TOM DUBRAVEC Cropix
IZBORNIKOV ‘MY WAY‘

Dalić je s dva Vatrena išao protiv većine! A tajna Kramarićevog statusa krije se u jednom noćnom razgovoru

Izbornik ide svojim putem i čekaju ga velike odluke i bitni potezi jer Hrvatska ne želi kući!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. studeni 2022. 14:32

Hrvatski izbornik konačno ima vedar pogled i nasmiješeno lice. Mnogi novinari koji prate Zlatka Dalića u kampu nacionalne vrste komentirali su ga prethodnih dana. Snužden je bio najčešći opis. Na press konferenciji počeo je tražiti "vanjskog neprijatelja" čega bi se trebao okaniti bez obzira što kao srebrni izbornik iz Rusije ima pravo podignuti glas ako misli da je zakinut. Očito mu je teret rezultatskog pritiska namrštio lice, no nakon što je pala Kanada ponovno djeluje kao onaj stari.

Međutim, u jednom je katarski Dalić čovjek s novom doktrinom što se tiče velikih natjecanja. Nekad je "grizao dušu" zbog medijskih napisa i komentara koji su ga opterećivali i poput spužve upijao glas javnosti. Jedno i drugo utjecalo je na njegove odluke kod sastavljanja momčadi. Možda mu pustinja daje drugačiju snagu i pamet jer u ovdašnjim zemljama gradio je trenerski put.

Zatvorio se u vlastite unutarnje monologe te sluša samo sugestije stožera. Procjene i odluke donosi u uskom krugu. Vedran Ćorluka, Ivica Olić i Mario Mandžukić, pa i kapetan Luka Modrić, njegova su i struka i "javnost", ne povodi se novinskim komentarima, podcastima i anketama zbog kojih je još lani za vrijeme Eura iskakao iz kože. Povlači poteze koji su samo njegovi, a najjači dokaz i briljantan pogodak bila je odluka da Andrej Kramarić igra protiv Kanade.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

U ogledu s Marokom djelovao je izgubljeno na "devetki", narod ga je bio spreman baciti lavovima ili osuditi na giljotinu, njegov uznemireni otac Josip počeo je puniti whatsapp pretinac novinara koji izvještavaju iz Dohe edukativnim porukama, čitatelji portala Sportskih novosti presudili su mu sa samo četiri posto glasova da starta u drugom kolu, čime je debelo ostao zakucan za dno rang liste poželjnih prvotimaca. Dalić ga se nije odrekao. Nije popustio pred povorkom mišljenja kako ga treba zamijeniti drugim i zaboraviti. Marku Livaji ponudio je prigodu na "devetki", ali sačuvao je Kramarića, gurnuo ga nekoliko metara desno i ostavio u igri. Dobio je igrača koji je lomio Kanađane kao slane štapiće, čiji će golovi za špice Mundijala, a uzlet samopouzdanja sugerira da će ga sa i Belgijci imati zbog čega bojati.

Andrej već drugu sezonu nema golgeterske učinke kao ranije, no izbornik mu je dao status kao nikad. Tajna se krije u jednom noćnom razgovoru s nedjelje na ponedjeljak krajem kolovoza 2021. godine kad ga je već nakanio izostaviti iz nacionalne vrste kao što je tada učinio s Antom Rebićem i još nekima. Tog poslijepodneva imao je četiri asistencije za Hoffehneim na startu Bundeslige i Dalić se opredijelio ipak još jednom otipkati njegov broj. Sljedeće jutro davao je popis igrača za rujanske kvalifikacijske utakmice s Rusijom, Slovačkom i Slovenijom. Izbornika su zasmetale neke Andrejeve izjave uoči Eura u kojima nije krio da neće biti sretan ako ostane na klupi, ali i komentari koja je njegova pravu pozicija. Znao je Dalić i novinare retorički pitati – a što on to igra u Hoffenheimu?

Danas će izbornik kazati da su sve riješili i dogovorili se još prije dvije godine, Kramarić se drži riječi koju je dao, a Dalić to cijeni, kao i igračke kvalitete koje posjeduje. Koristi ga gdje u tom času misli da je najbolje, osigurao mu je tretman vrlo bitnog igrača. Promovirao ga je u klub senatora i ne popušta pod pritiscima s čije god strane stizali. Andrej prihvaća svaku rolu, šuti, radi i igra, a hrvatskim novinarima, za razliku od stranih od tada ne daje intervjue. Što je bio dio pogodbe. Na presicama ne govori o svojoj ulozi na terenu. Protiv Kanade Kramarić je bio junak susreta, Marko Livaja zabio prvi gol na velikim natjecanjima, sve je ispalo sjajno... Vjerujemo da je njihov odnos sada dovoljno zreo da ukinu taj silenzio stampa.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Još veću odgovornost izbornik je preuzimao igranjem Dejana Lovrena jer Josip Šutalo i Martin Erlić oduševili su navijače i da je aktivirao džoker "Pitaj publiku", sigurno bi kao odgovor dobio jedno od njihovih imena, vjerojatno Šutalovo. Izbornik i stožer dali su prednost igraču Zenita koji je odigrao dvije dobre utakmice. Pozvao se na njegovo iskustvo, primjeren rad i ponašanje te solidno funkcioniranje s Joškom Gvardiolom. Potom je na "tapeti" bio izbor Nikole Vlašića koji je krenuo s Marokom na što je bilo "režanja".

Iako je reprezentacija u velikoj mjeri posložena te nema puno disonantnih tonova i prijepora, za nekoliko upitnik mjesta Zlatko Dalić na ovom Svjetskom prvenstvu nije ponudio rješenja kako bi to napravili navijači nego kako je odlučio sam sa stožerom. Po kriterijima koji su njima primarni. Ako mu je netko i znao spočitnuti da je populist, primjerice kad bi u Osijeku stavio u prvu postavu Ivušića, a u Splitu Livaju, najnoviji potezi su potpuno drugačiji.

Izborniku su bitni navijači i njihova podrška, prvi je izašao do njih na plažu uoči ogled s Kanadom i obećao im pobjedu, ali struka je nešto drugo. Dakako da ih nije ni prije pitao za savjet kako sastaviti ekipu i da je konačno odluke donosio on, ali bio je daleko skloniji saslušati mnoge, a pogotovo eho javnosti. Sada toga nema. Kao i mnogi drugi veliki treneri ide svojim putem. Rezultat na kraju svemu daje ocjenu i pečat. Čekaju ga velike odluke i bitni potezi jer Hrvatska ne želi kući.


Nikola Jurčević je gostovao u novom Mundocastu, a s njim smo razgovarali o tome tko bi trebao startati u napadu Vatrenih ako Livaja ne bude spreman; o potezima koje Dragan Stojković nije vukao na utakmici između Srbije i Kameruna; o ‘nuklearnoj utakmici‘ između Irana i SAD-a; kao i o drugim pričama sa SP-a. Pogledajte novi Mundocast:

Linker
20. travanj 2024 14:32