ODD ANDERSEN Afp
PREMA SOFASCOREU

Dalićevo iznenađenje u idealnoj momčadi 1. kola SP-a! Pogledajte u kakvom je društvu najbolje ocijenjeni Vatreni

Hrvatski nogometaš jedini je predstavnik reprezentacije koja nije pobijedila u prvom krugu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. studeni 2022. 10:55

U Dalića je bila dvojba treba li igrati, ali po ocjenama suatava Sofascre, Dejan Lovren jedini je hrvatski reprezentativac koji je ušao u momčad 1. kola. Nogometni dojam sigurno je kod stručnjaka bitno drukčiji, jer logika sugerira da bi po izboru Lovrena za igrača utakmice logična pretpostavka bila da je obrana Hrvatske imala golemi posao kontra Maroka, ali ocjene Sofascora imaju zadane parametre po kojima se izračunavaju. Tako se dogodilo da u prvih 11 za otvarajuću rundu SP-a nema ni Olivier Girouda, dominantnog igrača utakmice Tricolora sa Australijom. Napadač Milana bio je strijelac dva pogotka, isto ako i Richarlison za Brazil, čak su imali identičnu ocjenu 8,4, ali u best 11 ušao je napadač Tottenhama.

Po ocjenama Sofascora najbolji igrač prvog kola je napadač Atletico Madrida, Antoine Griezmann sa ocjenom 9,0. U momčadi prvog kola na vratima je Courtois što je izbor na koji nitko ne bi trebao imati zamjerku. Belgijski vratar obilježio je pobjedu nad Kanadom u iznmenađujuće teškoj utakmici Crvenih vragova. Četvorku u obrani predvodio Ekvadorac Preciado, tandem stopera uz Lovrena stvara još jedan Belgijac, Toby Aldierweireld što samo potvrđuje tezu o defanzivnoj Belgiji u obrani pobjede protiv Kanade. Lijevi bok pripao je Jordi Albi, veteranu Barcelone kao jedinom predstavniku Španjolske, reprezentacije koja je ostvarila najvišu pobjedu u prvom kolu. Ali, to je slabost matematike, ne poznaje dojam ni važnost poteza, već samo brojke u izračunu svih nogometnih elemenata bez obzira koliko su jedni potezi bitniji od drugih.

image

Grafika za SN: SofaScore

Sofascore

U sredini je Francuz Rabiot, ispred njega trojka koja na krilima ima Saku i Bruna Fernandesa, te Griezmanna kao polušpica. U napadu su spomenuti Richarlison i Ener Valencia, dvostruki strijelac u pobjedi Ekvadora nad domaćinom Katarom.

Po segmentu reprezentacija, po dva igrača u best 11 imaju Belgijci, Francuzi i Ekvadorci, a po jednog Španjolska, Portugal, Engleska, Brazil i Hrvatska. Zanimljivo je da je Lovren jedini predstavnik reprezentacije koja nije pobijedila u prvom krugu. Ostala sedmorica su došla do tri boda u prvom kolu.

Gledajući po ligama, očekivano je najzastupljeniji Premiership i Primera. Tercet sa Otoka (Richarlison, B.Fernandes, Saka) stiže iz Totenhama, Arsenala i Man Uniteda, dok su igrači iz Primere (Griezamann, Courtois i Alba) došao iz Atletica, Reala i Barce. Dva igrača su iz belgijske Jupiler lige (Preciado-Genk, Alderweireld-Antwerpen), te po jedan iz Turske (Valencia-Fenerbahče), Rusije (Lovren-Zenit), te Italije (Rabiot-Juventus). Nema nijednog igrača iz dviju liga petice, iz Francuske i Njemačke.


"Dalić za Kanadu ima dvije jake opcije! Srbija? Piksi je napravio jednu veliku grešku". U današnjem Mundocastu gostovao je Mario Cvitanović koji je najavio utakmicu između Hrvatske i Kanade, ali i komentirao ogled između Brazila i Srbije:

Linker
23. travanj 2024 16:13