RONALD GORSIC Cropix
RASPORED VATRENIH

Što sada čeka Hrvatsku? Prvo veliki test za SP, onda po trofej u Nizozemsku, a džoker za EURO već imamo

Hrvatska prije svega odraditi ono što svi željno iščekujemo – Svjetsko prvenstvo u Kataru
Piše: SNObjavljeno: 26. rujan 2022. 11:04

Piše: Andro Polić

I dok smo u prva dva izdanja Lige nacija grcali u dugovima u vidu bodovnih deficita za ostalim reprezentacijama u skupini, Hrvatska je pronašla svoju "treću sreću". Izabranici Zlatka Dalića prošetali su se kroz prvu fazu natjecanja mimo svih prvotnih očekivanja i osigurali mjesto među četiri najbolje reprezentacije na završnom turniru. Unatoč činjenici što su neki ovo natjecanje doživljavali "sekundarnim", slavlje u Beču ipak je pokazalo kako hrvatski navijači trenutno imaju nešto drugačije vidike po važnosti ovog, još uvijek, mladog turnira.

Polufinalni parovi završnog turnira odredit će se ždrijebom, a iako još nije poznat točan datum izvlačenja, prakse u prva dva izdanja natjecanja pokazale su kako bi se ždrijeb završnice trebao održati u prosincu. Za domaćinstvo završnice prijavili su se Nizozemska, Belgija, Wales i Poljska, a kako su upravo te četiri reprezentacije bile smještene u istu skupinu, izvjesno je kako će domaćin turnira biti pobjednik iste, s obzirom na to da je domaćin oba puta dosad bila jedna od reprezentacija koje su se borile za pehar.

Iako će službeno domaćinstvo Uefa potvrditi tek u siječnju, povijest internetskog pretraživanja službi Hrvatskog nogometnog saveza trebala bi se svesti na pretragu avionskih karata za Nizozemsku gdje bi se, prema svemu sudeći, od 14. do 18. lipnja iduće godine trebao održati Final Four.

Hrvatska je osvajanjem prvog mjesta u svojoj skupini sebi omogućila i dodatne pogodnosti, prvenstveno po pitanju kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj. Hrvatski će nogometaši u kvalifikacijama za Euro biti smješteni u skupinu s još četiri reprezentacije, pa će tako morati odraditi i dva susreta manje u skupini, jer će neke skupine brojati i po šest reprezentacija.

Na temelju ukupnog poretka u grupnoj fazi Lige nacija, jasno je kako će Modrić i društvo u ždrijebu za kvalifikacije biti u prvoj jakosnoj skupini. Uz Hrvatsku svoje mjesto u tom bubnju pronaći će još Belgija, Danska, Španjolska, Italija, Mađarska, Portugal, Nizozemska ---, a ždrijeb će se održati 9. listopada u Frankfurtu. Nadalje, ako naši nogometaši ne izbore Euro kao jedna od prve dvije reprezentacije u kvalifikacijskoj skupini, koliko će ih se direktno plasirati na natjecanje, Uefa se pobrinula da nagradi najbolje momčadi iz Lige nacija, pa će Hrvatska u tom slučaju imati osigurano mjestu u doigravanju za europsku smotru.

A prije toga, Hrvatska prvo mora odraditi ono što svi željno iščekujemo – Svjetsko prvenstvo u Kataru. Posljednji klupski prvenstveni ogledi na rasporedu su za vikend između 11 i 13. studenoga, a odmah nakon toga kreću pripreme za Mundijal.

Neće biti puno vremena za dodatna uigravanja, a netom prije samog početka turnira, generalnu probu odradit ćemo 16. studenoga u Rijadu protiv još jednog sudionika prvenstva, Saudijske Arabije.

Prvu utakmicu na turniru Hrvatska igra 23. studenoga u 11 sati protiv Maroka, zatim igramo 27. studenoga u 17 sati protiv Kanade, a skupinu ćemo zaključiti 1. prosinca ogledom protiv Belgije s početkom u 16 sati.Ključni datumi

* 9. listopada 2022.

Ždrijeb skupina za Euro 2024.


* 16. studenoga 2022.

Prijateljska utakmica: Saudijska Arabija - Hrvatska


* 20. studenoga - 18. prosinca 2022.

Svjetsko prvenstvo u Kataru


* 23.-25. ožujka 2023.

Početak kvalifikacija za Euro 2024.


* 14.-18. lipnja 2023.

Final Four Lige nacija

Linker
26. rujan 2022 11:04