se broj s tih testova pribrajati na ukupne dnevne brojke Stožera.

- Nemamo masovno testiranje brzim antigenskim testovima kao u Slovačkoj, nego je Grad Zagreb donio odluku da će povećati broj testnih mjesta i da će ona imati brze antigenske testove gdje će građani moći za 15 minuta dobiti rezultat, a negativni prema pravilima HZJZ i Ministarstva zdravstva trebaju ići na PCR da se potvrdi ili opovrgnerezultat jer su ti testovi visoko specifični. Ako se pokaže rezultata pozitivan vrlo je vjerojatno da je na PCR pozitivan, ako je negativan ne mora biti da je PCR negativan. Uvjet za to da se provode brzi antigenski testovi je s jedne strane da postoji logistika i da je osiguran PCR test za negativne, a drugi uvjet da se uspostavi kontakt s platformom za praćenje oboljelih. Svi koji će dobiti pozitivan ili negativan rezultat bit će na toj platformi - kazao je Capak.

'Na nama svima je iznimna odgovornost'

Alemka Markotić je komentirala kakvo je stanje na Infektivnoj klinici.

- Mi imamo 26 bolesnika na respiratoru. U cijeloj Europi i svijetu gdje je zimsko razdoblje je povećan broj bolesnih, klinička slika je teža nego što je bila u ljeto. Stječe se dojam da ima puno više onih koji imaju upale pluća nego što je to bilo u prvom valu. situacija je u svakom slučaju pod kontrolom još uvijek i u Europi, međutim svi sa zabrinutošću prate kompletnu situaciju s obzirom na to da nam predstoji 2 do 3 zimska mjeseca gdje će biti teško sve držati pod kontrolom. Na nama svima je iznimna odgovornost, na ljudima da se čuvaju, na zdravstvenom sustavu da uspije izdržati. Moramo svi biti svjesni da ovo neće proći za par tjedana, da ćemo imati nekoliko mjeseci visoki pritisak oboljelih i da se moramo svi skupa držati i pokušamo napraviti to na najbolji mogući način, smanjiti brojeve i dati svu potrebnu skrb - kazala je Markotić.

Markotić je komentirala i pacijente koji su na ECMO uređaju.

- To su uređaji koji omogućavaju izvantjelesno rad srca i pluća, radi se o najtežim bolesnicima. Glavni ECMO centar je na našoj klinici, gdje kolege imaju iznimno iskustvo u liječenju i drugih bolesti. Pritisaka je bilo i sa ECMO-m i respiratorima prije dvije godine kad je bila pandemija gripe. Ono što se primjećuje da preživljavanje na ECMO-u i mogućnost te vrste liječenja nije u onom postotku uspješan kao s gripom. Puno je manji postotak preživljavanja na ECMO-u. Nema dovoljno akumuliranog znanja da bi se vidjelo na koji način se to može poboljšati - kazala je Markotić.

- Mi održavamo dnevne kontakte i sinoć smo imali konferenciju s koordinatorima za covid. Ništa nije stalo, ni što se tiče onkologije. Završili smo Nacionalni strateški okvir za rak i napisana je odluka s kojom će on ići na vladu. Vremena su teška i bremenita, mi smo najavljivali ovaj val i fluidno se pripremali za njega - kazala je Katalinić-Janković.

- Mi smo povodom obilježavanja Dana raka dojke izradili analizu hospitalizacija. Hospitalizacija je jedan element liječenja, ali je kod onkoloških pacijenata bitan. Vidjeli smo da su za vrijeme lockdowna hospitalizacije pale na 70 posto, već u šestom mjesecu su se vratila na 100 posto. Kakva je situacija u ovom trenutku morao bih zatražiti analizu - kazao je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:10