AFP
POGLED EKSPERTA

Na zajednički dan odmora Modrić je otišao trenirati, to sve govori o njemu! A pridružio mu se još jedan Vatreni

Kondicijski trener kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, prof. Vlatko Vučetić za SN
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. prosinac 2022. 08:52

U nešto manje od četiri mjeseca Luka Modrić odigrao je 24 utakmice. Od toga je 18 za Real, a 6 za reprezentaciju, pa će mu dvoboj s Japanom biti već 25. nastup ove sezone. Vezni igrači su po logici oni koji se najviše troše. Kad još zađete u 38. godinu, jasno je da treba voditi računa koliko je Luka Modrić energetski kapacitiran na četvrtom mu Mundijalu.

Zanimljivo, ove jeseni je kapetan Vatrenih odigrao više utakmica nego njegovi suigrači iz vezne linije. Marcelo Brozović, nešto više od sedam godina mlađi, odigrao je 17 utakmica (Inter 12 + 5 reprezentacija, prosjek 69 minuta), ali to je zbog duže pauze (mjesec i pol dana) nakon ozljede u Austriji. Mateo Kovačić, nešto manje od devet godina mlađi od Modrića, odigrao je 22 utakmice (Chelsea 17 + 5 reprezentacija, prosjek 68 minuta). Kapetan Hrvatske je od 10. kolovoza odradio 24 utakmice i to 18 za Real te 6 za reprezentaciju, uz najviše minuta (prosječno 72 minute). Logično je da se postavlja pitanje koliko Modrić može izdržati u ovom ritmu igranja (svaki četvrti dan), pa smo njegovog osobnog kondicijskog trenera, profesora Vlatka Vučetića, nazvali tim povodom...

- Prije svega, moram reći da je Luka došao na Mundijal u fizički top spremnosti. To je temelj na kojem on može izdržati sve napore ovog prvenstva, iako moramo imati na umu da je svaka utakmica priča za sebe kako po pitanju potrošnje energije, tako i po emotivnom opterećenju - kazao nam je Vučetić, koji je odnedavno počeo posebno raditi i s Andrejom Kramarićem.

Očito je da je reprezentativni napadač želio doći na Mundijal kvalitetno pripremljen, a uz to nedvojbeno vodi računa o tome kako će i dalje biti na visokoj razini pripreme...

- Reprezentacija mi fizički dobro izgleda, našpanana, reaktivna, iako je to tek subjektivna ocjena ovako sa strane. Puno mi je jasnija slika Modrićeve spremnosti, čije sam parametre imao prije utakmice s Belgijom i oni su bili izvrsni. Moram reći da sam u nekom optimalnom planu imao nadu kako će tijek utakmica biti nešto drugačiji, recimo, protiv Maroka, pa da Modrić unutar natjecanja u grupi odigra nešto manje minuta. No, kad je turnir u pitanju, nikad se ne može puno planirati, sve ovisi kako će se stvari razviti i mora se biti spremnim na sve opcije.

Kakav vam je Modrić nakon vrlo iscrpljujućeg dvoboja s Belgijom, gdje je pretrčao 11,5 kilometara?

- To je sjajno jer je Modrićevo trčanje visoko intenzivno, uz puno promjena pravca i sprinteva. Uz fizički napor, tu je bio prisutan i logičan emotivni napor. Naravno da svaki igrač osjeti umor, ali kod Modrića je nešto posebno. On ima izvrsnu brzinu oporavka između utakmica. To je njegova snaga, uz ono što moram istaknuti, a to je voljni moment. Čisto radi ilustracije, dan nakon Belgije reprezentacija je imala slobodan dan, ali Modrić je, kao i Kramarić, izabrao predloženi program rekuperacijskog treninga i kvalitetno ga je odradio.

Znači, protiv Japana vidite ga spremnim?

- Rekoh, Luka je stigao u formi u Katar, a to je posljedica i njegovog savjesnog pristupa radu. Dopunski trening uvijek je dobro došao, ali nisu svi revni u tome. Modrić jest, zato tako dobro igra na visokoj razini i u ovoj mu dobi. On sigurno može odigrati četiri vrhunske utakmice zaredom u visokom ritmu unutar kratkog vremena, te će protiv Japana biti spreman. Što će potom biti, rezultatski, vidjet će se. Bude li potom sve po našim željama, stvara se nova energija uslijed psihološkog zadovoljstva i s njome se igrač fokusira na sljedeći izazov. Na turniru ne može biti drugačije - zaključio je profesor Vlatko Vučetić.

image
SOFASCORE

MODRIĆ S BELGIJOM

Ukupno dodira s loptom 69

Točna dodavanja 44/53 (83%)

Ključnih dodavanja 1

Centaršutevi (usp.) 3 (0)

Duge lopte (usp.) 7 (7)

Udarci u okvir 2

Udarci izvan okvira 0

Udaraca blokirano 0

Dueli na tlu (osvojeni) 9 (6)

Zračni dueli (osvojeni) 1 (0)

Posjeda izgubljeno 14


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Hoće li Borna Sosa biti spreman za utakmicu protiv Japana? Treba li izbornik Zlatko Dalić mijenjati još nešto u momčadi? O tim i svim ostalim pitanjima vezanim za utakmicu osmine finala između Hrvatske i Japana razgovarali smo u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio Ilija Lončarević. Pogledajte Mundocast:

Linker
04. prosinac 2022 10:07