BLIŽI SE ISPORUKA

Poznato koliko će koštati cjepivo AstraZenece, neće se prodavati po tržišnoj cijeni

Izvršna predsjednica AstraZenece za Europu kaže da je počela proizvodnja finalnog proizvoda te može početi isporuka, nakon odobrenja
 Justin Tallis/AFP

Iskra Reić, izvršna predsjednica AstraZenece za Europu, izjavila je u emisiji Hrvatskog radija "Izaberi zdravlje" da je ta farmaceutska tvrtka prošli tjedan počela s proizvodnjom finalnog proizvoda te da odmah, nakon odobrenja, može početi s isporukom.

Potvrdila je da cjepivo AstraZenece nije komplicirano za skladištenje. Trebat će se čuvati na temperaturi od 2°C do 8°C te tako može biti skladišteno sve do isteka roka. Napomenula je da AstraZeneca neće prodavati cjepivo po tržišnim cijenama, već po cijeni proizvodnje te da bi to moglo iznositi nekoliko dolara po dozi.

Reić, koja je i potpisala u ime AstraZenece ugovor s Europskom unijom o distribuciji cjepiva, kazala je da se ta farmaceutska tvrtka obvezala dostaviti cjepivo do jedne adrese u svakoj državi članici, a potom svaka država dalje raspoređuje cjepivo.

Epidemiolog Branko Kolarić kazao je kako se cijepljenje realno može očekivati iza Nove godine, odnosno u veljači te da ne bi trebala postojati zabrinutost u vezi s učinkovitošću AstraZenecovog cjepiva. Podsjeća da se neće moći cijepiti mlađi od 18 godina.

Smatra i da bi u borbi protiv epidemije najučinkovitije bilo masovno testiranje, micanje ljudi iz cirkulacije u izolaciju te napominje da brzi antigenski testovi nisu toliko precizni kao PCR.

Nenad Kudelić, ravnatelj varaždinske bolnice, govorio je o tome kako situacija s epidemijom koronavirusa na sjeveru Hrvatske nije dobra i da je u toj bolnici 201 hospitalizirana osoba. Iznio je i podatak da su u posljednjih 48 sati preminule tri osobe koje su bile nešto iznad 50 godina starosti te da nisu imale drugih komorbiditeta. Dodao je da su na tom području od 1. studenog preminule 64 osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:23