KOMMERSANT PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia
FOKUS NA NOGOMETU

Švicarskim reprezentativcima zabranjene gestikulacije koje su u Srbiji izazvale bijes

‘Tu temu mrzim i danas. To je politika, a ne nogomet, Toj gesti nije mjesto na nogometnom terenu‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 25. rujan 2022. 21:11

Rulet kuglica u Dohi smjestio je Srbiju i Švicarsku u skupinu G nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Kataru. Stari znanci tako će, nakon četiri godine, ponovno odmjeriti snage u grupnoj fazi Mundijala. U Rusiji je pobijedio "schweizer nati" (2-1), a vjerojatno najupečatljivije scene s tog dvoboja jesu pogoci, odnosno proslave švicarskih reprezentativaca (albanskog podrijetla) Granita Xhake i Xherdana Shaqirija. Oni su, slaveći svoje golove, rukama formirali albanski simbol dvoglavog orla, što je u srpskoj javnosti dočekano "na nož" - uz intenzivne reakcije i izljeve bijesa. S obzirom na to da su te gestikulacije ocijenjene kao političke provokacije, Švicarski nogometni savez odlučio je zabraniti njihovu eventualnu upotrebu na turniru u Kataru.

- Svjetsko prvenstvo ne sastoji se samo od utakmice sa Srbijom, čak i ako znamo koliko je ta utakmica posebna s obzirom na ono što se dogodilo 2018. godine. Ne želimo raditi iste pogreške, tu smo da igramo nogomet i ništa drugo. Ne želimo slati nikakve političke ili vjerske poruke - rekao je direktor švicarske reprezentacije Pierluigi Tami u razgovoru za CH Media.

image

Xherdan Shaqiri

KOMMERSANT PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA

Podsjetimo, Srbija je 2018. u Kalinjingradu vodila pogotkom Aleksandra Mitrovića do 52. minute kad je Xhaka naletio na odbijenu loptu i "bombom" s dvadesetak metara sjajno pogodio suprotnu stranu suparničkog gola. U 90. minuti Shaqiri je pretrčao polovicu igrališta, izbio sam pred Stojkovića i rutinski ga matirao za veliku pobjedu i plasman Švicarske u "knockout" fazu natjecanja. Oba igrača svoje su pogotke proslavila pokazujući spomenuti simbol dvoglavog orla, čime su srpski dio tribina doveli do usijanja, a posljedično na sebe navukli i bijes golemog dijela proključale srpske javnosti. Treba spomenuti i da je Shaqiri za tu utakmicu imao posebno izrađene kopačke na kojima je bila ucrtana zastava Kosova. Dvojac se poslije ispričao, ali su vodeći ljudi švicarskog nogometa ipak odlučili preventivno djelovati uoči novog "visokonaponskog" okršaja u Kataru.

- Želimo zastupati naše vrijednosti. Jedna od njih je poštovanje. Pokazujemo poštovanje prema drugim mišljenjima. Za mene bi bilo pogrešno ako bismo gestom nekoga isprovocirali. Ne bi smjelo biti riječi, geste ili ponašanja koji izazivaju negativne reakcije. Kada navijamo, tada pokazujemo svoju radost, i to je važno, ali ne moramo biti provokativni - istaknuo je Tami i dodao kako su on i srpski izbornik Dragan Stojković, u međusobnom razgovoru, zaključili kako žele da na novoj utakmici fokus bude isključivo na nogometu.

Slično razmišlja i Valon Behrami koji se nedavno oglasio o cijeloj situaciji. Bivši švicarski reprezentativac rođen je u Kosovskoj Mitrovici, a utakmici na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine osobno je prisustvovao.

- Tu temu mrzim i danas. To je politika, a ne nogomet, Toj gesti nije mjesto na nogometnom terenu. To je glupost, ne igramo se rata. Mene su na Kosovu tada optužili jer nisam sudjelovao u toj gesti. Srpski igrači su moji prijatelji i rođeni su poslije rata. Na ovom Svjetskom prvenstvu trebao bi se samo igrati nogomet, a sve ostalo trebalo bi ignorirati - zaključio je 37-godišnjak.

Slažu li se Xhaka i Shaqiri sa svojim nekadašnjim suigračem, jesu li bili iskreni u svojim isprikama i hoće li ih zabrane spriječiti da pogotke, ako ih postignu, ponovno proslave na isti način, imat ćemo priliku vidjeti za malo više od dva mjeseca. Osim Srbije i Švicarske, u skupini G igrat će još Brazil i Kostarika.

Linker
16. travanj 2024 23:54