ANDREJ ISAKOVIC Afp
ANALIZA LEGENDE

‘Nemoguće je stalno igrati s njima trojicom! A kad Modrić to traži, onda je situacija kritična‘

‘No, Lovren i Gvardiol odigrali su majstorski, a odličan je bio i - Juranović!‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 05. prosinac 2022. 20:02

Analizira Velimir Zajec:

To smo mi - Hrvati. Niti na ovom SP-u ne možemo bez drame. Opet imamo čovjeka za ruski rulet. Svaka čast Dominiku Livakoviću. Bio je odličan i tijekom 120 minuta, a onda se prometnuo u junaka. Nisam znao da je takav majstor za obranu jedanaesteraca.

Dobro smo počeli utakmicu. Imali smo presing na njihovu zadnju liniju, i Japan je imao problem u organizaciji igre. Oni su šablonizirana momčad, i kada im osujetiš njihove automatizme, kod njih se može uočiti hendikep lucidnosti. Međutim, Japanci su iznimno disciplinirani, motorični i fanatično borbeni. Nikad se ne predaju. Kada smo mi stali s presingom, odmah su preuzeli inicijativu. Posljednjih 10-15 minuta prvog poluvremena bili su bolja momčad i zabili su nam gol na način kako smo mi namjeravali "uvaliti" njima - kroz posjed lopte i prekid igre.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

U nastavku se ipak pokazalo da Hrvatska ima bolju reprezentaciju od Japana. Pojavio se konačno i Perišić. Zazivali smo ga prije i poslije utakmice s Belgijom. To je taj Perišić, permanentna opasnost za protivnička vrata, ali i strijelac i lider momčadi.

Nažalost, utakmica s Japanom upozorila nas je na akutni energetski problem naših stožernih igrača u veznoj liniji. Teško je, praktički nemoguće, cijeli turnir odigrati s trojicom istih veznih igrača, pa makar se oni zvali Modrić, Kovačić i Brozović. Kada Modrić sam zatraži izmjenu, onda moramo biti svjesni da je situacija kritična. Evidentno nije uspijevao pratiti ritam takve utakmice 120 minuta, što je i logično, jer čovjek ima 37 godina, a ovo mu je četvrta utakmica na Svjetskom prvenstvu u 12 dana.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Treba ponovno pohvaliti našu zadnju liniju. Jedino je Barišić malo "trokirao". Očigledno nije posve spreman. Zato su Japanci i napadali češće po desnoj strani. No, Lovren i Gvardiol odigrali su majstorski, a odličan je bio i Juranović. U igri prema naprijed imamo još dosta rezervi. Dalić je isprobao nekoliko opcija na poziciji središnjeg napadača (s Petkovićem, Budimirom i u konačnici s Livajom), ali nijedna se nije pokazala do kraja optimalnom.

No, sveukupno je hrvatska reprezentacija pokazala više kvalitete od Japana i zasluženo se plasirala u četvrtfinale.

image

Velimir Zajec

RONALD GORSIC Cropix


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Odmah nakon utakmice između Hrvatske i Japana u Mundocastu smo ugostili Iliju Lončarevića. Što izbornik Zlatko Dalić treba napraviti u nastavku SP-a, kako treba dozirati Luku Modrića i sve ostalo o utakmici saznajte u našem Mundocastu:

Linker
25. travanj 2024 19:16