Eden Hazard (prvi desno)

 JACK GUEZ Afp
SLOBODNI PAD

Otužna sudbina superstara: Cijena mu pala sa 150 na 7,5 milijuna, ali tako je zapušten da ga nitko neće

Nadao se da će u Kataru pokazati da je nogometno još živ. Zasad nije, neće valjda protiv nas!?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 30. studeni 2022. 18:10

Kad se u ljeto 2019. godine pojavio u Valdebebasu, mediji, a i suigrači ostali su skoro pa šokirani. Mega pojačanje, kako se predstavljalo, plaćeno 115 milijuna eura plus tajni bonusi, bilo je s očitim viškom kilograma. Eden Hazard, igrač niskog težišta, 175 centimetra visine, nije kao i tri centimetra niži Luka Modrić lagan.

Belgijanac, koji je zadivio igrama u sedam godina s Chelseajem i reprezentacijom, robusnije je strukture. Kad su mu zajedljivi španjolski kroničari poželjeli dobrodošlicu podsjećanjem na nadimak brazilskog Ronalda, El Gordo (mastan, deblji), činilo se da će i Hazard, i klub, učiniti sve da što prije skupo pojačanje dovedu u fizički red. Dobro informirani novinari, koji održavaju kontakte s pojedinim igračima, u početku su tiho isticali da je Hazardovo tijelo priličnije nekom veteranu nego zvijezdi koja bi trebala donijeti dodatni iskorak europskom prvaku...

Sramotna kilaža

Zašto je Hazard došao na pripreme u Madrid zapušten, s viškom kilograma, tretiralo se više puta tijekom proteklih tri i pol godine koliko je član Reala. S jedne strane se tvrdilo da je sklon debljanju jer se nezdravo hrani fast foodom. S druge strane, smatralo se da je neprofesionalno i sramotno na osobnoj razini da čovjek koji je plaćen 115, kroz plaće još 12-15 milijuna eura po godini (postupni rast), sebi dopusti takvu kilažu.

image
JACK GUEZ Afp

U krajnjem slučaju brojni su analitičari isticali da je možda i takav (lijeni) pristup doprinio seriji ozljeda i pehova, zbog kojih je od srpnja 2019. godine za Real skupio mizernih 72 nastupa (prosjek 50 minuta), 7 golova i 11 asistencija.

Radi usporedbe, u četiri sezone s Lilleom imao je 194 nastupa uz 50 pogodaka i 53 asistencije, odigravši prosječno 49 utakmica po sezoni. U Chelseaju je imao 352 nastupa u sedam sezona, prosječno 50 po sezoni, postigavši 110 golova uz 92 asistencije, igrajući u prosjeku 76 minuta.

U Realu, koji godišnje igra 50-60 utakmica, u prosjeku ima 18 nastupa po sezoni. Evidentan pokazatelj zašto je igrač, koji je nakon Rusije 2018. bio procijenjen na 150 milijuna vrijednosti, godinu poslije na 100, danas vrijedan 7,5 (!) milijuna eura!?

Hazardov slobodan pad u tri i pol Realove godine je frapantan. Njegova zbilja podsjeća na posljednjih nekoliko sezona Garetha Balea u Realu, kada je više bio na klupi i u ambulantama, uglavnom fokusiran na golf i letove u Wales, klupski definiran samo godišnjim utrškom od 15 milijuna eura plaće. No, Bale je prije toga u Realu napravio velike stvari i doprinio berbi trofeja. Hazard je od prvog dana bio i ostao skupo plaćeni statist, iako mu je život u Realu osigurao 6 trofeja, kao i u Chelseaju. Na Stamford Bridgeu je bio glavni protagonist, u Realu sporedna priča.

Treba reći da je Hazard imao i veliki peh s ozljedama. Odmah na početku ere u Realu, početkom prosinca 2019. godine, teško se ozlijedio protiv PSG-a. Pukla mu je kost u stopalu i bio je dva mjeseca izvan igre, preskočivši 15 utakmica. Vratio se 10. veljače 2020., ali je 13 dana kasnije opet stradala kost i tada ga je pauza “zakočila” na dva i pol mjeseca. Iskoristilo se pauzu zbog pandemije da operativno riješi problem, a tada su mu ugradili metalnu pločicu, zbog koje je, kako je sam govorio, stalno imao bol na terenu i osjećaj da ne može normalno trčati.

Od povratka na teren do danas Eden Hazard je nanizao još 12 pauza, zbog ozljeda mišića, zbog rana od udaraca u nogu, koronavirusa, crijevnih zaraza i zahvata vađenja spomenute pločice. U sedam godina Chelseaja je skupio tek 21 utakmicu izvan kadra zbog fizičkih tegoba ili umora. U duplo manjem razdoblju u Realu imao je više od triput brojnija odsustva, čak u 69 utakmica!

image
JACK GUEZ Afp

Otužna sudbina

U siječnju će Eden Hazard navršiti 32 godine. Ima ugovor s Realom do lipnja 2024., ali klub bi ga se vrlo radio riješio, čak i bez odštete. Vjerojatno bi sredinu mijenjao i Hazard, ali nema više kluba koji će za njega tjedno izdvojiti 446 tisuća eura, koliko mu garantira ugovor s Blancosima. Hazard je pokušao vratiti se u formu, trsio se na treninzima kad je spoznao da mu karijera klizi u propast, ali neuvjerljiv i kod benevolentnog Carla Ancelottija, navela je talijanskog trenera da ga rijetko uvede na travnjak...

Otužna je to sudbina zbilja fantastičnog igrača, koji je prije dolaska u Real igrao tako da je stekao tu slavu. Brz, eksplozivan, okomit, s naglom promjenom pravca i driblingom bio je nerješiva zagonetka za obrane. No, život u Madridu, komforan i bogat, odveo je karijeru prema teško razumljivim debaklima.

Nadao se da će Belgija i Katar 2022 biti točka prijeloma tog pada, odnosno početak povratka u vrh. Zasad se to na pustinjskom Mundijalu pokazalo samo pustom željom. Neće valjda protiv Hrvatske preokrenuti stvari? Sve je moguće, ali u nogometnoj realnosti teško je vratiti povjerenje lopte i nogometne sudbine, kada se godinama izigrava, unutar nekoliko utakmica...

Linker
23. travanj 2024 09:51