Trening Maroka

 FADEL SENNA Afp
RAZLIČITA RASPOLOŽENJA

Kod jednog protivnika Vatrenih sumorna atmosfera, kod drugih euforija: ‘Možemo ispisati povijest!‘

Mislim da smo, tehnički gledano, jedna od najjačih momčadi koja igra na SP-u, tvrdi igrač Bayerna
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. studeni 2022. 19:15

Protivnici Hrvatske u različitim raspoloženjima dočekuju početak Svjetskog prvenstva. Najsumorniji su tonovi, naravno, u Belgiji. Razočaranje i sumnja prevladavajući su u komentarima i analizama u belgijskom tisku nakon poraza od Egipta (1:2) u posljednjoj provjeri pred Svjetsko prvenstvo.

Samo pet dana uoči utakmice protiv kanadske momčadi Crveni vragovi ne izgledaju kao momčad koja je spremna za visoke domete, a kamoli ponavljanje uspjeha otprije četiri godine kada su Mundijal završili kao treća momčad svijeta.

- Nisam sretan... ali to ipak nije bila utakmica Svjetskog prvenstva - pokušao je belgijski izbornik Roberto Martinez opravdati poraz od Egipta dan kasnije.

Axel Witsel također je pokušao spustiti loptu na zemlju.

- Nema razloga za brigu, to je ipak prijateljska utakmica, iako smo je očito htjeli dobiti. Nismo poštovali svoje pozicije u posjedu i obrani, mučili smo se da ih pritisnemo. To jesu sitni detalji, ali ako se držimo plana svaka iduća utakmica bit će lakša. Ovaj poraz nije udarac za nas, iako priznajem kako bi bilo bolje da smo pobijedili - kazao je Witsel.

image

Eden Hazard

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Veliku pozornost izaziva fizičko stanje Edena Hazarda, a koje nije idealno. Čak je i predmet poruge s obzirom na to da u Katar dolazi s kojim kilogramom viška. Belgijska legenda Philippe Albert, međutim, vjeruje kako ćemo u Kataru opet gledati Hazarda u najboljem izdanju.

- On je jedan od tri najbolja igrača svijeta u posljednjih deset godina. Profesionalac je od svoje 16. godine. Istina je da nije u pravom ritmu igrao tri godine, ali u reprezentaciji je rijetko kada razočarao. Nemojmo to zaboraviti - ne napušta optimizam Alberta.

S druge strane, u Maroku euforično dočekuju početak Mundijala. Sigurna, 3:0 pobjeda protiv Gruzije u posljednjoj provjeri pred Mundijal...

- U Kataru možemo ispisati povijest - puca od samopouzdanja nogometaš Bayerna Noussair Mazraoui, inače jedna od najvećih uzdanica prvog protivnika Hrvatske na SP-u.

image

Slavlje igrača Maroka

PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Marokanci imaju puno vjere u svoje mogućnosti.

- Mislim da smo, tehnički gledano, jedna od najjačih momčadi koja će igrati na Svjetskom prvenstvu. Imamo izvrstan miks mladih igrača i onih starijih iza kojih je već sjajna karijera, a koji nam donose potrebno iskustvo. U skupini imamo viceprvake i trećeplasirane s posljednjeg Svjetskog kupa, prva faza bit će nam vrlo zahtjevna, ali imamo šanse proći dalje. Sve ovisi o nama - dodaje.

Ovo je šesti Mundijal za Maroko, a do sada su samo jednom prošli skupinu i to još u Meksiku 1986.

- Ne biste trebali započeti putovanje ako ne vjerujete u sretan kraj. I zato idemo na turnir sa stavom da ga želimo osvojiti - ne napušta optimizam Mazraouija.

Kanađani u prvi plan tradicionalno ističu zajedništvo, "bratstvo" kako nazivaju odnos među igračima u momčadi. Upravo je to istaknuto na natpisu ispred hotelskog kompleksa u kojem su smješteni. "Mi smo braća. Stojimo na straži". U taboru reprezentacije koja je tek drugi put na svjetskoj smotri, a prvi put još od 1986. godine, glavna tema je stanje najveće zvijezde Alphonsa Daviesa, koji je ozlijeđen stigao na Mundijal.

- On nam donosi puno energije. Šteta što je propustio dio naših priprema, ali izgleda sve bolje. Dobra vijest jest da je na treninzima počeo ulaziti u kontakt. Ipak s obzirom na to da je riječ o ozljedi koljena, morat ćemo malo obratiti pozornost - kazao je kanadski izbornik John Herdman.

image

Alphonso Davies

VLADIMIR SIMICEK Afp

Još uvijek je neizvjesno hoće li Davies biti spreman za utakmicu protiv Belgije.

- To tek treba vidjeti. Svi se nadamo da će biti dug turnir za Kanadu, a bilo bi loše da Alphonso propusti taj nastavak ako ga forsiramo. Njegov je san iz djetinjstva da bude na Svjetskom prvenstvu, a mi ćemo ga savršeno voditi. Naravno, mogli bismo ga koristiti protiv Belgije, ali možemo napraviti nešto dobro i bez Alphonsa. Nećemo ga nerazborito gurati. Ne želim da izgubi san zbog jedne utakmice - zaključio je.

MAROKO


Savez osnovan: 1956.
Predsjednik saveza: Fouzi Lekjaa
Fifa ranking: 22
Najbolji Fifa ranking: 10 (travanj 1998.)
Najlošiji Fifa ranking: 95 (rujan 2010.)
Izbornik: Walid Regragui (Mar)
Nastupi na SP: 5

KANADA


Savez osnovan: 1912.
Predsjednik saveza: Nick Bontis
Fifa ranking: 41
Najbolji Fifa ranking: 33 (veljača 2022.)
Najlošiji Fifa ranking: 122 (listopad 2014.)
Izbornik: John Herdman (Eng)
Nastupi na SP: 1

BELGIJA


Savez osnovan: 1895.
Predsjednik saveza: Robert Huygnes
Fifa ranking: 2
Najbolji Fifa ranking: 1 (ožujak 2022.)
Najlošiji Fifa ranking: 71 (lipanj 2007.)
Izbornik: Roberto Martinez (Špa)
Nastupi na SP: 13

3:0

pobjeda je Maroka nad Gruzijom u generalki za SP

1:2

poražena je Belgija od Egipta u zadnjem testu pred SP

2:1

svladala je Kanada vrstu Japana u finalnom ispitu uoči SP

Linker
19. travanj 2024 11:16