Hrvatski navijači razvijaju veliku zastavu na prostoru Kulturnog sela Katara uoči Belgije

 TOM DUBRAVEC Cropix
ŠTO SE SPREMA PROTIV JAPANA

Hrvati jedva spasili legendarnu zastavu, ponos Vatrenih na Svjetskom prvenstvu! ‘Imamo velikih problema...‘

Svatko na svoj način pomaže da Hrvatska i u Kataru napravi veličanstven rezultat
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. prosinac 2022. 20:27

Mnogi hrvatski navijači imali su aranžmane samo za utakmice u skupini i vratili su se kući. Drugi pokušavaju naći način da se pojave u Dohi, pa je teško procijeniti koliko će biti pristaša Vatrenih. Manje od 200 uzelo ih je odmah u startu paket praćenja svoje ekipe dok je god u turniru. Bojimo se da neće biti puno “kockica” na tribinama.

Razvlačenje zastave na plažu hotela Hilton Doha postao je pobjednički ritual. Prvi put upriličen je prije utakmice s Kanadom, pa ponovljen za Belgiju. Izbornik Zlatko Dalić i HNS žele da se nastavi jer momčad je izolirana u resortu, te im navijački posjet pojačava osjećaj podrške. No, vlasnik zastave, Crikveničanin Dado Čor, ima ozbiljnog posla. Mitska zastava rasparala se ne 4-5 mjesta. Golema je, duga čak 200 metara i treba je održati u komadu. Prijeti da se podere na pola. U petak su je on i trojica prijatelja nosili 800 metara po Souq Waqifu do krojača koji će je ponovno sašiti. Nije lako tegliti 100 kilograma.

Video: Tom Dubravec

- Veliki su to problemi. Prvu zastavu od 100 metara donio sam na utakmicu 2004. godine i ona je “pucala”, a nije čudno niti za ovu. No, treba takvu grdosiju ponovno sašiti. Vjerujem da će do ponedjeljka biti sve u redu, zastava će se pojaviti na plaži hotela Hilton pred Vatrenima. U međuvremenu i ja i prijatelji idemo na dva dana u Bahrein da se malo odmorimo od Svjetskog prvenstva - otkrio nam je Čor.

Zlatko Dalić imao je u Rusiji svoje rituale, a ima ih i ovdje, iako zasad o tome javno ne govori. Zastava je dio te priče. On osobno prije svake utakmice izmoli svoje dvije molitve i stavi krunicu u džep. Dress-code je standardan, službeno Joopovo odijelo i bijela košulja. Drži ga se.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Svatko ima svoje običaje, rituale i vjerovanja. Netko se pomoli, netko pazi s kojom će nogom prvo kročiti na teren, netko nosi sa sobom u svlačionicu hamajliju... Dakako, netko se ne zamara s takvim stvarima.

Predsjednik HNS-a Marijan Kustić ima VIP status. FIFA mu je dala osobnog šofera, koji bi vjerojatno počinio harakiri da je Japanac. Vozi prazan auto jer Kustić na svaku utakmicu ide s momčadi u autobusu i tako se vraća natrag. Odbio je privilegij, a mogao bi doći na stadion pet minuta prije početka.

Ne želi to koristiti. Odbacio je sve prijedloge protokola, ne pristaje da bude razlike između njega i bilo kojeg ekonoma ekipe. Auto, ipak, dobro dođe ukoliko tko od igrača ostane duže na doping-kontroli. Tada vozač dobije smisao i svoje zadovoljstvo. Ni ta praksa neće se mijenjati dokle je god Hrvatska u turniru. Taman i do finala.

Na putu prema stadionu Domagoj Vida pušta navijačke pjesme: Lijepa li si, Mojoj Lijepoj, Moja domovina, Geni kameni, Tamo gdje sam rođen... i tako do iskrcaja. Uoči utakmice svi muški članovi delegacije snažno se rukuju, a team-menadžerica Iva Olivari od svakoga dobije poljubac. Za sreću. Izbornik i kapetan kažu završnu motivacijsko slovo pa slijedi skupni poklič “Iznad svih – Hrvatska!” I boj može početi.

Linker
24. travanj 2024 14:21