TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ZLATKO DALIĆ

‘Te crte vuku u VAR sobi kako kome paše! Žao mi je Martineza, a ovo je moj plan s Hrvatskom‘

‘Čestitam našim igračima na prolasku skupine, ja sam i u najavi rekao da očekujem rat protiv jedne sjajne ekipe‘
Piše: SNObjavljeno: 01. prosinac 2022. 19:16

Hrvatski nogometaši odigrali su 0-0 protiv Belgije u posljednjoj utakmici u skupini F Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru i zahvaljujući teško izborenom bodu osvojili drugo mjesto koje ih u osmini finala vodi na pobjednika skupine E.

U prvih 60 minuta Hrvatska je ostavila bolji dojam i bila bliže pogotku, ali u posljednjih pola sata utakmice Belgijci su opasno prijetili, ponajviše preko Romelua Lukakua koji je u igru ušao u drugom poluvremenu. Sreća i dobre reakcije zadnjeg obrambenog reda, u kojem je ponovno sjajan bio Joško Gvardiol, ostavili su Hrvatsku "na životu" i među 16 najboljih reprezentacija koje će ostati u borbi za naslov svjetskog prvaka.

image
GABRIEL BOUYS Afp

- Čestitam našim igračima na prolasku skupine, ja sam i u najavi rekao da očekujem rat protiv jedne sjajne ekipe, jer ne može Belgija triput odigrati loše, ali, i Hrvatska je bila sjajna. Pogotovo sat vremena i prvo poluvrijeme smo imali kontrolu utakmice, imali i čisti penal, ali opet se VAR protiv nas složi, crte se vuku ovako, onako, kako kome paše, ali nije nas to pokolebalo. Za očekivati je da reprezentacija stvori dobre prilike, imali smo i malo sreće. Bila je teška utakmica za praćenje, za vođenje i za igranje - rekao je nakon utakmice Dalić.

Idući protivnik je vjerojatno Španjolska.

- Ne bih htio komentirati idućeg protivnika, vjerojatno će to biti Španjolska, ali vidjet ćemo. Sjajna reprezentacija, sjajan izbornik s puno mladih igrača. Oni su zaista za nas jedan protivnik s kojim imamo teška iskustva. Ako dođe Španjolska pripremit ćemo se dobro za nju, sada se moramo dobro odmoriti. Olmo i Busquets čine veliku razliku kod njih, ali ako mi budemo kompaktni mi se ne bojimo nikoga.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Razlika između Katara i Rusije?

- Mi danas imamo neku drugačiju momčad, ona je danas spojena iskustvom i mladosti. Možda je ovaj period u kojem se igra SP dao doprinos tome da su neke momčadi koje su možda slabijeg rejtinga imaju igrače u formi.

Gvardiol je odigrao impresivnu utakmicu.

- Ne bih govorio o pojedincima, svi su dali sve od sebe i nitko se nije štedio. Cijela reprezentacija je dala svoj maksimum. Gvardiol? To što sam ja vidio on je za mene najbolji stoper na svijetu. Najkompletniji, s 20 godina igrati ovako iskusno i ovako dobro je nešto fantastično.

Martinez je podnio ostavku, jeste li vi imali takvu ideju u slučaju poraza?

- Za mene je ovo iznenađenje, on je moj prijatelj i smatram da je Belgija izgubila sjajnog stručnjaka. Žao mi je zbog toga. Osobno imam drugi projekt, moj projekt je Euro 2024. i finale Lige nacija. Kad završi taj projekt onda ću razmišljati kako dalje.

Jeste li kalkulirali?

- Nismo, mi smo se u jednom trenutku morali malo povući. Ali nismo tražili bod već smo išli na pobjedu.


MUNDOCAST S ILIJOM LONČAREVIĆEM

Prvu analizu utakmice između Hrvatske i Belgije donio je Ilija Lončarević koji je ukazao na neke velike promjene u igri Vatrenih, ali i pohvalio pojedine igrače za prikazano u ovom susretu. Pogledajte što je sve Lončarević rekao o utakmici koja je Hrvatsku odvela u osminu finala Mundiala:

Linker
23. travanj 2024 11:40