GIUSEPPE CACACE Afp
NAKLONIO SE VATRENIMA

Slavni svjetski prvak se sprda: ‘Zašto ste Hrvatima zaboravili reći za prognoze tog superračunala!?‘

Hvala Bogu da ta mala zemlja od četiri milijuna stanovnika nema tako napredna računala, napisao je
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. prosinac 2022. 21:44

Ulazak u osminu finala: 69 posto šanse. Četvrtfinale: 35 posto šanse. Polufinale: 14 posto. To su izgledi koje je Hrvatskoj uoči početka Svjetskog prvenstva davalo takozvano superračunalo londonskog Instituta Alan Turing.

Isti taj model, koji je izvrtio 1000 različitih scenarija turnira i koji su ljudi mogli isprobati i na vlastitim računalima, gurao je Brazil u ulogu favorita sa 25 posto šanse za osvajanje naslova. Dan nakon hrvatske pobjede na stadionu Education City, čini se kao da superračunalu treba "ažuriranje softvera".

Na tom je tragu i bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov (59), koji je na Twitteru nahvalio "hrvatsko srce".

"Netko je zaboravio reći Hrvatima za prognozu superračunala. Hvala Bogu da mala zemlja od četiri milijuna stanovnika nema tako napredna računala! Hrvatska - ta momčad nikad ne odustaje", napisao je Kasparov, koji od 2014. ima hrvatsko državljanstvo.

image

Gari Kasparov, nekadasnji svjetski prvak u šahu

DARKO TOMAS/Cropix


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Dalić i Modrić su napravili ključnu stvar! Hrvatska sada razmišlja na potpuno drugačiji način". To je jedan od zaključaka kojeg je donio Nikola Jurčević u našem novom Mundocastu u kojem smo analizirali sve viđeno na utakmici između Hrvatske i Brazila.

Linker
29. travanj 2024 21:05