MATIJA POSAVEC

‘Širenje panike nije rješenje, nego suradnja s građanima. Poštivanje mjera najbolja je zaštita‘

Posavec je kazao da je situacija u Međimurskoj županiji u zadnjih par dana nešto bolja
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Međimurski župan Matija Posavec za N1 se javio iz Čakovca te govorio o situaciji s koronavirusom u njegovoj županiji.

Komentirao je i današnji virtualni sastanak predstavnika županija s vrhom Vlade o mjerama vezanim za suzbijanje koronavirusa.

- Sastanak je trajao preko tri sata i bio je vrlo konstruktivan. Nisu sve županije u istom stanju. Davor Božinović je najavio set strožih mjera koje bi trebale biti poslane u županije sutra, i stupiti na snagu tijekom vikenda - kazao je Posavec.

Kazao je kako u njegovoj županiji nemaju dobru epidemiološku sliku, ali imaju snažnije mjere nego što su nacionalne.

U zadnja su tri dana brojke nešto bolje, ali teško je na osnovu toga govoriti o nekom trendu. Danas imamo 1171 aktivni slučaj. Kazao je kako ne bi mjere u Varaždinskoj županiji nazvao hrabrim potezom, nego mudrim.

- Ljudima koje zatvarate morate napraviti kompenzaciju, a to je u rukama Nacionalnog stožera, koji ima ingerenciju za donošenje kompenzacijskih mjera.

Naš najveći zaštitnik je poštivanje mjera od strane građana. Ako se netko želi okupiti, zatvaranje kafića neće ga u tome spriječiti. Ako se situacija ne promijeni, ići ćemo u daljnja zatvaranja. Širenje panike nije rješenje, nego suradnja s građanima - kazao je Posavec.

Dodao je kako oni troše veliku količinu energije za to da svako kome treba zdravstvena zaštita je i dobije.

- Županijska bolnica u Čakovcu ima 297 kreveta, od čega dio ide za djecu, trudnice, kardiološke, onkološke bolesnike... Kada se oduzmu kreveti za njih, ostaje ih oko 200 kreveta, a sada je hospitalizirana 91 osoba.

Angažirali smo jedan objekt koji smo pretvorili u tercijarni covid centar. Nadam se da nam on neće trebati, ali ako bude, to je prostor koji će moći primiti 50-80 pacijenata.

U pitanju je hotel koji će biti opremljen krevetima i svom medicinskom opremom, i tamo će biti pacijenti koji nisu životno ugroženi. Cilj je imati spreman prostor da nam se ne bi dogodilo da nekoga kome treba bolničko liječenje nemamo gdje smjestiti - kazao je Posavec za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:22