ANDRES KUDACKI Afp
NAJBOLJI U POVIJESTI

Messi se vratio! Kada bi napravio još jednu stvar, vjerojatno bi mu i sam Pele bio spreman staviti krunu

Messi je toliko koncentriran na Katar da još uvijek nema potpisan ugovor za sljedeću sezonu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. rujan 2022. 14:44

Lionel Messi (35) ponovno uživa igrajući nogomet. Što je sjajna vijest za sve koji vole nogomet, jer takvog Messija ponovno je užitak gledati na terenu. Kako u dresu PSG-a, tako i dresu Argentine.

Krenimo s Messijevim brojkama u ovoj sezoni. U 11 nastupa za PSG zabio je šest golova, uz osam asistencija. U dva nastupa za Argentinu zabio je četiri gola. Dakle, u ukupno 13 utakmica Messi ima 10 golova i 8 asistencija. Fantastično za igrača kojem je 35 godina i kojeg su mnogi nakon loše prošle sezone prekrižili kao igrača koji će ikad više konkurirati za Zlatnu loptu. A Messi ove jeseni izgleda kao Zlatna lopta...

Messi je statističkoj stranici SofaScore daleko najbolje ocijenjeni igrač francuske lige. Messi ima prosječnu ocjenu 8.73, a Neymar kao drugi 8.14. U osam kola sedam puta bio je Argentinac u idealnoj postavi. Messi ima daleko najviše (35) uspješnih driblinga u ligi, drugi je Ounahi (22). Messi i Neymar su s po sedam asistencija daleko ispred svih u ligi. Messi ima i najviše udaraca (39), drugi je Mbappé (36). Messi je suigračima kreirao najviše (10) čistih prilika za gol, drugi je Neymar sa osam.

image
ANDRES KUDACKI Afp

Brojke su - dakle - impresivne. Međutim, Messija igra još je impresivnija. Djeluje iz pozadine, kao klasična "desetka", te oduševljava nevjerojatnim rješenjima, proigravanjima, dijagonalama, driblinzima, okomitošću. Pustio je Neymara i Mbappéa da budu ispred njega, bliži golu, da "nahrane" svoju golgetersku glad. Messi je svoju davno "nahranio", iako je s malo više sreće mogao zabiti još barem šest prvenstvenih golova (sad je na četiri), jer je promašio i četiri velike prilike, pogodio dvije vratnice.

Francuzi pišu da je Messi taj koji je riješio sukob Neymara i Mbappéa. Realno, samo Messi to i može. Mbappé i Neymar su fantastični igrači, ali Messi je ima sedam Zlatnih lopti, oni još čekaju prvu. I takav Messi ih je pustio ispred sebe i hrani ih loptama u situacijama u kojima to drugi ne bi mogli ni zamisliti, a kamoli izvesti.

Messi je prošle sezone u PSG-u po prvi put u karijeri prolazio kroz veliku krizu, kako igračku tako i osobnu. Napustio je Barcelonu, nespreman stigao u momčad u kojoj su odnosi bili dramatično loši. Zadesila ga je ozljeda, pa korona čije je posljedice dugo osjećao. Bio je spor, izgledao je nemotivirano i nesretno.

Međutim, ljetos je očito ponovno pronašao sebe. Kažu da je veliku ulogu odigrala prijateljska utakmica koju je Argentina 5. lipnja igrala protiv Estonije. Završilo je 5:0, a svih pet golova postigao je Messi. Po prvi put u reprezentaciji. Tako u zadnje tri utakmice za Argentinu postigao devet golova, s tim da je u utorak protiv Jamajke igrao samo zadnjih 35 minuta. Dovoljno za dva majstorska gola. Ako niste vidjeli drugi gol Hondurasu koji je postigao nekoliko dana ranije, pogledajte ga. Isplati se.

image
ANDRES KUDACKI Afp

Messi poseban motiv ima i zbog Svjetskog prvenstva u Kataru. Kada bi odveo Argentinu do kraja vjerojatno bi mu i sam Pele bio spreman staviti krunu na glavu. Krunu za najboljeg u povijesti. A Argentina već 35 utakmica ne zna za poraz i samo je dvije utakmice daleko od rekorda koji drži Italija. I Argentina izgleda kao momčad koja može otići do kraja.

Messi bi u studenom trebao biti na vrhuncu forme i dovoljno svjež da napokon može odigrati turnir u punoj tjelesnoj spremi. Do sada su svjetska prvenstva igrana u lipnju, a on bi lipanj dočekao i tjelesno i mentalno iscrpljen nakon strahovito intenzivnih sezona u Barceloni.

Messi je toliko koncentriran na Katar da još uvijek nema potpisan ugovor za sljedeću sezonu. Nakon Mundijala već će moći slobodno izabrati klub u kojem želi i dalje igrati, jer mu ugovor s Parižanima završava u lipnju. Engleski Sun piše da u ovom trenutku čak i nema niti jednu ponudu na stolu. Što je možda i istina, ali vjerojatno je u pitanju Messijeva odluka da se sada želi posvetiti isključivo Kataru. Napokon, PSG mu je već pripremio novi jednogodišnji ugovor, ali Messi ga još nije dobio u ruke. Ne želi ga još proučiti. Tako su i glasine o povratku u Barcelonu i u ovom trenutku bez ikakvog temelja, jer za Messija sada postoji samo - Katar.

"Osjećam se dobro, osjećam se drugačije nego prošle godine. Znao sam da će biti ovako. Udobnije mi je klubu, u svlačionici, sa suigračima, ugodno mi je u igri. Opet se osjećam jako dobro, ponovno uživam u nogometu."

To je Messijeva izjava nakon sraza s Hondurasom. Nije to ni trebao reći, sve se vidi na terenu. Messi doista uživa. I izgleda kao najveći kandidat za Zlatnu loptu. Kad je Messi u najboljem izdanju, onda Mbappé, Haaland, Benzema ili Lewandowski moraju stati u red. Još je uvijek toliko dobar.

Premda ga ni Zlatna lopta sada ne zanima, ionako ih ima pregršt. Samo želi s Argentinom u Kataru otići do kraja. Sve ostalo je nevažno...

Linker
23. travanj 2024 06:23