FRANCK FIFE/AFP/PROFIMEDIA Franck Fife/Afp/Profimedia
MOĆNI VATRENI

Dalić je ovime skicirao Hrvatsku za SP! Evo kako trenutno izgleda prvih 11, pet igrača izgubilo je status

Za Lovrena je bilo očekivano da će se vratiti u staro društvo, Domagoj Vida je sačuvao mjesto...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. rujan 2022. 23:11

Zlatko Dalić nije ponudio samo informaciju na koje igrače računa za Ligu nacija i utakmice s Danskom 22. rujna u Zagrebu te Austrijom tri dana kasnije u Beču, nego je objavom 25 imena skicirao Hrvatsku za Katar. Izbornik se ogradio kako su pojedine pozicije i dalje otvorene i igrači koji zablistaju, pogotovo napadači s pretpoziva još mogu izboriti mjesto u avionu za Bliski istok, međutim kad bi se danas letjelo u Dohu tražilo bi se samo 26. ime.

Status su izgubili Josip Brekalo, Duje Ćaleta-Car, Luka Ivanušec, Kristijan Jakić i Marin Pongračić a nedavno se oprostio Šime Vrsaljko. Najveće je pitanje za koga Dalić čuva 26. vizu? Da nekog od navedenih izbavi s liste luzera, za kakvog rutinera iz sjene ili za - Martina Baturinu? Dinamov špilmaher sad je na dispoziciji Igoru Bišćanu, ali do Mundijala ga čeka cijela skupina Lige prvaka.

Na popisu nema novih niti neočekivanih, no strše četiri činjenice: Bruno Petković vratio se među Vatrene za koje je zadnji put igrao u lanjskoj završnici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Antonio Čolak je dobio mjesto tek na petpozivu iako su neslužbena najave iz izbornikova kruga govorile da mu planira dati šansu jer ne može ignorirati njegove golove na Glasgow Rangers, nije uvrstio klasičnu zamjenu za Marcela Brozovića na zadnjem veznom, a Lovre Kalinić je ponovno među trojicom vratara...

Petkovića je Bodo/Glimet vinuo u orbitu, njegov nogomet opet ima specifičnu težinu i ako je izbornik vagao između Dinamove devetke i Čolaka, povukao je logičan potez. Možda je Čolaku presudio loš Old Firm u kojem ih je Celtic matirao 4:0. No, Dalić je ostavio otvorena vrata da već do okupljanja za Ligu nacija uključi nekoga "iz čekaonice".

Dominik Livaković i Ivica Ivušić standardan su vratarski dvojac, a Lovre Kalinić je u igri. Nije ga bilo duže vrijeme... Marcelo Brozović je motor koji se ne gasi, međutim niti on nije imun na ozljede i kartone, nekad bi ga možda bilo dobro i poštedjeti, a zamjene nigdje na mapi. Alternativno Dalić može poziciju zadnjeg veznog riješiti s Kovačićem i Modrićem u paru, to je već radio i nije bilo bajno, a i njih se tako dodatno upreže. U isto doba za tri i pol mjesta, tri napadačka i potencijalno jedno u sredini, ako neće igrati sva trojica koji imaju pole-position Modrić, Brozović i Kovačić, na popisu drži čak desetoricu kandidata. Nema šanse da svi mogu dobiti ozbiljnu priliku. Kristijan Jakić je platio ceh statusom u Eintrachtu, umjesto u sredini terena ordinira na desnom beku. Logika nalaže, zbog balansa momčadi, da 26. za SP bude još jedan veznjak. No, razmišlja li možda Dalić da u ponekoj utakmici ubaci jednog stopera više pa iznenadi s formacijom 3-5-2? Sad ima bogat izbor...

Liga nacija u lipnju je pokazala da je 4-3-3 najbolja strategija.

Najavljeno je da će Josip Šutalo i Luka Sučić igrati za mladu reprezentaciju u play-offu za Euro. Dalić to nije potvrdio, ali ostavio je mogućom opciju da nekog od trojca, koji čini i Josip Stanišić, proslijedi Igoru Bišćanu. U-21 ima također oglede s Danskom 23. rujna u Puli i 27. rujna u Vejlu. Na drugi susret mogli bi stići čak i da budu prije toga s A vrstom.

Za Dejana Lovrena je bilo očekivano da će se vratiti u staro društvo, Domagoj Vida je sačuvao mjesto u kadru, ne bude li ozljeda, kao i golmani, tako i obrana, definirani su za Katar – Juranović, Stanišić, Erlić, Gvardiol, J. Šutalo, Lovren, Vida, Sosa i Barišić. Među veznjacima tek su trojica klasičnih – Modrić, Brozović i Kovačić. Četvoricu je izbornik koristio i na napadačkim pozicijama – Pašalić, Majer, Vlašić, pa u neku ruku i Sučića iako je on malo igrao. I oni bi svi trebali na SP.

U napadu su Perišić, Kramarić, Petković, Budimir, Oršić i Livaja. Težak posao čeka Čolaka, Brekala i Ivanušeca da nekoga izguraju. Brekalo je daleko od forme i malo igra... Opet, i njima je nada taj broj 26!

Hrvatska bi s dvije pobjede izborila Final four Lige nacija, a mogla bi dovoljna biti i tri boda s Danskom. Međutim, u tom prvom susretu nije loš niti bod jer on jamči ostanak u najvišem razredu, a čuva i izglede za prvo mjesto.

Dalić sigurno ima već nacrt početne postave za Maksimir, a mogla bi izgledao ovako:

Livaković – Juranović, Erlić, Gvardiol, Sosa – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić (Majer), Petković (Budimir), Perišić.

Međutim, izbornik cijeni Vlašića, Lovrena, Šutala, Kramarića... zato varijanti ima mnogo, a vremena dovoljno pa je rano govoriti o konačnom izgledu startne jedanaestorice.

Linker
22. rujan 2022 13:41