Zelena energetska zadruga

Ulaganje u malu solarnu elektranu je ulaganje koje vrijedi u krizi

Donosi do 80% ušteda od prvog računa za električnu energiju te vas čini otpornijima na posljedice kriza, a njena realizacija u Hrvatskoj postaje sve lakša.
Zelena energetska zadruga

Mala solarna elektrana stane na gotovo svaki krov. Povećava vrijednost nekretnine te osigurava energetsku neovisnost i otpornost na predviđen rast cijena električne energije u Hrvatskoj u budućnosti. Uz uštedu do 80% već od prvog računa za struju, očekivano vrijeme povrata ulaganja je za šest do deset godina, a nakon toga nastavlja se proizvoditi i koristiti „besplatna“ energija. U jeku kriza čije posljedice sve više osjećamo – zdravstvene, gospodarske, klimatske – razmišljanje o ulaganju u solarnu elektranu umjesto pasivne štednje zato je sasvim opravdano. Što sve pritom trebate imati na umu, donosimo u nastavku.

Isplativa solarna elektrana za samoopskrbu

Unutar trenutnog zakonodavnog okvira, najviše se isplati ugraditi solarnu elektranu snage koja će proizvoditi 75%-80% vaših potreba na razini jedne godine. Za tu količinu proizvodnje, prosječnom četveročlanom kućanstvu u unutrašnjosti Hrvatske dovoljna je solarna elektrana snage od 4 do 6 kW, a onom u Dalmaciji i na otocima od 3 do 5 kW. Trošak elektrane po kW iznosi do 10.000 HRK, što uključuje projektiranje, opremu, transport, puštanje u pogon i ispitivanje. Potrebno ulaganje moguće je umanjiti uz podršku nacionalnih i lokalnih fondova za sufinanciranje, ali i kroz zajedničku nabavu sa sugrađanima, koju na adresi Nasuncanojstrani.hr prvi puta u Hrvatskoj u suradnji s provjerenim domaćim izvođačima sustava nudi Zelena energetska zadruga, jedna od vodećih domaćih organizacija za podršku građanima u korištenju obnovljivih izvora energije.

Od ideje do male solarne elektrane na vašem krovu

Kod postavljanja elektrane uzima se u obzir orijentacija i nagib krova, potrošnja u kWh unatrag godinu dana te vaše želje i mogućnosti. Od dokumentacije će vam biti potrebna potvrda o legalizaciji kuće, osobni dokumenti i zemljišno-knjižni izvadak za potvrdu čestica. Prikupljanju dokumentacije slijedi izrada glavnog projektnog rješenja elektrane te provjera mogućnosti priključenja s vlastitom proizvodnjom s HEP Operatorom distribucijskog sustava. Nakon što dobijete rješenje, slijedi proces priključenja na mrežu, odnosno ugradnje elektrane. Cijeli proces traje oko 2 mjeseca i može djelovati komplicirano, posebno ako niste vični tehničkim terminima ili papirologiji. Adresa Nasuncanojstrani.hr zato je najlakši put do solarne elektrane – stručnjaci iz područja energetike iz Zelene energetske zadruge vode vas kroz svaki korak do realizacije.

Potrošnja i uštede

Uštede ćete vidjeti već na prvom računu za električnu energiju, a raspon će biti od 50% do 80%, što ovisi o godišnjem dobu. Proizvedeni kWh troše se direktno za potrebe kućanstva, a eventualni višak predaje se u mrežu i koristi kada za time postoji potreba u istom mjesecu. Ako imate višak na kraju mjeseca, što će vjerojatno biti slučaj u ljeto, to predstavlja “bonus” koji se koristi u sljedećem mjesecu za smanjenje računa, u zimskim mjesecima ili za korištenje trošila noću. Vlastita elektrana osigurat će vam električnu energiju i uštede na računima kroz minimalno 25 godina, koliko je procijenjeni životni vijek solarnih panela.

Od vašeg krova do solarne Hrvatske

Cijena električne energije u Hrvatskoj kontinuirano raste do 2% godišnje i očekuje se da ćemo zbog ovisnosti u uvozu električne energije u budućnosti biti među zemljama Europske unije koje za nju plaćaju najveću cijenu. Istovremeno, imamo oko 2300 sunčanih sati godišnje koje minimalno koristimo - proizvodnja iz svih solarnih elektrana u Hrvatskoj trenutno zadovoljava samo 1% potrošnje kućanstava.

Korištenjem sunčeve energije okrećemo potrošnju električne energije u korist našeg kućanstva, ali i pozitivno utječemo na energetsku neovisnost i jačanje gospodarstva na razini naših lokalnih zajednica i cijele države. Ulaganje u vlastitu elektranu zato je i ulaganje u solarnu Hrvatsku, koje ima vrijednost u trenutnoj društveno-gospodarskoj krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19, ali i klimatskoj krizi koju svijet sve intenzivnije osjeća, a u kojoj korištenje Sunca kao obnovljivog izvora energije predstavlja i jedno od rješenja.

Projekt Nasuncanojstrani.hr Zelena energetska zadruga pokrenula je uz podršku EIT Climate-KIC-a, najveće europske zajednice znanja i inovacija za klimu, te Raiffeisen banke u Hrvatskoj, s ciljem da poboljša solarnu sliku Hrvatske opremanjem barem 1000 hrvatskih krovova solarnim elektranama do početka 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:34