Dejan Lovren, Luka Modrić i Ivan Perišić

 TOM DUBRAVEC Cropix
VELIKI DUŽNIK

Gdje je nestao jedan od ključnih Vatrenih? Ako ima problem, mora ga riješiti s Dalićem!

Događa mu se ista stvar kao i u Rusiji. Zašto je tome tako? Ne bi trebao imati taj problem...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. studeni 2022. 14:05

U dvoboju s Marokancima jedan od najvećih dužnika među Vatrenima bio je onaj od kojeg su se, s pravom, očekivale glavne uloge. Ivan Perišić, 11 godina reprezentativac, nije samo prekaljen među Vatrenima. Radi se o igraču koji ima specifične vrline, a koje su danas na iznimno visokoj cijeni u kolokvijalno nazvanom "modernom nogometu". Bio on trendy ili retro, krilni igrači kao Perišić uvijek su bili vrlo traženi. Nekoliko je ključnih razloga tomu...

To je igrač koji ima izvanrednu fizičku moć, iznadprosječnu hitrinu, te brzinsku izdržljivost. Na sve to nadogradio je tehničku potkovanost. Perišićeve vrline, kako pokazuju činjenice, najviše dolaze do izražaja na lijevom boku, iako, zanimljivo je, nije ljevak. No, Perišić praktično podjednako dobro koristi obje noge u svom nogometnom repertoaru. S obzirom na fizičke potencijale razvio je prodornost, kako "jedan na jedan", tako i u dužem bočnom sprintu. Sukladno tehničkoj potkovanosti i dobroj viziji, istaknuo je svoje izvanredne centaršuteve i asistencije igračima u kaznenom prostoru. Naposljetku, Perišić je i zavidno efikasan kao krilni igrač. U profi-karijeri, u 570 utakmica u Njemačkoj, Belgiji, Italiji i Engleskoj postigao je 139 pogodaka, uz 115 asistencija. Veći dio odigrao je kao bočni igrač, utoliko je njegova statistika dojmljivija. Nadodati joj treba i 32 pogodaka u 117 reprezentativnih nastupa, te je trenutno na gol od drugog najboljeg strijelca u povijesti Vatrenih, Marija Mandžukića (33), te na 13 od jedinstvenog golgetera Davora Šukera.

image
Kieran Mcmanus/Shutterstock Editorial/Profimedia

Ivan Perišić je prošlo ljeto ostvario davnu želju da zaigra u najzahtjevnijoj ligi, Premiershipu. Nakon što je dvije posljednje sezone briljirao u Interu, u kontinuitetu, kroz dva različita trenera istog principa igre (3-5-2), Contea i Inzaghija, Perišić je potvrdio sve navedene fizičke, tehničke i taktičke vrline. Nadogradnju kredibiliteta ostvario je u fizički uvjerljivo najzahtjevnijoj konkurenciji engleske elitne lige. Njegove su brojke, tehničkog ali i fizičkog učinka u Tottenhamu, nastavak onih iz Intera. Dakle, izvrstan je i u bitnoj jačoj ligi.

Kako se to događa(lo) do prije dva tjedna, u krešendu utjecaja na igru (i rezultate) Spursa, bilo je razumljivo očekivanje svih u i oko reprezentacije da će Perišić biti jedan od motora vatrene kompozicije već od Maroka jer igrač koji onako "brije" po lijevom boku u Premiershipu, odnosno, Ligi prvaka, ne bi trebao "preko noći" biti drugačiji na reprezentativnom boku. No, protiv Maroka se upravo to dogodilo. Na stranu gola statistika, koja nerijetko zna zavarati, Perišićev doprinos na startu Mundijala sažet je u izvrsnom dodavanju Sosi, koji je potom uposlio Vlašića za jedinu šansu Hrvatske. Sve ostalo iz radionice "onog Perišića", koji leti lijevim bokom u klubu, nije bilo u repertoaru "vatrenog Perišića". Zašto je to tako? I zašto je, kao i u Rusiji, Perišić krenuo u "drugoj brzini" u Kataru?

S obzirom na to da smo tek na polovici natjecateljske sezone i temeljem njegovih učinaka do prije dva tjedna u klubu, fizički faktor (umor, ozljeda...) ne može biti (i očito nije) problematičan. S obzirom na status senatora i potvrđenog potencijala protagonista na uobičajenoj mu poziciji, ne vidi se ni neki motivacijski teret, koji bi ga limitirao u učinku. Ukoliko su te dvije važne strane priče uredne, onda je logički problematičnost Perišićeve suzdržanosti ili učinka ispod njegovih standarda potražiti u sferi taktičkog pristupa i potpunog fokusa. Ima li Perišić neki taktički teret u formaciji 4-3-3, kojeg se najčešće rabi otkako je Hrvatska u lipanjskom krešendu forme i rezultata izvrsno interpretirala?

Treba podsjetiti da Perišić u tom sjajnom turnusu Vatrenih nije igrao zbog ozljede. Protiv Austrije, Francuske i Danske u četiri utakmice Dalić je na lijevoj strani koristio Brekala, Oršića i Vlašića. Hrvatska je, osim u Osijeku, djelovala vrlo kvalitetno, tehnički-taktički i fizički u vrlo jakom dvobojima s Francuskom i Danskom, bez obzira na važnu Perišićevu odsutnost. No, Perišić je bio prisutan u rujanskom turnusu, protiv Danske i Austrije, također uspješnom kao i u lipnju, i dao je doprinos dvjema sigurnim pobjedama, uz asistenciju u Beču. Dakle, taktički ne bi trebao imati problem ni sada.

Uostalom, upravo u taktičkom smislu Perišić se pokazao vrlo prilagodljiv kako u 4-2-3-1 i 4-4-2, tako i u 3-5-2. To što u klubu već nekoliko sezona igra ono što nije htio u prvoj Conteovoj godini u Interu, uslijed čega je otišao u Bayern, a pokazalo se da je top na toj poziciji "usamljenog" lijevog bočnog, ne bi trebalo biti teret igraču koji je prekaljen u 14 vrhunskih nogometnih godina. I koji je fizički u takvoj moći da djeluje barem 5-6 godina mlađi od 33,5 mu ljeta...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Naravno, od Perišića se ne očekuje da bude čarobnjak koji će preokrenuti sam momčad iz letargije koju je iskazala protiv Maroka. Ono što se od njega traži to je da svojim vrlinama nastoji biti jedan od ključnih pokretača momčadi. Igrač koji ima takvu prodornost, sprint i dribling, ne može sebi dopustiti da izgleda 90 minuta kao da je iz nekog razloga suzdržan.

Njegove se vrline, u najmanju ruku, moraju pokazati u stalnom pokušaju da ih (is)koristi, a nerijetko već to zna biti dovoljno da pokrene drugi ritam momčadi. Ukoliko Perišić ima neki taktički problem, onda ga mora podijeliti s izbornikom i odmah razriješiti jer njegovi potencijali će s fizički (nad)moćnom Kanadom biti od izuzetne važnosti. Ukoliko ga je nešto drugo opteretilo u fokusiranju, onda je imperativ da to "jučer" promijeni. Hrvatska bez pravog Perišića bitno je limitirana u ambiciji...

Razočaranje umjesto dominacije

Jedan od onih od kojih se očekivalo da će od početka biti dominantan na Mundijalu svakako je Ivan Perišić. Ne zato što mu je to šesti veliki turnir (po tri SP i EP) i puca od iskustva. Perišić je u Premiershipu odmah potvrdio visoke vrijednosti iz Interovog doba.

Zato je Antonio Conte, s kojim je imao prvo nerazumijevanja, a potom su zajedno osvojili scudetto, inzistirao na njegovu dolasku u Spurse. Za igru u 3-5-2 njemu je Perišić vrh kao lijevi bočni. U 21 klupskoj utakmici, prosječno 63 minute, Omišanin je osigurao suigračima sedam asistencija (četiri u prvenstvu + tri u Ligi prvaka), a to su bile uglavnom ključne akcije za rezultat utakmice. Fizički je Perišić djelovao moćno i unutar fizički najzahtjevnije lige. Još dojmljivije je što je toj izvanrednoj moći ponavljanja pridodavao izvrsna tehnička rješenja, dribling, centaršut, prodor jedan na jedan.

Sve je to pojačalo očekivanje za njegov start na Mundijalu jer je u Katar stigao praktično direktno iz takvog drila. U nekoliko dana ne može se izgubiti taj tonus i moć. I zato je njegov učinak protiv Maroka razočaravajući jer Perišić je bio statičan, bez energije i posljedično bez značajnijeg učinka.

PERIŠIĆEVI VELIKI TURNIRI

EURO 2012.
Na debitantskom mu turniru, još svježi reprezentativac (10 nastupa) u finišu ere Bilić, startao je na prve dvije utakmice. Protiv Irske asistirao je Mandžukiću za treći pogodak (3:1), a u drugom nastupu s Italijom (1:1) bio je nakon 68 minuta zamijenjen. U trećem odlučnom dvoboju protiv Španjolaca ušao je u 65. minuti. Igrao je lijevog bočnog u 4-4-2 sustavu i bio u fazi prikupljanja prvih velikih iskustava.

SP 2014.
Na ovom turniru je već bio etablirana vrijednost Vatrenih, te internacionalac u velikom uzletu, koji je odlično igrao u Wolfsburgu. Djelovao je odmah u formi, raspoložen i moćan, a svoj je doprinos protiv Brazila, Kameruna i Meksika oplodio s golom i asistom protiv afričke selekcije (4:0), te golom protiv Meksika (1:3). Protiv Brazila i Meksika izmjenjivao je poziciju (na desno) s Olićem, dok je protiv Kameruna bio na lijevoj strani. Bio je među rijetkima uvjerljiv kod Vatrenih.

EURO 2016.
I na ovom turniru djelovao je u formi sukladno očekivanjima od igrača koji je, među inim, napravio i klupski iskorak. Iz Njemačke je otišao u Inter i počeo napredovati u domovini taktičke nadogradnje. U Francusku je došao u vrlo dobrom stanju, trag je ostavio i u drugoj utakmici s Česima (gol), te pogotovo sa Španjolcima (gol i asistencija u pobjedi). Protiv Portugala je u 116. minuti pogodio vratnicu. Nažalost, ubrzo je Hrvatska primila gol i ispala. No, Perišić je bio izvrstan.

SP 2018.
Iako mu je godina počela upozorenjem Dalića da je Rebić u prednosti, naposljetku je u Rusiju stigao kao starter. U prve dvije utakmice nije impresionirao, gol je postigao u trećoj natjecateljski nevažnoj s Islandom. Protiv Danske zamijenjen je u prvom produžetku, a protiv Rusije već nakon 63 minute. Dalić je bio nezadovoljan njegovim učinkom i protiv Engleza kanio ga je ostaviti na klupi. Na inzistiranje starijih igrača bio je starter, a uzvratio je golom za 1:1 i asistom Mandžukiću u 109. minuti. Probuđeni Perišić bio je strijelac i u finalu.

EURO 2021.
U čudnom okruženju pandemijskog Eura bio je u up-down formi. Protiv Engleske jalov, s Česima strijelac za 1:1, a sa Škotima odlučan uz pogodak i asistenciju (3:1). Da to neće biti njegov dojmljiv turnir ukazala je i sudbina za prvi eliminacijski dvoboj protiv Španjolaca. Perišić je bio pozitivan na koronavirus i za njega je EP bio završena priča. Očekivalo se više jer je dolazio iz šampionske sezone i odlične forme s Interom pod vodstvom Contea.

Linker
15. travanj 2024 01:31