TOM DUBRAVEC Cropix
INTERVJU ZA JUTARNJI

Borna Sosa: Otkrit ću vam kakvo je sada naše mentalno stanje! Da, bilo je slavlja nakon Brazila, ali...

‘Prije SP-a rekao sam da će prvak biti Argentina. Sad ću igrati protiv svojih riječi. I spreman sam‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 11. prosinac 2022. 07:03

Prognozirao sam prije prvenstva da će Argentina biti prvak - smije se dan nakon ulaska među četiri najbolje nacije svijeta Borna Sosa: - Ali sada sam spreman igrati i protiv svoje prognoze...

Ovaj 24-godišnjak igra (svoj) Mundijal iz snova. I poput cijele momčadi, jednostavno isijava pouzdanost, disciplinu, koncentraciju. Sve ono što je Hrvatsku krasilo u tom epskom duelu protiv "carioca". Gdje je, uz živce od čelika, trebalo malo tog materijala imati i u gaćama. A "vatreni" su toga imali napretek. Slobodno poslijepodne Sosa je iskoristio za odmor, ali je pritom odvojio dio svoga vremena i za Jutarnji. Dok sumiramo utakmicu, naš lijevi branič ne skriva ushit svog debitantskog Mundijala.

Podcjenjivanje

- Baš jest, kao u najluđim snovima. Želio sam si da igram protiv Brazila, i to mi se ostvarilo, uz jednu od najvećih pobjeda u povijesti reprezentacije. A potom sam još razmišljao kako bi bilo sjajno igrati kontra Messija, meni najdražeg igrača, i prema mojem mišljenju, najboljeg u povijesti, i evo, sada me čak i taj dvoboj. Kada stanem i shvatim da smo u četvrtfinalu igrali s Brazilom, a da ćemo u polufinalu s Argentincima, to je doista spektakl.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Doći ćemo do Argentine, ali još je svježa ta luda i nezaboravna noć na Education Cityju, gdje su Hrvati, simbolično, educirali "seleçao" kako se pristupa protivniku.

- Čitao si da su nas malo podcijenili? Pa možda sam ispočetka i ja imao malo tog dojma i dolje, na terenu. Pogotovo u prvome dijelu. Iako, i mi smo bili važan dio tog dojma, jer smo sve dogovoreno prenijeli na travnjak. U nastavku su oni stisnuli, imali nekoliko opasnih situacija, ali nismo gubili kontrolu, ostali smo svoji, potpuno fokusirani, što se vidjelo i nakon pada u rezultatski minus.

Je li to rezultat i nekih mentalnih treninga, ta mirnoća i hladnokrvnost?

- Nije, nije. Mislim da se radi o grupi igrača koja je takva, nepokolebljiva i hrabra, ali čini mi se da je nešto zapisano i u genima hrvatskog naroda. Kao da kolektivno imamo taj čip, taj genetski kôd da se ne predajemo do kraja. Uz, naravno, sada već i stvaranje tog pobjedničkog karaktera.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Istina, kada su počeli penali, rijetko je tko pomislio da ćemo izgubiti...

- Jednom ili dvaput, bila bi to možda slučajnost, ali ovako... Naravno, uz sve te serije, sigurno si u prednosti pred suparnikom, jer si ta iskušenja prošao, i na njima se gradio. Ova generacija imala je, nažalost, i onaj kontrapunkt protiv Turske u Beču, ali evo, i Rusija i sada Katar, dokazuju da je Hrvatska iznimno psihički jaka i da u raspucavanje ulazi bez straha. Konačno, to zna i protivnik, pa ni njemu baš nije svejedno...

Slavlje nije bilo dugo, jer slijedi Argentina. Uz nužan odmor. Koliko ima još benzina u rezervoaru?

- Nije da je pun, ali ima ga. Naravno da se osjeti akumulirani umor od igranja svaka četiri dana, no tako je svima. Logično je da dođe do maloga pada. Ali Brazil je imao jednu utakmicu "fore", odmaranje glavnih igrača protiv Kameruna, pa se to nije baš osjetilo u našoj utakmici.

image
JEWEL SAMAD Afp

Štoviše, imali smo dojam da se Brazil ispuhao već tamo oko 70. minute, i otad je kreirao opasnosti samo na individualnu klasu...

Brazil nije kraj

- Istina, i ja sam stekao takav dojam. I kroz taj je segment jasno da su svi već umorni, što znači da momčadi možda više neće trčati preko 120 kilometara po utakmici, već manje. Ali kolektivno manje. Jasno je da momčadi sa širokim i jakim rosterima imaju više mogućnosti, no ne mislim kako će po pitanju spreme netko u polufinale istrčati više ili manje spreman. Konačno, sada nam je svima u glavama da su ostale dvije utakmice do kraja, ovo je polufinale, Argentina i umor nije, niti će biti, ni na kraj pameti.

Nakon sambe, na redu je tango...

- Momčad koja ima Messija je velemomčad, to je jasno. No Argentina nije samo Messi, Scaloni na raspolaganju ima niz sjajnih, velikih igrača iz najvećih klubova, koji usto imaju misiju da Leo postane svjetski prvak, što im daje i ekstra motivaciju.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Ali?

- Ali siguran sam da ćemo se i za njih dobro pripremiti i biti na našem vrhuncu. Ovo su utakmice za povijest, a i dosad smo pokazali od kakvog smo materijala satkani. Naravno, bit će to izuzetno teška utakmica, zahtjevna, morat ćemo opet "umrijeti" kako bismo došli do pobjede, ali sada, kada smo ovdje, želimo napraviti korak dalje. I vidjeti što nas čeka. Svi dišemo kao jedan, ali otkrit ću vam mentalno stanje cijele grupe, vođene našim senatorima: da, slavlja je bilo, jer ne pobjeđuješ Brazil svaki dan, ali nije bilo nekog općeg ludila, jer svi su koncentrirani na ono što slijedi. Ne doživljavamo Brazil kao kraj.

‘Priželjkujem još jaču podršku na tribinama!‘

Prije četiri godine gledao ih je na televiziji i mogao je iz prve ruke osjetiti navijačku euforiju koja se valjala Hrvatskom. Sada, kaže, sve budno prati iz Dohe, i osjeća, zajedno sa suigračima, da se "doma" opet kuha nešto veliko...

- Prema nekom "feedbacku" koji dobivam, stekao sam dojam da je Hrvatska opet u nogometnom zanosu, i to me čini ponosnim do neba. A ujedno nas sve hrani, i daje dodatnu energiju i snagu. Mislim da je sada, nakon Brazila, opet sve eksplodiralo i podsjeća na tu predivnu Rusiju, što je i logično, jer opet smo tu, pred vratima raja. I kada imaš takvu snagu iza sebe, odmah je lakše...

I to snagu na "daljinski", jer Katar je za mnoge navijače iz Hrvatske nedokučiva financijska kategorija. No, ovaj put, čini se da će cijela kockasta eskadrila krenuti prema Dohi tijekom vikenda.

- Osjećamo mi i naše navijače na tribinama, ali naravno da priželjkujemo još jaču podršku, ona je dodatni vjetar u leđa. A s druge će strane biti i Argentinci, koji stvaraju impresivne kulise. U prijevodu, vjerujem da ćemo igrati u fantastičnoj atmosferi - reći će Borna Sosa.

Inače, kada smo kod navijača, posve je jasno da je interes za ulaznicama golem. I da bi nas početkom tjedna u Dohi doista mogao zapljusnuti "vatreni" val. Hrvatska opet vjeruje. I želi s igračima ovaj put otići do kraja. I za to se više ne pita cijena. Navijačke su ljubavi često iracionalne, ali baš zbog toga i toliko jako strasne.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"To što su napravili Argentinci je ružno i divlje! Nisam to doživio u karijeri". Tim je riječima nekadašnji reprezentativac Josip Šimunić komentirao ponašanje Argentinaca nakon pobjede nad Nizozemskom. Što je vidio na utakmici Hrvatske protiv Brazila, zašto će Vatreni slaviti protiv Argentine i mnoge druge stvari otkrijte u našem Mundocastu:

Linker
23. travanj 2024 13:48