KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
NAJVEĆI TRILER

VIDEO: Messi i Lewandowski u nevjerojatnom raspletu ostaju na SP-u! Argentina slavi, tragičari - Meksikanci

Jedna od najvećih drama Svjetskih prvenstava trajala je do zadnjih minuta sudačke nadoknade
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. studeni 2022. 21:58

POLJSKA - ARGENTINA 0:1 (Mac Allister 47‘, Alvarez 68‘)

POLJSKA: Szczesny - Cash, Glik, Kiwior, Bereszynski (od 72. Jedrzejczyk) - Zielinski (od 83. Piatek), Bielik (od 62. Syzmanski), Krychowiak, Frankowski - Swiderski (od 46. Skoras), Lewandowski

ARGENTINA: E. Martinez - Molina, Romero, Otamendi, Acuna?(od 59. Tagliafico)- De Paul, Fernandez - Di Maria (od 59. Paredes, Messi, Mac Allister (od 84. Almada) - Alvarez

Nogometaši Argentine plasirali su se u osminu finala Svjetskog prvenstva s prvog mjesta u skupini C zahvaljujući 2-0 (0-0) pobjedi protiv Poljske u susretu 3. kola igranom na stadionu 974, a u osminu finala plasirala se i Poljska s drugog mjesta zahvaljujući boljoj razlici pogodaka od trećeg Meksika.

GOLOVE SA OBJE UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE

Strijelci za Argentinu bili su Alexis MacAllister (46) i Julian Alvarez (67).

Argentina je natjecanje u skupini završila sa šest bodova, a Poljska i Meksiko sa po četiri. No, Poljska je imala razliku pogodaka 2-2, a Meksiko 2-3, dok je Saudijska Arabija ostala na dnu s tri boda. U susretu Meksika i Saudijske Arabije rezultat je bio 2-0 za Meksiko do same završnice, ali Meksikanci su napadala tražeći treći gol jer bi inače ispali zbog većeg broja dobivenih žutih kartona, a u tim napadima na kraju su primili pogodak u petoj minuti nadoknade iz protunapada.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Argentina je bila dominantna reprezentacija u prvom poluvremenu, uputila je čak 14 udaraca prema poljskim vratima, od toga devet u okvir gola, ali briljirao je Wojciech Szczesny koji je zaustavio sve te pokušaje i održavao svoju reprezentaciju na čelu skupine.

Prvu veliku priliku Argentina je stvorila u 28. minuti kada je Alvarezov pokušaj zaustavio blok, potom se lopta odbila na udarac Acune no on nije bio precizan. Pet minuta kasnije Di Maria je pokušao izravno iz kornera, no Szczesny je bio spreman i izvukao loptu koja je išla pod gredu.

U 36. minuti Argentina je stigla do najveće prilike, MacAllister je sjajno proigrao Alvareza koji je pucao sa 10-ak metara, no opet je Szczesny bio na mjestu, u nastavku akcije uslijedio je ubačaj na drugu vratnicu gdje je bio Messi koji je glavom promašio vrata. Nakon udarca došlo je do kontakta Messijeve glave i Szczesnyjeva dlana, a nizozemska sudačka postava na čelu s notornim Makkeliem je nakon pregleda snimke odlučila kako je to vrijedno - kaznenog udarca. Fantastični Szczesny bravurozno je zaustavio udarac Messija s bijele točke. To je bio drugi obanjemi kazneni udarac vratara Juventusa na ovom SP, prije četiri dana je zaustavio i pokušaj Saudijca Al-Dawsarija.

image
JUAN MABROMATA Afp

Sjajno prvo poluvrijeme poljski vratar zaključio je u 43. minuti kada je obranio pokušaj Alvareza sa 16 metara.

No, sve odlične Szczesnyjeve obrane pale su u vodu već u prvom minuti nastavka. Molina i Di Maria su kombinirali na desnoj strani, uslijedila je prizemna povratna lopta na 10 metara gdje je natrčao MacAllister i svojim prvim golom za reprezentaciju doveo Argentinu u prednost. Dojam je kako je Molina prije asistencije bio u zaleđu, ali VAR se ovoga puta nije javio.

Odmah po primljenom pogotku Poljska je imala veliku priliku za poravnanje. Zielinski je u 49. minuti izveo slobodni udarac s desne strane, Glik je bio najviši u skoku pred argentinskim golom, ali je njegov pokušaj glavom prohujao pored vratnice.

Mogao je MacAllister i do svog drugog gola na utakmici u 61. minuti, ovoga puta u poljskom 16-ercu ga je pronašao Tagliafico, no ovoga je puta udarac veznjaka Argentine obranio Szczesny.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Argentina je ipak povećala svoju prednost u 67. minuti, Fernandez je proigrao Alvareza koji se nalazio na 15-ak metara od poljskih vratiju leđima okrenut golu, ali mladi napadač se munjevito okrenuo i pogodio sam gornji lijevi kut nemoćnog Szczesnyja.

Messi je novu priliku za pogodak propustio u 71. minuti, no opet je Szczesny izašao kao pobjednik u njihovom dvoboju. Dvije minute potom zaprijetio je opet i Alvarez, ali je ovaj put pogodio vanjsku stranu mreže. Priliku za treći gol Argentine imao je Lautaro Martinez u 86. minuti kada je pobjegao poljskoj obrani, ali je pucao pored vrata. Početkom sudačke nadoknade zaprijetio je i Tagliafico, no njegov udarac je s gol-linije izbio Kiwior i spasio svoju reprezentaciju ranijeg odlaska s natjecanja.

Poljska je tijekom čitavog susreta uputila samo tri udarca prema golu Argentine, od kojih niti jedan nije išao u okvir, dok je Argentina pucala čak 24 puta, od toga 13 u okvir pa je konačnih 2-0 premalo izražena razlika.

Argetnina će tako u osmini finala u subotu igrati protiv druge reprezentacije iz skupine D Australije, dok će Poljska u nedjelju igrati protiv pobjednika skupine D i branitelja naslova Francuske. (Hina)

Strijelac prvog gola za Argentinu Alexis Mac Allister:

"Ovo je vrlo važna pobjeda. Znali smo da moramo dobiti jer smo morali biti prvi. Zadovoljni smo kako smo igrali".

Strijelac drugog gola za Argentinu Julian Alvarez:

"Sretan sam kako zbog sebe tako i zbog momčadi, igrali smo jako dobro. Lijep je osjećaj postići pogodak, bio je to ludi trenutak kako za mene tako i za čitav narod".

Poljski vratar Wojciech Szczesny:

"Ovo nije bilo baš dobro, ali na kraju smo ipak uspjeli. U osmini finala je Francuska očito favorit, ali mi ćemo dati sve od sebe. Što se obrane kaznenog udarca tiče, tu je uvijek prisutna i doza sreće". (Hina)


S. ARABIJA - MEKSIKO 1:2 (Al-Dawsari 90+5‘ // Martin 48‘, Chavez 52‘)

S. ARABIJA: Al-Owais - Al-Tambakti ?, Al-Amri ?, Al-Boleahi (od 37. Sharahli) - Al-Ghannam (od 88. Bahebri ?), Al-Hassan ? (od 46. Madu ?), Kanno, Abdulhamid - Al-Buraikan, Al-Shehri ? (od 62. Aloubd) , Al-Dawsari

MEKSIKO: Ochoa - Sanchez (od 87. K.Alvarez), Montes, Moreno, Gallardo - E. Alvarez ? (od 87. Funes Mori) , Chavez - Lozano, Pineda (od 77. O. Rodriguez), Vega (od 46. Antuna) - Martin (od 77. Jimenez)

U međusobni dvoboj Saudijska Arabija i Meksiko ušli su s istim saznanjem, trebali su pobjedu za prolazak u osminu finala, a nošeni podrškom s tribine obje su momčadi krenule ofenzivno, bez ikakvih kalkulacija. Meksiko je u prvih četvrt sata dvoboja pokazao više nego na prethodna dva ogleda s Poljskom i Argentinom. Međutim, nije bilo dovoljno...

image
ALFREDO ESTRELLA Afp

Kao plod toga stigla je i velika prigoda već u 3. minuti, Lozano je sjajno proigrao Vegu koji je izašao pred Al-Owaisu, a vratar Saudijske Arabije odlično je skratio kut i spriječio Meksikance da u samom začetku utakmice dođu u prednost. Bila je to najava kakvu ćemo utakmicu gledati, El Tri su bili puno ofenzivniji, uspjeli su tim načinom igre zauzdati Saudijce, prenijevši zbivanja pred Al-Owaisu koji je u 7. minuti prvo krivo procijenio jednu situaciju, ali je potom obranio pokušaj Martina u posljednji trenutak. Uspjeli su zeleni sokoli smiriti malo dvoboj, i oni su krenuli prema Ochoi, ali njihovi pokušaji razbijani su oko kaznenog prostora Meksika. Prvu pravu prigodu imali su u posljednjim sekundama nadoknade Al-Hassanov pokušaj glavom s 10 metara prohujao je pokraj vratnice.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Prije toga su Pineda dva puta i Lozano mogli dovesti Meksiko u vodstvo, ali Martinova momčad i nakon pet poluvremena ostala je bez postignuta pogotka.

Sve se stubokom promijenilo odmah na početku nastavka, Meksikanci su krenuli još žustrije, natjerali su Al-Qwaisa na dvije obrane nakon pokušaja Antuna i Chaveza, a treći pokušaj bio je sretan, ubačaj iz kornera proslijedio Montes, a Martin je s dva metra ugurao loptu u mrežu. Bio je okidač za nove napade Meksika, četiri minute kasnije novi pogodak za njih i to kakav. Chavez je izveo slobodan udarac s 29 metara i savršeno pogodio gornji kut.

Saudijci ni nakon toga nisu se uspjeli nametnuti, bili su u podređenom položaju, Lozano je čak zabio i treći za Meksiko, ali dodavač Martin bio je u zaleđu. Imali su nekoliko šansi, Chavez je još jednom sjajno pucao iz slobodnog udarca, ali mu je Al-Owaisa obranio. Lovili su Meksikanci treći pogodak koji bi ih odveo u osminu finala, ali primili su gol u petoj minuti nadoknade, Al-Dawsari je pogodio za 1:2, rezultat s kojim su se obje reprezentacije oprostile od Svjetskog prvenstva. (ski)

Standings provided by Sofascore

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ Argentina i Poljska idu dalje. Argentina će igrati s Australijom u osmini finala, a Poljska ide na Francuze.

90+5‘ - Al-Dawsari zabija za 1:2 Saudijske Arabije!! Ovo gotovo ništa ne mijenja, osim što Poljska praktički može početi slaviti.

KRAJ na utakmici Argentina-Poljska, sada su svi pogledi usmjereni na Lousail Iconic. Ako Meksiko da gol u posljednje tri minute sučeva dodatka (od sedam), Poljska ispada, a oni idu dalje!

90+2‘ - Kiwior praktički s gol linije spašava čisti pogodak Argentinaca koji bi eliminirao Poljake s turnira! Meksikanci imaju sedam minuta sučeve nadoknade da zabiju za prolaz.. U isto vrijeme iz slobodnog udarca pokušao je Chavez ponoviti scenu iz 52. minute, ali ovaj put gađa u blok.

88‘ - MEKSIKU JE PONIŠTEN JOŠ JEDAN ZGODITAK zbog zaleđa, hoće li jedan korak više presuditi skupinu C?

86‘ - Lautaro Martinez promašuje stopostotnu šansu pred vratima Poljske! Meksikanci će biti jako ljuti ne postignu li pogodak protiv Saudijaca, jer Lautaro je mogao izbaciti Poljsku s Mundijala i pružiti prolaz Meksiku.

82‘ - Dok Argentina i Poljska miruju, Meksiko luđački napada saudijska vrata. Ali kakvu večer ima vratar Al Owais.. deset obrana upisao je zasad, što najviše veseli Poljake. Lozano je sada istrčao kontru i krenuo prema vratima Saudijaca, koji su ga ipak sustigli, ali bit će slobodan udarac na samom rubu kaznenog prostora.

76‘ - Nova velika šansa za Meksiko! Sada je Pineda gađao s distance, ali nije naciljao okvir gola. Meksiku očajnički treba pogodak, inače ne idu dalje ako ovako ostane. Osim u scenariju gdje Poljaci primaju još jedan gol od Argentine, koja je usporila s igrom.

70‘ - VELIKA ŠANSA ZA MEKSIKO! Henry Martin mogao je postati apsolutni junak, ali silovit udarac iz blizine otišao je izvan okvira.. Kakva ludnica, jedan gol na bilo kojoj utakmici mijenja sve! U suprotnom, Poljaci prolaze na temelju kriterija žutih kartona.

71‘ - Messi je imao veliku šansu! Opucao je iz blizine, ali neda mu poljski vratar..

image

Julian Alvarez zabio je za 2:0

JUAN MABROMATA Afp

68‘ - GOOOOOOOOOOOOOOOOOL! 2:0 ZA ARGENTINU, STRIJELAC JE ALVAREZ. Dugo su Argentinci kružili oko kaznenog prostora, potom prebacili težište s lijeve na desnu stranu, gdje je Fernandez uposlio Alvareza, koji se odhrvao od svog čuvara i zatresao desnicom! Sada su Poljska i Meksiko izjednačeni po svim kriterijima (golovi, bodovi, gol razlika, broj zabijenih pogodaka, međusobni omjer bio je 0:0), tako da, ako ovako ostane, odlučivat će fair-play, odnosno prolazi momčad s manje žutih kartona. To će biti Poljska, koja ima četiri žuta kartona, a Meksikanci su sakupili toliko samo u utakmici s Argentinom. Trenutno imaju sedam žutih kartona na prvenstvu.

64‘ - Messi je gladan iskupljenja, još jednom je probio na lijevu stranu protivničkog kaznenog prostora, ali i ovaj put pogađa u blok.

61‘ - VELIKA OPASNOST ZA POLJAKE! Mac Allister ponovno u glavnoj ulozi, ovaj put lopta mu je došla s desna, uputio ju je Tafliafico. No, sada je poljsi vratar bio spreman.

60‘ - Dvostruka zamjena kod Argentine. Di Maria i Acuna idu van, ulaze Paredes i Tagliafico.

56‘ - Lozano je zabio za 3:0, ali gol je poništen! Inače bi Meksiko u ovim trenucima imao prolaz.

52‘ - GOOOOOOOOOOOL! Meksiko vodi 2:0!! Chavez zabija, Meksikanci blizu prolaska! Dovoljan im je još jedan gol ako drugi susret ostane 1:0.. Chavez je rasporio mrežu iz slobodnog udarca. Postoji i scenarij u kojem će između Poljske i Meksika odlučivati kartoni.. Ako Poljska izgubi 2:0, odlučivat će kriterij fair-playa. GOLOVE S OBA SUSRETA POGLEDAJTE OVDJE.

48‘ - GOOOOOOOOL! Meksiko vodi golom Hernyja Martina! Ako Poljska izgubi ovom razlikom, Meksiko mora dati još dva gola Saudijcima da bi prošao dalje. Trenutno prolaze Argentina i Poljska.

47‘ - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Argentina vodi 1:0!! Mac Allister je iskoristio povratnu loptu Di Marije i zatresao mrežu! Szczesny ipak nije neprobojan!

46‘ - Počinje drugo poluvrijeme na utakmici Argentina-Meksiko, uskoro će na teren Meksikanci i Saudijci. Dvostruka zamjena kod Poljaka - Skoras i Kaminski unutra, Frankowski i Swiderski van.

POLUVRIJEME Bez golova u skupini C nakon prvih 20 minuta, ostane li ovako, u osmini finala čeka nas ogled Francuske i Argentine.

45‘ - Šest minuta sučevog dodatka na utakmici Meksika i Arabije, dvostruko manje na drugoj. Meksiko i Argentina dominiraju svojim ogledima, ali sve dok semafor pokazuje 0:0, imaju razloga za strah.

43‘ - Argentina ne prestaje s opsadom, sjevaju udarci izvana, ali vratar iz redova Juventusa djeluje fenomenalno.

39‘ - SZCZESNY BRANI KAZNENI UDARAC MESSIJU! Kapetan Argentine gađao je u desno, pogodio je stranu poljski vratar, koji je obranio 2 od 2 kaznena udarca na ovom Mundijalu. Nevjerojatno! Hoće li Messi biti tragičar? OBRANU KAZNENOG UDARCA POGLEDAJTE OVDJE.

image

Szczesny brani kazneni udarac Messiju.

GLYN KIRK Afp

38‘ - KAZNENI UDARAC ZA ARGENTINU, MESSI IDE PREMA LOPTI

image

Prekršaj poljskog vratara na Lionelu Messiju, dosuđen kazneni udarac

GLYN KIRK Afp

37‘ - Opasno živi Poljska! I Enzo Fernandez okušao je svoj udarac s distance, ali nema preciznosti u njegovu udarcu. No, u idućoj akciji Mac Allister je pronašao rutu do Juliana Alvareza, ali mladi potencijal Man. Cityja nije pogodio u naletu pred vratarom. Potom se Messi našao u skoku s Szczesnyjem i završio na podu nakon sudara, nizozemski sudac ide na VAR da bi vidio hoće li biti kaznenog udarca!

33‘ - Udarac Di Marije iz kornera! Di Maria je primijetio da je protivnički vratar izašao korak-dva "previše", pa je pokušao direktno iz udarca iz kuta poentirati. No, snašao se Szczesny, znamo kakav je kada se razbrani..

31‘ - I dalje visoke tenzije na ogledu Sauijska Arabija - Meksiko, Lozano je umalo izazvao netrepeljivosti.

27‘ Velika šansa za Meksiko, istovremeno i za Argentinu! Pineda je za Meksikance ponovno pokušao glavom, ali i ovaj put neuspješno jer lopta je pogodila u blok ispred stative. Na drugoj lokaciji, Acuna je s ruba kaznenog prostora silovito opucao ljevicom. Silovito, ali ne i dovoljno precizno..

25‘ - Meksički veznjak Pineda opasno je gađao s ruba 16-erca, ali spreman je vratar Al Owais, ovo mu je treća obrana. U isto vrijeme Poljaci su krenuli u opasnu kontru, ali Otamendi ju je prekinuo klizećim startom.

24‘ - Raspoložen je Messi, ali i Angel Di Maria, Bivša zvijezda Reala kreće se na obje strane terena, ne libi se ni ubačaja ni driblinga. Ipak, Poljaci zasad sigurno otklanjaju opasnosti.

22‘ - Poljaci preko ubačaja pokušavaju nanijeti štetu argentinskom vrataru, ali Martinez zasad nije imao potrebe reagirati na račun pravovremenih reakcija svojih braniča.

18‘ - Izgleda da je nekone pozlilo na tribinama Lusaila, gdje igraju Meksiko i S. Arabija. Igra je nakratko prekinuta, režiser je uhvatio kadar u kojem dvoje-troje osoba pomažu ženi koja se otežano kreće prema izlazu. Za to vrijeme, Argentinci su ponovno izgradili napad na relaciji Messi-Acuna, ali potonji opet nije bio uspješan, ovaj put je gađao glavom.

17‘ - Acuna je primio fenomenalnu loptu Messija, izborio je prostor i gađao suprotni kut s pozicije unutar kaznenog prostora, ali nedostajalo je preciznosti.

image

Saudijska Arabija ima dobru podršku s tribina Lusail Iconica.

ALFREDO ESTRELLA Afp

14‘ - Opucao je Kanno iz slobodnog udarca, ali lopta odlazi preko gola, ništa od vodstva Saudijaca. U drugom susretu, Poljska djeluje disciplinirano u obrani, ali malo toga zasad pokazuju u izgradnji napada.

13‘ - Rastu tenzije na utakmici Meksika i Saudijske Arabije. Mnogo trke rezultira prekršajima, sada jedan takav imaju priliku iskoristiti Saudijci - slobodan udarac s 20-ak metara, savršena pozicija.

10‘ - Još jednom prijeti Messi! Ponovno je vlasnik desetke probio, ovaj put po lijevoj strani, te silovito potegao iz kosa, ali vratar Juventusa još jednom je spreman na udarac u bliži kut.. Messi djeluje izrazito raspoloženo, preuzima inicijativu kad god je s loptom.

8‘ - Meksiko opasno pritišće Saudijce, znaju da im šanse pruža jedino visoka pobjeda. Ipak, iz gužve u saudijskom 16-ercu sretniji su izašli braniči.

image

Lewandowski i Messi

GLYN KIRK Afp

7‘ - Argentina je zavladala posjedom, a Messi je uputio prvi svoj udarac na utakmici - gađao je s ruba kaznenog prostora slabijom, desnom nogom, stoga je lako uhvatio Szczesny.

2‘ - Prva šansa pripala je Argentini! Otamendi je pokušao iskoristiti Messijev ubačaj iz kuta, ali loše je zahvatio loptu i uputio labav udarac izvan okvira. Istovremeno je Chavez imao dobru šansu za vodstvo Meksika, istrčao je sam pred vratara Al Owaisa, ali u naletu ostao neprecizan.

1‘ - Počinju finalni ogledi skupine C.. Svaka od ovih momčadi može proći i ispasti, ništa još nije riješeno. Jedino je Poljskoj dovoljan remi za osminu finala, ostali moraju igrati na pobjedu ako ne žele ovisiti o drugim utakmicama, dok Meksikancima ni ona ne donosi nokaut fazu ako ne nadoknadi negativnu gol razliku naspram Argentine. Meksiko ima šanse samo ako Argentina ne pobjedi.

Linker
18. travanj 2024 12:14