TOM DUBRAVEC Cropix
IZBORNIKOVA PRESICA

VIDEO: Dalić odgovorio izborniku Kanade na prostački komentar i javno prozvao neke Vatrene: ‘Oni su zakazali‘

Izbornik je u jutro nakon prve utakmice analizirao situaciju u kojoj se našla Hrvatska na SP-u
Piše: SN/Dražen AntolićObjavljeno: 24. studeni 2022. 08:04

Izbornik Zlatko Dalić nije nakon remija s Marokom (0:0) zračio velikim emocijama, unatoč lošoj igri Hrvatske, a jutros od 8.15 po hrvatskom vremenu ponovno je bio pred novinarima, ovoga puta u kampu Al Ersal 3 te je i govorio o katarskoj premijeri nakon prospavane noći.

- Nisam prezadovoljan i presretan s bodom koji smo osvojili, nije ni ekipa, malo smo razočarani jer želimo više. Dobro je što kao momčad nismo sretni kad igramo neodlučeno. No, kad pogledamo cijelu situaciju igrali smo protiv suparnika koji je bio dobar, organiziran, a opasan je iz tranzicije. Defenzivni dio smo odradili kvalitetno, ali napadački ne, da smo dali gol bilo bi bolje. Nedostajalo nam je više dubinskih lopti i ulazaka u prazan prostor. Moramo bolje – rekao je Dalić na pitanje kakvi su dojmovi nakon prospavane noći.

S Kanadom Hrvatsku čeka vjerojatno drugačija utakmica, Kanada je drska...

- Kanada je bila bolja protiv Belgije i trebala je dobiti utakmicu. Napadački je orijentirana, igra visoki presing, nije zabila "penal", a dobila je gol iz kontre. Pokazali su puno više nego na zadnjim utakmicama, morat ćemo igrati jako kvalitetno bolje nego protiv Maroka. Njihovo je pravo da su ambiciozni, da se nadaju, a naše da se pripremamo i pokušano dobiti jer to je naš cilj. Mladi su, poletni i vrlo motivirani jer ovo im je prvo Svjetsko prvenstvo.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kanadski izbornik najavio je da će je..ti Hrvatsku.

- Vidio sam to, svatko od nas ima svoj način komunikacije, on se tako izrazio, koliko je to lijepo ne znam. Neću se na to osvrtati, mi moramo na terenu pokazati da smo bolja momčad.

Hoće li skrenuti pozornost igračima da zbog toga ne proradi želja za osvetom i to ode u krivom smjeru.

- Moramo i sigurno ćemo o tome porazgovarati. To nas može samo motivirati. Ne smijemo prihvaćati nikakve negativnosti, vrijedimo kad igramo i ključno je da budemo usredotočeni na svoj nogomet.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Obrana je odradila dobar posao u defenzivnom smislu, ali po pitanju otvaranju igre nisu participirali kao u Ligi nacija zbog čega su se veznjaci morali vraćati do zadnjeg reda i od tamo graditi igru. To je bio jedan od problema.

- Točno je da smo defenzivan dio dobro odradili, nismo dali Maroku izgledniju prigodu, ali smo u otvaranju bili prespori i imali premalo dubinskih lopti. Je li razlog što je Maroko dobro stajao? Bio je problem u protoku lopte, zato su se više spuštali Modrić i Kovačić, a na Brozoviću se vidjelo da nema utakmica, rijetko sam ga gledao da ima toliko problema, no kvalitetno ga je blokirao En Nesyri. Lopta je išla puno između dva stopera, ali nije išla okomito. Bokovi su zakazali, istrčali su nikad manje. No, Maroko je napravio blok, čekao našu grešku da nas kazni. To su radili izvanredno. Njihova je igra bila dobra, a nama je nedostajalo odlučnosti. I mi smo zakazali, ali je zaslužan i njihov dobar defenzivan nastup. Htjeli smo s Vlašićem dobiti četvrtog veznjaka, no neke stvari nismo radili kako smo planirali.

Kovačić nije bio na visini, to je jedan od razloga zbog čega je igra patila.

- Komentirao sam ono što nam je nedostajalo. Maroko je jako dobro stajao, živi su, brzi su, a malo je kod nas bilo i njihove straha od kontre. Bez odgovornosti gubiš utakmicu, primjeri su Njemačka i Argentina. Falilo nam je hrabrosti i odlučnosti. Nije problem u jednom igraču, cijela ekipa je zakazala prema naprijed. Nedostajao je i proboj jedan na jedan. Marokanci su brzi, energični, njih je držalo 0:0 i davali su sve od sebe. Samo da smo dali taj jedan gol...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hoće li biti promjena u sastavu za drugi susret koji se s Kanadom igra u nedjelju?

- Vidjet ćemo sa zdravljem igrača, Vlašić je napravio pregled koji nije pokazao ništa opasno, trebao bi biti u petak na treningu. Što se tiče promjena nemamo nekih velikih razmišljanja o tome. Nakon analize više ćemo razgovarati o sastavu. Nama je samo nedostajalo hrabrosti.

Jeste li igrali na bod?

- Nismo na takav način izašli na teren, cilj je bio da pobijedimo. Plan je bio da Vlašić pojača vezni red, a Juranović ide ofenzivno te također da na lijevoj strani dođemo iza leđa Hakimiju koji se puno ubacuje naprijed. Bih li sada nešto drugačije napravio? Nema razloga da bih nešto promijenio, pokušali jesmo s Majerom koji je ofenzivniji od Kovačića da dođe do šuta... Stavili Livaju, Oršića i Pašalića. Ni u kojem slučaju nismo išli na bod, niti smo s njime sretni. Nismo kalkulirali. No, Njemačka i Argentina išle su na sve pa su dobile ništa.


"Izbornik Zlatko Dalić će sigurno promijeniti dva igrača za utakmicu protiv Kanade". Tim riječima je Nikola Jurčević najavio drugu utakmicu Vatrenih na SP-u u Kataru. O kojim se igračima radi, što očekuje od utakmice protiv Kanade, a što je bilo najgore protiv Maroka pogledajte u našem Mundocastu:

Linker
14. travanj 2024 21:35