ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/pa Images/profimedia
SN DOZNAJE

Ekskluzivno: Gotovo je, Mateo Kovačić je novi igrač Manchester Cityja! Ovo je sjajna vijest i za Hrvatsku

Iz Kovačićeva okruženja doznajemo kako su u Cityju imali sve moguće informacije o njemu, statusu, navikama...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. lipanj 2023. 20:12

Sada je napokon sve gotovo, Mateo Kovačić postao je igrač Manchester Cityja! U petak je, po našim informacijama, duže flertovanje Man. Cityja i Pepa Guardiole s Mateom Kovačićem napokon i formalizirano. Nakon što je odradio liječnički pregled bez ikakvih problema, igrač je potpisao četverogodišnji ugovor i bit će član Citizensa do ljeta 2027. godine…

Izvanredno je to priznanje vrijednosti hrvatskom reprezentativcu, koji je nakon pet godina igranja u Chelseaju prešao pod komandu najboljeg svjetskog trenera, Pepa Guardiole. Upravo ta činjenica, da je Katalonac htio baš njega, kao prvo pojačanje ionako vrlo moćne družine s Etihada, više nego jasno govori koje kvalitete posjeduje Mateo Kovačić. Uostalom, kad se pogleda dosadašnja biografija ovog vrlo mirnog i samozatajnog nogometaša, u njoj ima već sada više nego dovoljno materijala za priče o top razinama svjetskog nogometa.

Kovačić je igrao u Dinamu i osvojio pet trofeja kao tinejdžer.

Sjajan niz velikana

Otišao je u jednog od velikana, Inter, s 18 godina, a samo dvije i pol godine kasnije pozvao ga je k sebi najveći svjetski klub Real Madrid. Među onima koji su imali veliki utjecaj da se to dogodi bio je i Luka Modrić, kojeg je predsjednik Florentino Perez tražio mišljenje o tom transferu.

image

Luka Modrić i Mateo Kovačić

TOM DUBRAVEC Cropix

Nakon Reala, iz kojeg je otišao samo zato što je htio igrati u kontinuitetu, postao je član Chelseaja. U klubu ondašnjeg vlasnika Romana Abramoviča, koji je za njegove "papire" platio 45 milijuna eura Realu, uskoro je Kovačić opet slavio naslov prvaka Europe. U kojem je, za razliku od prethodna tri uspješna pohoda u Realu, bio protagonist.

Godinu dana prije nego mu je istekao ugovor sa Chelseajom, koji je sada u rukama američkog vlasnika Todda Boehlyja, Mateo Kovačić prešao je u redove kluba koji je upravo proslavio trostruku krunu! Manchester City je prvak Engleske peti puta u posljednjih 6 godina. Osvojio je sedmi FA Cup, a naposljetku i prvi europski naslov u povijesti kluba s Etihada. Kada takav klub, koji ima nepresušne izvore financiranja, najboljeg trenera, najjači roster i može dovesti praktično koga poželi, odluči da je Kovačić igrač koji će pojačati taj kadar, onda 29-godišnji hrvatski reprezentativac može biti itekako ponosan…

Korak dalje

Pep Guardiola je klupskim operativcima već prošle godine dao do znanja da ga Kovačić jako zanima. Njegove vrline, prije svega tehnička potkovanost i brzina, optimalno se uklapaju u strukturu igre koju Katalonac sjajno razrađuje i kontinuirano osvježava i poboljšava. Manchester City će u novoj sezoni biti konkurenciji u Engleskoj i Ligi prvaka izuzetan motiv. No, Guardiola, koji uvijek stremi višem, boljem, jasno naznačuje kako mu je ambicija nakon prvog europskog naslova s MC-om otići korak dalje i biti prvi nakon Real Madrida koji će obraniti trofej LP-a. U tim nacrtima nove sezone trener Cityja je bio dosljedan u izboru Kovačića, što mu je naposljetku i osobno predočio, te mu jasno objasnio kako ga kani koristiti.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

U prošloj sezoni u Chelseaju bio je opći nered, smjene trenera, mnoštvo novih igrača, loši rezultati. Kovačić je bio jedan od rijetkih koji je dobivao pozitivne kritike medija i navijača. No, bilo je i njemu već zimus jasno da u potpuno novoj priči Stamford Bridgea, u kojoj američki vlasnik ima drugačiju filozofiju funkcioniranja kluba, to više nije njegova priča. Iako je imao ugovor do 2024. godine, Kovačić je znao da će ga Chelsea pustiti ranije. Pep Guardiola i City, naravno, to su jako dobro znali. I s poslovne strane, iako Cityju financije nisu problem, ali moraju voditi računa o bilancama, to je bio odličan deal.

Kvaliteta takvog igrača, koji je u najzrelijim godinama (29), ogromnog iskustva, za 30-ak milijuna nečega, to je zbilja vrhunski posao.

image
SOFASCORE
Statistika: Sofascore

Iz Kovačićeva okruženja doznali smo kako su u Cityju imali sve moguće informacije o njemu, statusu, navikama, ponašanjima. To je Guardioli osobito važan dio priče jer u momčadi želi "zdrave glave". Dakako, kada se taj interes počeo konkretizirati, Mateo Kovačić nije imao što dvojiti. Istina je da su se u finišu sezone počeli javljati zainteresirani klubovi iz Premiershipa, pa i PSG primjerice, bilo je i sondiranja terena iz Saudijske Arabije. No, poziv, konkretan i s velikim respektom od prvaka, te trenera velikana kao Guardiola, nije imao konkurenciju…

Zarada karijere

U Manchester Cityju će Kovačić, naravno, zarađivati značajno više nego u Chelseaju, najviše u karijeri, jer je sada ipak druga razina u odnosu kada je dolazio u London 2018. godine. No, novac je u ovakvim slučajevima samo logična posljedica događanja, a da je to prioritet Kovačić je mogao ići u neke druge aranžmane.

Perspektiva igranja u tako moćnoj momčadi kakvu ima Manchester City, napredovati tehnički i taktički kod vrhunskog taktičara i svojevrsnog inovatora kakav je Guardiola, to je fantastična prilika za nove Kovačićeve iskorake.

Uopće nema dvojbe da će nakon tog drila kod Guardiole postati još bolji igrač, s još više samopouzdanja i sigurno više poduzetnosti. U njegovu slučaju mogli bismo kazati da bi mu se mogla poboljšati statistika jer će igrati i u boljoj momčadi, koja stalno stvara šanse za gol i gdje će mu biti jednostavnije doći u priliku.

Transfer u Manchester City je jako dobra stvar i za reprezentaciju Hrvatske!

U kojoj je Mateo Kovačić jedan od ključnih igrača i koji je svojim potencijalima predodređen da preuzme veliki dio odgovornosti kada Modrić, vjerojatno u ljeti 2024. godine, zaključi veliku vatrenu mu karijeru. U tom smislu i sezona napredovanja kod Guardiole bit će dodatni poticaj njegovom iskoraku.

Dosadašnji transferi Matea Kovačića

11 milijuna eura: Dinamo Zagreb - Inter 2013.

38 milijuna eura: Inter - Real Madrid 2015.

45 milijuna eura: Real Madrid - Chelsea 2019.

30 milijuna eura: Chelsea - Manchester City 2023.

Velike pohvale sve četvorice menadžera Chelseaja

Otkako je došao u Englesku, Kovačić je imao priliku raditi pod četvoricom trenera Chelseaja i svi su ga redom jako hvalili. Maurizio Sarri bio je menadžer Bluesa 2018. kad je Kovačić došao na posudbu iz Real Madrida i Talijan je bio vrlo jasan:

- Na posudbi je, ali želim da ostane s nama. Ne, ne želim nekog novog veznjaka, želim isključivo njega.

Tako je i bilo, 2019. ga je Chelsea otkupio. Frank Lampard je u dva navrata vodio Kovačića na Stamford Bridgeu, od 2019. do 2021. te 2023. O hrvatskom veznjaku je, između ostalog, pričao:

- On je apsolutno igrač top klase u sredini terena. Brz je i sjajan u izlaženju iz uskih prostora. Znao sam mu reći "mrzio bih igrati protiv tebe".

Thomas Tuchel vodio je Chelsea od 2021. do 2022.

- On nam je ključan igrač na terenu i izvan njega. Divan, skroman momak, koji obožava sport. Pravo je zadovoljstvo imati ga u momčadi - govorio je o Kovačiću njemački strateg.

Graham Potter nije se dugo zadržao u londonskom klubu i bio je svjestan da će Kovačić otići ovog ljeta, ali da je ostao za kormilom i da se njega išta pitalo, možda Kovačić danas ne bi bio novi igrač Cityja.

- Iznimno ga cijenim, u nekim utakmicama dao sam mu i kapetansku vrpcu. Iz moje perspektive, Mateo je vrlo bitan igrač Chelseaja, ali odluka o budućnosti je na klubu i na njemu... (dd)

Linker
19. svibanj 2024 23:46