EVENING STANDARD/EYEVINE/PROFIMEDIA Evening Standard/eyevine/profimedia
KAKO PROTIV VRUĆINE?

Englezi pronašli recept! Gareth Southgate priprema svoje zvijezde u Katru kao za okršaj s Vatrenima

Engleski stručni stožer je osmislio detaljan plan kako bi osigurali da im igrači ostanu hladni
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. studeni 2022. 07:08

Engleska. Nacija koja je izmislila nogomet, što nije sporno. Ono što već je puno spornije jest njihova umišljenost da je to još uvijek “njihova” igra, da je igraju najbolje. Ujedno su Englezi i nacija koja već desetljećima čeka da im se “nogomet vrati kući”. I jest, vraća se, samo što očigledno putovanje malo poduže traje.

No, zato Englezi svakoj utakmici, a poglavito velikom natjecanju tipa Eura ili Svjetskog prvenstva, prilaze sa znanstvenom ekspertizom. Ono što Otočane trenutačno brine, mislimo na njihov stručni stožer, jesu klimatski uvjeti, odnosno, visoke temperature u Kataru. Neovisno o dvije činjenice koje i sami ističu, a koje im baš ne bi trebale predstavljati problem. Prvo, stadioni su klimatizirani. Drugo, dvije čak utakmice u skupini igraju u večernjem terminu po tamošnjem vremenu (20.00 sati ili hrvatskih 18.00). U svakom slučaju, u doba kada je sunce već zašlo. Pa, ipak...

Znanstvena analiza

Engleski stručni stožer je osmislio detaljan plan kako bi osigurali da im igrači ostanu hladni i pobijede vrućinu u svojoj misiji osvajanja Svjetskog prvenstva. Nije tajna da je igra temeljena na posjedu lopte sastavni dio filozofije koju je engleski izbornik Gareth Southgate nametnuo tijekom svoje vladavine, a igračima je ponovno naglašena kontrola tempa utakmica. Osobito tijekom otvaranja dvoboja 1. kola za Engleze, a to je protiv Irana u ponedjeljak u 16 sati po lokalnom vremenu, a kako bi se smanjio utjecaj vrućine.

image
JUSTIN TALLIS Afp

Činjenica da su stadioni klimatizirani, što bi trebalo spustiti temperature na oko 23 stupnja, sigurno će ublažiti pritisak vrućine u dane utakmica. Unatoč tome, engleski stručnjaci su proveli niz mjera kako bi osigurali da utjecaj na igrače tijekom utakmica i treninga bude minimalan. Posebice onda kada su Englezi, primjerice, obavili prva dva treninga po dolasku u Katar, u 12.30 po lokalnom vremenu ili za najtoplijeg dijela dana. Temperatura je tada dosegla 33 stupnja. U hladu!

izbornik Southgate i njegov stožer su namjerno izabrali ovakav termin, naglasivši igračima koliko je važno da se što prije prilagode vrućini. Izlaganje vrućem podnevnom katarskom suncu namjerna je Southgateova smicalica kako bi se osiguralo da se što prije priviknu na temperature. No, u tom postupku aklimatizacije, kako im igrači ipak ne bi baš kolabirali na terenu, engleski se stručni stožer sjetio kako su se pripremali za dvoboj protiv - Hrvatske!

Podsjetnik na Wembley

Bilo je to u lipnju prošle godine, na Wembleyju, u 1. kolu Eura. Tog ranog ljeta u Europi, pa i na Otoku, vladale su solidne vrućine, a sraz s Vatrenima bio je u poslijepodnevnom terminu. Tako engleski reprezentativci u Kataru koriste ono što su prvi puta oprobali u pripremi za Hrvatsku. Kako bi se smanjio utjecaj vrućine tijekom treninga, stroj za raspršivanje postavljen je uz bočnu stranu terena. Igrači koriste “ledene ručnike”, taktiku koju su prvi put upotrijebili na otvaranju prošlogodišnjeg Europskog prvenstva, neposredno prije utakmice protiv Hrvatske. Paketi leda i ledeni prsluci također su na raspolaganju tijekom treninga. Idu Englezi toliko daleko da su i analizirali kako se drugi sportovi nose s vrućinom, te je izbornik Southgate uvjeren da su poduzeli odgovarajuće mjere kako bi pomogli optimizirati performanse u vrućim uvjetima. Hrvatsku su lani pobijedili (1:0), a sad da su im baš zaslužni bili “ledeni ručnici”... No, oni najbolje znaju.

Tri lava će kasnije prilagoditi raspored treninga u skladu s tim kako će se približavati svakoj utakmici. Podsjetimo, Englezi su u skupini osim s Iranom još i s Walesom i SAD, a s obje te reprezentacije će igrati u 20.00 sati po katarskom vremenu. U konačnici, i utakmice nokaut faze su također satnicom već kada sunce zađe. Samo da im tada ne postane... hladno!

Linker
19. travanj 2024 22:46