Hrvatski navijači

 DINO GEROMELLA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
LOŠE VIJESTI ZA NAVIJAČE

‘Pokušao sam nekoliko puta, ovo je katastrofa!‘ Veliki problem uoči Svjetskog prvenstva postaje sve očitiji

Krilatica o nogometu kao sportu koji je oduvijek bio pristupačan baš svima, očito odlazi u povijest
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 27. siječanj 2022. 17:19

Točno jedanaest smještaja. Uz raspon cijena od 1964 kune za jednokrevetnu sobu, pa sve do 11 tisuća i 118 kuna za apartman, koji može smjestiti tri gosta. Odjednom, prvotni je entuzijazam kolabirao, jer ako Fifa ne učini nešto vrlo skoro, za put na katarski Mundijal trebat će se orobiti banku. No, postoji i još veći problem od toga. Smještaja, naime, nema... Na Airbnbu smo pronašli 11 smještaja, no Associated Press donosi još goru vijest: "kako stvari stoje - Katar je gotovo kompletno rasprodan!".

- Pokušao sam već nekoliko puta bukirati sobu u hotelu, no doslovce svi hoteli u Dohi su blokirani. Katastrofa - pojadao nam se i jedan hrvatski navijač, koji ne propušta priliku pratiti "vatrene" po cijelom svijetu.

I za Katar je bio spreman izdvojiti velik iznos, no pitanje je uopće kako će do smještaja doći, jer slobodne hotele su već bukirale agencije, koje će to itekako naplatiti. Uostalom, kao i hoteli u samom Kataru. Koliko, naime, neslužbeno doznajemo, Fifa je definirala cijenu smještaja za reprezentacije, no samo za sobe, pa hoteli dodatno naplaćuju, za velike iznose, recimo, sobe za masažu, sobe za sastanke, itd.

- Da, u ovome času nema ničega, eventualno pokoji privatni smještaj - reći će i Ronan Evain, izvršni direktor Europske navijačke udruge za AP.

- S obzirom na to da se očekuje dolazak 1,2 milijuna navijača, jasno je kakvi se problemi očekuju.

Nedostatak smještaja definira ionako astronomske cijene...

Katarski organizacijski odbor (QSC) tvrdi da će navijačima biti na raspolaganju oko 90 tisuća soba, koje će najvećim dijelom biti prodavane preko agencija, dok će se, kao što smo već i pisali, nuditi i posebni kruzeri, i kampovi u pustinji za one avanturističkog duha. No, s obzirom na sve, postaje sve jasnije da Katar neće imati dovoljno smještaja za sve navijače, a smještaj koji će se i nuditi, bit će vrlo skup. U hotelima će biti manje od 50 tisuća soba, od toga će većinu uzeti reprezentacije i Fifa. Najavljuju još 64 tisuće soba u apartmanima, vilama, kampu u Madinatni i na kruzerima. Najave su da će soba u hotelu s dvije ili tri zvjezdice stajati preko 120 dolara. No, premda već sada traje velika potražnja, najveća navala očekuje se onda kada Fifa počne prodavati ulaznice. No to se još neće dogoditi, premda su najave bile da će se prve karte moći kupiti nakon Nove godine.

Distopijski Mundijal

- Zasad nemamo nikakvu informaciju o datumu kada će početi prodaja ulaznica, no iskustva prošlih velikih natjecanja govore da bi se to moglo dogoditi jedno pola godine prije početka natjecanja. To bi bilo negdje tijekom svibnja - otkriva nam i HNS-ov ticketing menadžer Nikša Martinac.

Ovaj put veći će dobitak na lotu biti smještaj, nego ulaznica...

- Ovo će biti distopijski Mundijal, jer stadioni se grade usred pustinje, a navijači će, prema svemu sudeći, doletjeti pa odletjeti, a to definitivno nije pravo navijačko iskustvo - dodaje Ronan Evain. - Frustrirajuće je kad domaćin obeća dostupan i pristupačan smještaj, a sada vidimo toliko nedostataka.

"To je standardna praksa kakva je bila i u Rusiji; minimalni ostanak u hotelskom i apartmanskom smještaju za utakmice po skupinama bit će dvije noći, a uz hotelski smještaj, na raspolaganju će biti i četiri tisuće kruzerskih kabina. O smještajnom kapacitetu u navijačkim kampovima još nemamo konkretne brojke, no on će činiti mali postotak ukupnog smještajnog kapaciteta", poručuju organizatori, dok tamošnji izvori govore o izgradnji do tri navijačka šatorska sela beduinskog tipa, svako za tisuću do tri tisuće ljudi, a na 25 km od Dohe podiže se niski stambeni kompleks Madinatna, koji će moći primiti do 27 tisuća turista, a okružen je autocestom s 18 traka i pustinjskim prostranstvom.

Fifa ne daje informacije

- U ovome trenu nemamo, nažalost, niti jednu informaciju za navijače. Oko SP-a još nije održana niti jedna Fifina radionica, no svjesni smo eventualnih smještajnih problema, što se moglo i očekivati, s obzirom na to da se najveće nogometno natjecanje održava praktički u jednome gradu - kaže nam glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak. - Čim ćemo nešto saznati, komunicirat ćemo sve s našim navijačima - zaključuje Pacak, uz dodatak da je uz hotel za reprezentaciju, koji omogućuje Fifa, Savez preko dagencije s kojom ima ugovor ugovorio i hotel za članove IO-a, sponzore, obitelji...

Ostalima ostaje čekati, biti uporan i - štedjeti novac. U slučaju da otpadne Doha kao baza, sada se već preporučuju i smještaji u okolnim državama i gradovima, poput Dubaija, Abu Dhabija, Maname, Muscata… otkud bi se letjelo na utakmice te se odmah vraćalo natrag. Ili da se na utakmice leti iz svojih zemalja u takvim aranžmanima, kojih bi trebalo biti dovoljno. No, i AP upozorava da danas, primjerice, povratni letovi za Katar za vrijeme Mundijala iz Pariza i Londona stoje oko tisuću eura, dok je cijena iz New Yorka ili Sao Paola dvostruko veća. Qatar Airways, kao službena aviokompanija SP-a, nudi, pak, pakete s polascima iz gradova sudionika (Zagreb), kartama, smještajem i povratkom. Uz opciju "follow your team", te, primjerice, četiri garantirane ulaznice, cijena stoji oko šest tisuća dolara.

- To je vrlo izvjestan scenarij, pogotovo za europske i azijske navijače. No, ako fokus ostane na premium smještaju, što je trenutačno na snazi, ovaj SP, vrlo jednostavno, neće si moći svi priuštiti. Dapače, bit će praktički ekskluzivni sadržaj za bogataše - upozorava Evain.

Krilatica o nogometu kao sportu koji je oduvijek bio pristupačan baš svima, očito odlazi u povijest. Cijene ulaznica u najvećim ligama već su postale prevelike, a sada je na velikom testu i najveće nogometno natjecanje, koje, kako sada stvari stoje, odlazi pod egidu "i tata bi, sine...".

Linker
25. travanj 2024 01:37