TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
BEZ DLAKE NA JEZIKU

Dalić progovorio o FIFI i sucu, i naveo tri vatrena prvotimca u problemu: ‘Rekao sam igračima - budite fer!‘

Zlatko Dalić i Mateo Kovačić najavili su zadnju utakmicu Hrvatske na SP-u, povijesnu bitku za broncu
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 16. prosinac 2022. 14:55

Nakon što je prije dva dana održao svoju posljednju press-konferenciju u trening-kampu Vatrenih u Dohi, izbornik Zlatko Dalić ponovno je danas od 14 sati pred novinarima, ovog puta u društvu Matea Kovačića.

Vatreni će u subotu od 16 sati po drugi put od osamostaljenja, pokušati doći do brončane medalje. S druge strane očekuje ih najveća senzacija prvenstva, Maroko koji je u polufinalu izgubio od Francuske 2:0. Protiv momčadi sa sjevera Afrike, otvorili smo svoje putovanje na ovom Mundialu, a tada smo, 23.11. u prvom susretu skupine F, odigrali dvoboj bez pogodaka.

Tada nam se to možda nije činio kao bajan rezultat, ali sada, nekoliko tjedana kasnije, svima je jasno da se Maroko pokazao kao ozbiljna ‘‘nagazna mina.‘‘ Sve do utakmice protiv Francuske, nisu primili niti jedan pogodak. Zapravo, jesu jedan, ali njega su zabili sami sebi, kad je Nayef Aguerd zatresao vlastitu mrežu u 2:1 pobjedi nad Kanadom u trećem kolu grupne faze

Momčad Walida Regraguija izbacila je s turnira Španjolsku, boljim izvođenjem jedanaesteraca u osmini finala, a zatim i Portugal (1:0) u četvrtfinalu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Prvo pitanje za Dalića bilo je ono novinara Marce o Luki Modriću - očekujete li da će Luka Modrić biti s vama i na EP-2024?

"Nadam se da će Luka biti s nama i dalje, realnost je da bi trebao biti član naše momčadi, i ja se tome veselim, ali naravno odluka je na njemu", rekao je Dalić.

Marokanski je izbornik nakon utakmice s Francuskom spominjao da bi mogao na teren postaviti B momčad. Što o tome mislite? Također, zanima me za tebe Mateo (Kovačić) kako se osjećaš sada nakon što su prošle emocije nakon utakmice s Argentinom i koliko si uzbuđen oko utakmice za drugu broncu u povijesti Hrvatske?

"Oni znaju da je ovo velika stvar, napravili su senzacionalan uspjeh i bez obzira što naš protivnik govori, znamo da je za njih ovo jedno veliko finale. To je veliko finale malih reprezentacija, kao što je i za nas i ne zamaramo se njihovim odlukama", rekao je Dalić, a potom je odgovorio i Kovačić.

"Kad si već u polufinalu, naravno da želiš biti dio finala. Ovoga puta to nije išlo, i nakon poraza smo se okrenuli ovom susretu za treće mjesto gdje ćemo dati sve od sebe da našim ljudima donesemo broncu", rekao je Kova.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Što je brončana medalja značila 1998. i što će značiti ako ju ponovno osvojite?

"Trenutak iz 1998. je jedan dio povijesti u kojemu je Hrvatsku upoznao cijeli svijet. Ovo je sad već malo drugačiji trenutak, jer smo napravili uspjeh sa srebrom iz Rusije. Naravno da bismo htjeli usrećiti naše ljude s novom brončanom medaljom. Možda je ona iz Francuske imala veću težinu jer je bila prva od našeg osamostaljenja. Napravili smo veliki uspjeh samo činjenicom da smo kao jedna mala država već drugi put za redom došli do same završnice turnira", rekao je Dalić.

Kakvo je stanje u reprezentaciji u vezi Juranovića i Brozovića. Možemo li očekivati nešto drugačiji sastav kao što ste najavili?

"Ovo je sedma utakmica od početka turnira, igrali smo dva puta produžetke i naravno je da smo se istrošili. Juranović, Brozović i Gvardiol imali su neke probleme, a uvijek se može dogoditi nešto što ne očekuješ. Naglasio sam i ranije kako bi volio da svi budu fer prema meni, prema cijeloj ekipi i da svaki svoj najmanji problem prijave. Naravno, u utakmici takve težine za broncu, svi bi htjeli igrati, a mi ćemo dati najbolju analizu kome je mjesto od prve minute. Moramo biti pošteni i jedni prema drugima, i reći ukoliko netko nije spreman, da to napravimo na vrijeme, a ne kad već krene utakmica. Sutra tijekom podneva odlučit ćemo tko će započeti", otkrio je Dalić.

Puno se danas priča da je ovo veliki sraz, a sudi sudac iz Katra, pa bismo voljeli čuti vaš komentar na to.

"Nikoga ne podcjenjujem, ali mislim da je FIFA uzela veliki rizik na sebe. Nadam se da nakon utakmice nećemo komentirati suca, ali se isto tako nadam da će sve biti korektno s njegove strane", smatra Dalić

Na neki smo način i mi i Maroko bili autsajderi na prvenstvu, ali nas oboje krasi ta borbenost u igri. Koliko mislite da ćemo u ovoj utakmici za treće mjesto mijenjati pristup?

"Maroko me podsjeća na nas prije četiri i pol godine, nitko ih nije očekivao ovako visoko, ali su oni svojom kvalitetom, emocijama došli tu gdje jesu. Iz utakmice u utakmicu su samo dodatno rasli i mislim da nas očekuje puno teži susret od onog s otvaranja grupe. Imamo puni respekt i veliko poštovanje prema njima. Pokazuju zajedništvo i nikoga se ne boje", rekao je Dalić, a Kovačić dodao:

"U Rusiji sam 2018. imao drugačiju ulogu nego li danas. Imao sam tada čast gledati Luku (Modrića), Rakitića, Mandžukića kako se pripremaju za utakmice. Imao sam san da na idućem prvenstvu i ja budem tako spreman i da se jednako kao i oni borim za našu državu te se nadam da sam na ovom prvenstvu opravdao svoja očekivanja".

Tko je po vama najgore iznenađenje, ovog prvenstva?

"Smatram da je razočaranja puno više nego iznenađenja, Italija nije izborila plasman. Njemačka, Španjolska, Belgija, Portugal, Nizozemska svi su po meni imali puno veća očekivanja i prerano su završili ovo natjecanje", rekao je Dalić.

Mateo Kovačić otkrio je i da se čuo sa svojim prijateljem Ziyechom.

"Afričke su momčadi uvijek težak protivnik, a Maroko je to demonstrirao i na ovom prvenstvu. Sa svojim suigračem iz Chelsea, Hakimom Ziyechom u kontaktu sam bio i prije i tijekom Mundiala, pa iako su mnogi mislili da ćemo mi biti među prvima koji će se vratiti kući, ostali smo do kraja i iznimno smo ponosni zbog toga".

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Usporedba prve utakmice s Marokom i očekivanja od sutrašnjeg dvoboja

"Prva je utakmica bila i nama i njima potpuna nepoznanica. Igrali smo u lošem terminu, u podne, što nama nije nikako odgovaralo. Napravili smo veliki posao, ušli među top 4 ekipe, ali naravno želimo još i više i sve ćemo napraviti da to osiguramo. Čekaju nas nakon toga kvalifikacije za EP 2024., zatim Final Four Lige nacije, ali ono što naš fokus treba biti jest taj susret za treće mjesto".

Što očekujete od susreta za prvaka, između Argentine i Francuske?

"Svaka ekipa ima jednog igrača koji može napraviti prevagu. Francuzi imaju Mbappea, Argentinci Messija. Mislim da će biti neizvjesna, kvalitetna utakmica i mislim da nije baš preporučljivo prognozirati što će biti. Mi ćemo se koncentrirati na svoje finale, a tamo neka pobjedi tko bude bolji".

Je li ovo prvenstvo označilo kraj tiki-taka nogometa u kojemu je bitno imati posjed i kako se to odrazilo na vašu momčad?

"Španjolska je protiv Maroka imala 900 dodira s loptom, a nisu uspjeli pobijediti u toj utakmici. Francuzi pak drugo prvenstvo za redom igraju na tu tranziciju i evo ih u samoj završnici. Kompaktan čvrst blok i onda brzo otvaranje biti će prevaga u budućnosti. Što se pak naše reprezentacije tiče, ovo možda je kraj jedne naše zlatne generacije jer ih je došlo 18 novih koji nisu bili u Rusiji, za razliku od njih 8 koji su bili s nama i dok smo osvojili srebro. Hrvatska ima kontinuitet i ovo što smo do sada napravili ne smijemo baciti. Uvijek je bitno da nam netko iz ove generacije ostaje u budućnosti kako bi i ti novi igrači učili od njih u budućnosti, kao što je Mateo rekao da je učio od Modrića", rekao je Dalić, a Kovačić priznao:

image
JACK GUEZ Afp

"Teško mi je na to odgovoriti jer sam veliki ljubitelj posjeda, tiki-take, ali činjenica jest da ti čvrstina i kontra napad donosi trofej".

Zlatko Dalić prokomentirao je i mogući nastup Josipa Stanišića, koji bi sutra mogao istrčati umjesto Juranovića na poziciji lijevog beka.

"On je naša budućnost jer se radi o igraču koji je već odigrao nekoliko zapaženih uloga u reprezentativnom dresu. Iako nije standardni prvotimac u Bayernu, on je cijeli dan uz igrače svjetske klase i normalno je da rasteš. Moguće je da ga baš sutra vidimo od prve minute na terenu pa da svjedočimo tom dvoboju između njega i klupskog kolege Noussaira Mazraouija".



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Tko će od Vatrenih sigurno napraviti transfer nakon Mundijala, a za koga se ne bi čudili da ode u veliki klub? Koliko će Hrvata biti u idealnoj momčadi prvenstva? S kojim sustavom bi Dalić mogao iznenaditi Maroko? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom Mundocastu u kojem je gostovao Stjepan Tomas:

Linker
23. travanj 2024 09:24