BITKA S COVIDOM-19

Bugarsku potresla smrt mladića po kojeg Hitna nije dolazila satima: Pacijente će prevoziti policija

Deset policijskih minibuseva, od kojih je šest s pratnjom pomoćnog zdravstvenog osoblja, priteći će u pomoć vozilima hitne pomoći
 Ilustarcija/Nikolay Doychinov/AFP

Bugarska vlada je odlučila zatražiti pomoć redarstvenih snaga u prijevozu oboljelih od covida-19 u bolnicu, jer nema dovoljno vozila hitne pomoći u prilikama naglog širenja drugog vala pandemije.

Deset policijskih minibuseva, od kojih je šest s pratnjom pomoćnog zdravstvenog osoblja, priteći će u pomoć 25 javnih vozila hitne pomoći u Sofiji, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Kostadin Angelov na tiskovnoj konferenciji.

Smrt 33-godišnjaka čija je obitelj u subotu satima čekala hitnu, potresla je društvene mreže koje su vrvjele svjedočanstvima o nepružanju hitne medicinske pomoći.

"Liječnici su iscrpljeni. U ratu smo: treba mobilizirati sve resurse u borbi s pandemijom", rekla je glasnogovornica hitne medicinske službe u Sofiji Katja Sungarska.

Bugarske bolnice, gdje su mnogi djelatnici zaraženi, sada se moraju koristiti uslugama studenata medicine.

Ministarstvo zdravstva je nakon kritike pozvalo na suradnju privatne ustanove koje nerijetko ne žele primiti zaražene novim koronavirusom.

"Privatne bolnice koje ne budu provodile ministarsku uredbu po kojoj 10 posto svojih kapaciteta moraju namijeniti oboljelima od covida-19, više se neće financirati iz proračuna", upozorio je ministar zdravstva. U ponedjeljak je potonji izrazio zadovoljstvo proširenjem kapaciteta u prijestolnici sa 100 novih postelja.

Usto će do kraja tjedna na raspolaganju biti 17 novih vozila hitne pomoći, dodao je ministar koji istodobno pregovara s udrugom taksista radi prijevoza bolesnika.

Bugarska, koja je proljetos uspješno svladala prvi val virusa, sada se bori s naglim povećanjem broja novozaraženih od 80 posto u zadnjih sedam dana. U zemlji je ukupno 54.000 slučajeva kojih je vjerojatno i više jer se malo testira.

U strahu od društvenih nemira, vlada ne želi opet uvoditi nepopularnu karantenu.

Od izbijanja epidemije u toj zemlji sa 7 milijuna stanovnika, gotovo 1300 ljudi umrlo je od posljedica zaraze novim koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:25