StoryEditor
 
Igor Pajač
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
KOMENTAR

Šuker ne smije šutjeti! Na Rujevici se ukazao duh koji ruši sve ljudske norme morala i poštenja

Ne usudimo se ni pomisliti, još manje napisati da je na djelu bila teorija zavjere.
Autor: Darko RužićObjavljeno: 02. lipanj 2020. 12:10

Vratio nam se nogomet. Nakon skoro tri mjeseca u Hrvatskoj se igralo. Na žalost vratio se već u jednoj od dvije odigrane utakmice polufinala Kupa, onoj na Rujevici i duh prošlosti, onaj koji ruši sve ljudske norme ponašanja, pristojnosti, morala i poštenja. Sve je to u nadmetanju Osijeka i Rijeke otišlo k vragu! Za ono što se dogodilo nikad i nigdje nema i ne može biti opravdanja. U tako važnoj utakmici poglavito.


Sudac Igor Pajač iz Zeline za prigodu vođenja tog polufinalnog susreta odjenuo je crnu opremu. Ispalo je poslije svega da je to bilo i te kako znakovito. Unaprijed je bio u koroti i prežalio umrlo poštenje. Prometnuo se u djelitelja nepravde i svojim odlukama, dakako uz nevidljivog i oglašavanjem iz VAR sobe nijemog Frana Jovića. Iako tko zna, slušalice su na ušima imali obojica, pa i AVAR Krmar, ali što se zbiva, komuniciraju li, da li išta provjeravaju, za aktere na igralištu i širu javnost koja je sve pratila u televizijskom prijenosu ostalo je i nejasno i nepoznato. Ali nije ono što su svi vidjeli i shvatili. Osijek je teško oštećen. Izbačen iz Kupa i zaustavljen silom nečistom!


Zanimljiv će biti pravorijek sudačke vrhuške HNS, ali i ne samo nje već svih organa HNS-a. Tako nešto što se dogodilo na Rujevici nikad nije doživljeno. Teško je i povjerovati da se može nači i da će se naći itko tko će braniti na igralištu donesene odluke gospodina u crnom, suca Pajača. Nogometnim profesionalcima, igračima i trenerima koji zarađuju i žive od rezultata koje ostvaruju uskratio je u prvom redu sportsko zadovoljstvo i sreću, ali im i pozamašne novčane svote koje bi dobili za plasman u finale Kupa izvukao iz džepa. Tko zna, možda i više nego za tu utakmicu u Rijeci, jer i finale Kupa klubu i igračima bi donijelo izniman prihod.


Ne treba ni govoriti o tome da je Igor Pajač od te nedjelje navečer postao persona non grata u Osijeku. Što je mislio, što mu se samom dogodilo da je u nizu donosio odluke koje su išle kao voda na mlin domaćinu, a Bijelo-plave gurale iz pobjede u poraz zna samo on. Ne usudimo se ni pomisliti, još manje napisati da je na djelu bila teorija zavjere. 


U ovo vrijeme kada se nakon koronavirusa utakmice igraju bez nazočnosti gledatelja ipak ima i onih privilegiranih. Po ovoj ili onoj, bilo kakvoj osnovi, pa se televizija je to svojim kamerama i zabilježila u loži bez održavanja socijalne distance nađe društvo izabranih. Na stadionu u Rujevici, jedan do drugoga, sjedili su predsjednik HNS Davor Šuker, s bliskim suradnicima Marijanom Kustićem i Zorislavom Srebrićem, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik i vlasnik riječkog kluba Damir Mišković. 
Ne treba se nadati i čekati da Mišković i Obersnel išta kažu o spornim, a tako važnim detaljima koji su pomogli Rijeci, ali zanimljivo bi bilo čuti što misli i kako je sve doživio prvi čovjek HNS, Davor Šuker. On ne bi smio šutjeti. Na poziciji je na kojoj mora prema svima biti jednak i objektivan.

Na stranu to što ga dio, uglavnom mlađih, navijača Osijeka najbaže rečeno ne voli. Druga su to priča i tema. Ali, sada kada je njegovom klubu u kojem je ponikao i iz kojeg je krenuo u karijeru do svjetskih visina nanešena nepravda bez presedana morao bi se oglasiti. Sve se dogodilo pred njegovim očima.


Nije prvi puta da se nakon utakmice Osijeka i Rijeke dugo vuku repovi, ali sada će i više nego ranije. Susreti momčadi tih klubova poslije ovog na Rujevici biti će zasigurno utakmice ne visokog, nego najvišeg rizika. Sportsko rivalstvo dobilo je onu drugu dimenziju, onu koja sa sportom nema veze. Posljedice će biti dugotrajne. Užasna je to spoznaja jer Osijek je u nemoći odupiranju nepravdi. Kada se dogodi, kao sada u polufinalu Kupa baš ništa se ne može popraviti i učiniti. Bijelo-plavi mogu i moraju uzdići glave, oni nisu doživjeli poraz već su bili pokradeni, a za to ne mogu snositi posljedice. 
 

Linker
17. lipanj 2020 01:35