JASPER JACOBS Belga Via Afp
SUPARNICI U KATARU

‘Jedan su od favorita, ali Vatreni se s njima mogu potući! A nakon SP-a im predviđam istu stvar kao i Hrvatskoj‘

Ova belgijska generacija vjerojatno je igrački najkvalitetnija i najpotentnija u povijesti
Piše: Nikola Patković/JLObjavljeno: 08. travanj 2022. 06:31

Hrvatski napadač Robert Špehar proveo je uspješne dvije i pol sezone u Belgiji igrajući za Club Brugge i Standard. S Bruggeom je osvojio i dvostruku krunu te bio prvi strijelac lige, čime je u tom belgijskom velikanu stekao kultni status, pa je i danas tamo rado viđen gost. Belgijci mu često iskažu i čast da kao jedan od klupskih zaslužnika izvede početni udarac na nekoj od prvenstvenih utakmica. Veze s Belgijom ostale su čvrste, a Špehar, koji je i dalje u nogometu, sada kao trener trećeligaša Marsonije, pozorno prati sve što se događa u belgijskom nogometu pa je dobar sugovornik o njihovoj reprezentaciji s kojom će se 'vatreni' sučeliti u Kataru.

- Prije svega, mislim da možemo biti zadovoljni skupinom jer ima nekoliko drugih skupina koje su teže i zahtjevnije. Dobro smo prošli i mislim da naš prolaz u drugi krug ne bi trebao biti upitan jer smo u skupini i Belgijci i mi kvalitetniji, iako ne podcjenjujem Maroko i Kanadu. Na SP-u nema laganih utakmica, ali mislim da smo imali dobar ždrijeb. Naravno, bit će teško uz Belgiju osvojiti prvo mjesto jer su oni već nekoliko godina ponajbolja svjetska reprezentacija, ali možemo se s njima 'potući' i za prvo mjesto - smatra Špehar koji je komentirao i dobro poznate kvalitete momčadi Roberta Martineza.

image

Robert Špehar

VLADO KOS/CROPIX

- To su sve igrači koji su stasali u belgijskoj ligi, a onda otišli u velike svjetske klubove i napravili sjajne karijere. Imaju odličnog izbornika koji je već nekoliko godina na toj funkciji, što znači da imaju i kontinuitet, a ni kostur momčadi im se ne mijenja već godinama. Imaju i dosta iskusnijih igrača, iako u posljednje vrijeme posežu i za nekim mlađim igračima, pripremajući smjenu generacije. No, i dalje su njihovi nositelji Hazard, Lukaku, De Bruyne, Witsel... Imaju zaista sjajne igrače, odličnu reprezentaciju, koja je mogla biti i svjetski prvak u Rusiji, a mislim da su i sada jedan od favorita da odu do kraja - smatra legenda osječkog nogometa. Pitali smo ga koliko je za Belgiju dobro što je SP tek u zimu s obzirom na ne baš sjajne klupske statuse Edena Hazarda i Lukakua.

- S te je strane vjerojatno dobro jer će netko od njih možda na ljeto promijeniti klub kako bi ponovno došao do kontinuiteta igara. No, s druge strane, to su odlični i iskusni igrači kojima je možda i dobro da se ne troše previše u klubovima da mogu dati više za reprezentaciju. Mislim da se mi na to ne trebamo previše oslanjati jer su dovoljno dobri da za reprezentaciju daju puno, bez obzira na klupski status. Konačno, imamo i mi takvo iskustvo s Ćirinim 'vatrenima' iz brončane generacije '98., kada dosta glavnih igrača nije imala dobru minutažu u klubovima, a na SP-u smo otišli praktički do kraja - rekao je Špehar o reprezentaciji koja nas podsjeća na fenomenalnu nizozemsku generaciju iz 90-ih godina s Bergkampom, Overmarsom, Seedorfom, Kluivertom, braćom De Boer..., koja je na svako veliko natjecanje dolazila kao jedan od favorita, ali nikada nisu otišli do kraja. Ova belgijska generacija vjerojatno je igrački najkvalitetnija i najpotentnija u povijesti, ali i dalje čekaju veliki trofej.

- Da. U ovoj su generaciji uz svoje osnovne karakteristike, kao što su puno trke, zalaganja i discipline, dobili i prave znalce. Znači imaju sjajan spoj tehnički kvalitetnih igrača koji su i fizički moćni i spremni. Sve im se poklopilo, no za otići do kraja i osvojiti veliko natjecanje moraš imati i sreće, koju oni očito još nisu imali. No, njihov je mentalitet dosta čvrst i nemaju neke komplekse i sindrome. Jednostavno, kroz igru pokušavaju otići do kraja, ali to im za sada nije uspijevalo. Ali, kod njih je dobro što nema očajavanja ako se ne osvoji trofej, nema drame kao kod nas. Sutra je novi dan, glave gore i idemo pokušati ponovno, pa će tako biti i u Kataru - rekao je Špehar i složio da im je ovo zadnja prilika za veliki rezultat.

- Ovoj generaciji svakako jer sumnjam da će dobar dio igrača nakon Katara ostati u reprezentaciji. Štoviše, kao i Hrvatskoj, predviđam Belgiji nakon ovog SP-a smjenu generacije i ulazak nekih novih, mlađih igrača, pa ne sumnjam da će biti jako motivirani i spremni da ovaj put odu do kraja - zaključio je Špehar.

Linker
19. travanj 2024 16:02