Diminik Livaković

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PITANJE ZA DALIĆA

Tko će braniti na Mundijalu? Četiri sudbine - dva će golmana biti u prvom planu, a jedan će otpasti

U ovom trenutku hrvatski izbornik Zlatko Dalić nema definirano rješenje za mjesto pred golom
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. ožujak 2022. 08:41

U Katar je na pretpremijeru vatrenog mundijalskog nastupa Zlatko Dalić poveo tri vratara. Dominik Livaković, Ivica Ivušić i Ivo Grbić su u prvom planu izbornika, dok kao alternativa svoj trenutak spreman čeka Lovre Kalinić. Ukoliko se nešto izvanredno ne dogodi, ova će četvorka vratara biti Dalićev izbor tijekom 2022. godine, a iz kojeg će se trojica naći na popisu za SP. Jedan će, dakle, otpasti, jedan će biti u statusu treće opcije, a dva će se vratara naći u prvom planu. Kakve su aktualne dionice tri HNL golmana i onog u francuskoj ligi? I što bi za reprezentaciju bilo najbolje kada su vratari, igrači specifične pozicije, u pitanju?

Krenimo od toga da je Hrvatska svoje najbolje rezultate imala s vrlo jasnim vratarskim hijerarhijama. U Francuskoj ‘98. Ćiro Blažević je krenuo s Ladićem, koji je do tog turnira, po ondašnjoj formi, bio jedna od najkritičnijih karika Vatrenih. No, u Francuskoj je Ladić bio u vrhu zasluga što se Hrvatska domogla brončane medalje. Branio je senzacionalno dobro!

image

Ivo Grbić

GLYN KIRK Afp

U Austriji 2008. stabilni član prve postave bio je Stipe Pletikosa. Bio je solidan, iako ništa senzacionalnog nije bilo u vratarskom nastupu toga Eura. U Rusiju je kao čvrsti prvi izbor stigao Danijel Subašić, koji je šest godina, od tog EP-a 2008. godine, bio alternacija Pletikosi sve do SP-a 2014. Od tada je Subašić bio čvrsti prvi izbor, pored kojeg su se kao najčešće alternative, a u jednoj fazi i prvi izbori, profilirali Lovre Kalinić i Dominik Livaković.

Nova situacija

No, u prošlom kvalifikacijskom ciklusu Zlatko Dalić je odao da nije na čistu koja je trenutno vratarska hijerarhija. Nakon Eura je krenuo opet s Livakovićem, ali njegova slabija forma nagnala je izbornika da brzo šansu pruži Ivici Ivušiću. Riječanin je zbilja sjajno branio u Slovačkoj i protiv Slovenije u Splitu, ali se onda ozlijedio i izbivao čak četiri mjeseca. U iduće dvije utakmice (Cipar i Slovačka) vraćen je Livaković, ali ni ovaj nije ispunio očekivanja Izbornika, koji mu je za dvije posljednje utakmice u skupini (Malta, Rusija) pretpostavio Ivu Grbića.

Četiri mjeseca kasnije situacija se skroz zaokrenula. Grbić je već mjesec i pol dana na klupi Lillea, gdje je do 6. veljače imao sjajan kontinuitet od 29 nastupa u prvenstvu, kupu i Ligi prvaka. Nakon loše partije s PSG-om i uistinu velikih kiksova (1:5) je zamijenjen, a od tada momčad ima u prvenstvu četiri pobjede i dva remija, te je ispala u LP od Chelseaja. Dominik Livaković je stabilan na golu Dinama i u ovoj je godini dao naslutiti da mu se vraća forma na željene razine. Isto vrijedi za Ivicu Ivušića, koji je nakon četiri mjeseca odsutnosti stao na gol Osijeka i u devet nastupa od 29. siječnja potvrdio brzi povratak u formu. Slično se može kazati i za Lovru Kalinića, koji je uz kraću pauzu (tri utakmice) u kontinuitetu obrana na golu Hajduka...

image

Ivica Ivušić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

S obzirom na to da se Ivušić tek vratio jasno je da će Livaković biti prvi izbor, te da će oni podijeliti minute na ovom izletu u Katar. Grbić će tu biti treća opcija, ali njemu je ključ za vraćanje uopće u tabor reprezentacije idućih dva mjeseca u Lilleu. Ne bude li branio u francuskom prvenstvu, Grbić neće biti u konkurenciji za lipanjsku seriju utakmica Lige nacija. To bi onda za njega bio prilično veliki udarac ambiciji da se nametne za Katar tijekom jeseni. Logično je, naime, očekivati da će šansu u lipnju (četiri utakmice) dobiti drugi, s perspektivom da se mogu nametnuti i za jesensku pripremu za Katar.

Utjecaj procjene

Zlatko Dalić, naravno, zna da nestabilnost vratarske pozicije svakako nije dobra za momčad. Osim što to remeti uigranost obrambene linije, jasno je da bez čvrste jedinice cijela momčad gubi na sigurnosti, a golman na samopouzdanju. Zato je logično da izbornik najavljuje da će izbori za lipanjske utakmice biti praktično presudni, kako u kontekstu konkurencije za jedinicu, tako i odabira tko je prvi vratar.

image

Lovre Kalinić

VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Osim po pitanju forme, odabiri će biti i pod utjecajem izbornikove procjene koji mu golman najviše odgovara u kontekstu igre. Livaković je mjesto izgubio jesenas jer je iskazao slabost u istrčavanjima i igranju nogom, što je posebno bilo uočljivo kad su izostale njegove najjače stvari, kao što su obrane na liniji. Ivušić je zato dobio prednost jer je i u izlascima i na liniji djelovao uvjerljivije, bez da nešto značajnije griješi s nogama.

Činjenica da je Ivušićevom ozljedom promoviran Grbić, koji također dobro istrčava i solidan je na liniji, ali nije nešto osobito dojmljiv kad mora igrati s nogom, ukazuje Livakoviću kako može iskoristiti aktualnu situaciju. Ključno je da uz sigurnost na liniji pokazuje proaktivnu ulogu u istrčavanjima jer kad su u formi sva četvorica naših “imenovanih” vratara su odlični na liniji, i više-manje slično su vješti s loptom u nogama...

Pariški kompromisi kao primjer lošeg pristupa ovome pitanju

Golmani su pozicijski posebni igrači momčadi. No, upravo zato su i posebniji po pitanju samopouzdanja, forme i kontinuiteta.
Da bi dohvatio razine u svim tim situacijama, golman mora osjećati da mu trener maksimalno vjeruje, te da to povjerenje neće izostati kada se dogodi loš dan. Najnoviji primjer lošeg pristupa golmanskom pitanju imamo u PSG-u, koji je imao odličnog vratara u Keyloru Navasu, miljenika suigrača i stabilnog u formi. Doveli su Donnarummu i počeli su problemi tko je prvi, tko drugi, da bi se kompromisno raspodijelilo nastupe. Posljedica je nezadovoljstvo oba vratara, posljedično i pogreške, od kojih je ona Donnarumme u Madridu bila teška ispadanja od Reala...

Talijanski pristup golmanskoj problematici

Talijanski klubovi su odavno poznati po strogoj hijerarhiji vratara. Oni unaprijed odrede prvog, drugog i trećeg vratara i taj se poredak mijenja samo uslijed više sile, kao što su ozljede ili kartoni. Ukoliko se, pak, dogodi da je prvi vratar u zbilja lošoj formi, onda ga se ohladi na klupi par utakmica dok se ne resetira. Teško se dogodi da prvi vratar za stalno izgubi mjesto, odnosno, da drugi za stalno preuzme startnu poziciju. Kad je vratar Maignan doveden da zamijeni Donnarummu, bilo je puno skepse. Francuz ima sjajne potencijale, ali nerijetko zna biti autor kardinalnih pogreški. No, Milan ga je doveo da bude broj 1 i u svakoj varijanti ga je gurao u prvi plan, čak i kad nije još bio u sadašnjoj odličnoj formi.

VRATARI ZA KATARSKI TURNIR

Dominik Livaković (Dinamo)

- rođen je 9. siječnja 1995.

- mjesto rođenja je Zadar

- visok je 188 centimetara

- ima 28 nastupa za Hrvatsku

Ivo Grbić

(Lille)

- rođen je 18. siječnja 1996.

- mjesto rođenja je Split

- visok je 195 centimetara

Ivica Ivušić

(Osijek)

- rođen je 1. veljače 1995.

- mjesto rođenja je Rijeka

- visok je 195 centimetara

40

nastupa ima Livaković u sezoni, primio je 31 gol uz 21 čistu mrežu

29

nastupa ima Grbić u sezoni, primio je 35 golova uz 5 čistih mreža

23

nastupa ima Ivušić u sezoni, primio je 22 gola uz 11 čistih mreža

Linker
18. ožujak 2024 19:25