CHANDAN KHANNA Afp
POZIV IZBORNIKA

Dalić: Za ovakve igre Gvardiola velike zasluge ima jedan njegov suigrač! Molim te, naglasi to...

‘Utječe na Joška i daje mu ono potrebno kako bi bio u najboljem izdanju. Vidim to i na treningu!‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 02. prosinac 2022. 14:02

Zlatko Dalić će i jutro nakon Belgije ponovno reći da je Gvardiol najbolji stoper svijeta. Pretenciozno? Pogledajmo zajedno još jednom snimku ne samo belgijske utakmice, već svih tri na ovom Mundijalu...

- Nemam oko toga dvojbe, Joško je na vrhu – reći će u petak na presici, posebno ističući emotivni trenutak zagrljaja s majkom, u čemu Dalić vidio značajan dio recepta razvoja.

- Jesam vidio sam fotografiju njega i mame, baš mi je bilo toplo oko srca i zato je Joško najbolji stoper na svijetu. Ne možeš biti samo dobar igrač, a da nisi kompletan, da nemaš sve te osjećaje. To je slika naše reprezentacije, evo sad sam se naježio. Ponosan sam na to. Čestitam njegovoj majci što je odgojila takvog sina. To je fotka dana, mjeseca, godine. Dobiti takvoga igrača i sina, skromnoga, na takvom nivou je rezultat odgoja i vjere. Ja zastupam takve vrijednosti i na to sam ponosan.

image

Zlatko Dalić

OZAN KOSE Afp

Nakon što je presica, međutim, završila, nekih petnaestak minuta potom, na ekranu mobitela pojavilo se ime Zlatka Dalića. Izbornik je znao da je priča o Jošku Gvardiolu neminovna, želio ju je ujedno nadograditi detaljem koji je dobro skrivan iza debele zelene katarske živice i debelog policijskog pojasa koji čuva hrvatsku reprezentaciju, ovdje u njenom bliskoistočnom domu.

- Molim te, naglasi također da je za njegove izvedbe, mirnoću, zrelost izuzetno blagotvorno što pored sebe ima igrača poput Dejana Lovrena. Njegovo iskustvo utječe na Joška i daje mu ono potrebno kako bi bio u svojem najboljem izdanju. Gledam to i na treningu, vidim na utakmicama. A ujedno, tu je i Vida, čija je prisutnost, kao i savjet, zlata vrijedni. Doista mislim kako taj miks iskustva i ove nevjerojatne mladosti, koja odiše zrelošću, odličan spoj, recept da Još igra na vrhuncu. Svijeta – reći će mi hrvatski izbornik.

Koji je, doduše, i sam imao prste u razvoju ovog momka u lidera generacije. Prije godinu i pol dana, naime, zbog pijenja vode, Gvardiola su mnogi označili kao jednog od krivca, nabrajajući mu pritom sve greške, koje je, konačno, i morao proći da bismo danas imali privilegij gledati njegov "masterclass" ovdje u Dohi. Dalić je tada sve amortizirao, i jasno poručio kako je on kriv, a ne Gvardiol, da bi poslije i poručio:

image

Joško Gvardiol i Dejan Lovren

CHANDAN KHANNA Afp

- Gvardiol je neupitni lijevi stoper hrvatske reprezentacije i njen kamen temeljac.

Sada, nakon određenog protoka vremena, nema sumnje da je Dalić psihološki napravio sjajan posao i pripremu, štiteći ga od ranjivost i sumnji, pritiska pogreške.

- Jest, to je bila moja odluka, no ne samo zato što se u njemu vidio nevjerojatan potencijal, i želja za tom daljnjom progresijom koja ga je jednostavno morala dovesti na ove razine, već i stoga što nisam vidio ništa konstruktivnoga u tome da razapnemo dečka od 19 godina, momka koji je evo već sada sadašnjost i budućnost hrvatskoga nogometa. Sačuvao bih i druge od toga, sasvim sigurno, no u tome času se to događalo baš s njime. Ne zaboravi, on je tada još kao tinejdžer igrao svoje prvo veliko natjecanje, poštujući svaku odluku bez pogovora, dajući cijeloga sebe – otkriva mi izbornik tijekom petka, u "offu" preko slušalice, naoko sitni, ali možda i presudni detalj reprezentativnog razvoja ovog zlatnog dečka hrvatskog nogometa.

Zvučat će kao pretjerivanje, ali neka: ako je Argentina imala svog "El Pibe de oro", onda ga imamo i mi. Ime mu je Joško Gvardiol.



Hrvatska ima nešto što Španjolska nema. To je rezime današnjeg Mundocasta u kojem je gostovao trener Šibenika Mario Cvitanović s kojim smo analizirali viđeno na utakmici protiv Belgije te napravili prvu najavu dvoboja protiv Japana. Pogledajte cijeli Mundocast:

Linker
20. travanj 2024 00:18