Mario Pašalić i Dominik Livaković

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
NAŠE GORE LIST

Vatreni oduševili multimilijardera čiji je djed davno otišao iz Hrvatske: ‘Sada čekamo Brazil...‘

U njegovom su vlasništvu rudnik bakra, banke, punionica vode i medijske kuće u Čileu...
Piše: HinaObjavljeno: 06. prosinac 2022. 15:58

Hrvati diljem svijeta slave prolazak nogometne reprezentacije Hrvatske u četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a oduševljenje je javno iskazao i biznismen Andronico Lukšić Craig, najbogatiji stanovnik Čilea.

“Emotivan prolazak Hrvatske u četvrtfinale. Sjajan vratar! Sada čekamo Brazil…”, napisao je 68-godišnji Lukšić na Twitteru gdje je objavio hrvatsku zastavu i pljesak ruku.

Lukšić, (porijekom Hrvat čiji je djed s Brača, a u Čile je doselio 1910. godine), predsjednik je kompanije Quinenco koja upravlja poslovanjem Grupacije Lukšić. U njenom vlasništvu su rudnik bakra Antofagasta Minerals, banke, punionica vode i medijske kuće u Čileu, južnoameričkoj zemlji s 19,2 milijuna stanovnika.

Hrvatska je u ponedjeljak navečer u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru odigrala 1-1 s Japanom, a zatim je boljim izvođenjem jedanaesteraca izborila četvrtfinale pri čemu je vratar Dominik Livaković obranio tri udarca. Hrvatska će u petak igrati s peterostrukim svjetskim prvakom Brazilom.

image

Andronico Lukšić Craig

MARTIN BERNETTI Afp

Lukšić je 2018. godine, kada je Hrvatska igrala u finalu Svjetskog prvenstva, objavio na Twitteru svoju fotografiju u hrvatskom dresu. Tada je također komentirao uspjehe nogometaša u crveno-bijelim “kockicama”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu putuje u Čile gdje će se susresti s 36-godišnjim čileanskim predsjednikom Gabrielom Borićem, čiji je pradjed prije 150 godina doplovio iz Dalmacije u čileanski grad Punta Arenas.

U Čileu živi oko 200.000 Hrvata i hrvatskih potomaka, podatak je Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, čime je ta zemlja druga po brojnosti Hrvata u Južnoj Americi nakon Argentine.

Prošli mjesec je za predsjednika čileanskog parlamenta izabran Vlado Mirošević, 35-godišnji politolog hrvatskih i libanonskih korijena.

Čile, osvajač brončane medalje 1962. godine na Svjetskom prvenstvu, nije se uspio kvalificirati za nastup na prvenstvu u Kataru.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Kako igrati protiv Brazila? Koji bi igrač mogao dobiti Dalićev joker na toj utakmici ako dobije priliku? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja vezana za Vatrene i SP u Kataru pronađite u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio trener Nikola Jurčević.

Linker
14. travanj 2024 01:46