StoryEditor
Zlatan Ibrahimović
 JONATHAN NACKSTRAND
Zanimljivosti s Apenina

Zlatan je opet uzburkao vode, a Hrvat je glavni kandidat za preuzimanje kluba

Puno se toga događa u talijanskom nogometu...
Autor: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. svibanj 2020. 17:54

I u Italiji se polako priprema povratak nogometa, iako su mnoga pitanja i dalje otvorena. Uglavnom i dalje prevladavaju teme vezane uz koronavirus i njegove posljedice te način na koji bi se aktualna sezona privela kraju, ali ne zanemaruju se ni ostale. Kad su u pitanju velike zvijezde, one su uvijek na Apeninima imale poseban tretman, a tako je i sad.

Zlatan Ibrahimović jedna je od njih. Šveđanin bosansko-hrvatskih korijena tijekom sezone se vratio u Milan i pomogao momčadi u usponu na ljestvici, a nakon prekida prvenstva zbog pandemije koronavirusa nedavno je počeo trenirati s Hammarbyjem, klubom iz Stockholma u kojem je prošle godine kupio skoro 25 % vlasničkog udjela. Kako u Švedskoj ograničenja nisu tako stroga kao što su bila u Italiji, Zlatan je trenirao s muškom i ženskom ekipom Hammarbyja, a odigrao je i prijateljsku utakmicu. Sad bi se trebao vratiti u Italiju, proći dvotjednu samoizolaciju i potom se priključiti treninzima Milana. Iako ima opciju produljenja ugovora s Rossonerima za još jednu sezonu, sve su glasnije priče da bi se Ibra po završetku sezone u Serie A i mogao vratiti kući. Sportski direktor Hammarbyja Jesper Jansson kazao je kako će klub ‘vjerojatno’ moći potpisati Ibrahimovića ovog ljeta.

image
Zlatan Ibrahimović
ALBERTO PIZZOLI

Rangnick je problem

Njegov je ostanak u Milanu došao pod znak pitanja kad se u eteru pojavilo ime Ralpha Rangnicka kao mogućeg novog trenera Milana. Protiv toga su bili klupski čelnici zaduženi za sportsku politiku, Zvonimir Boban i Paolo Maldini. Boban je zbog Rangnicka već napustio klub, dok tehnički direktor Paolo Maldini nije oduševljen nekim postupcima njemačkog stručnjaka.

Prije svega je to njegovo traženje ‘punih menadžerskih ovlasti’ u Milanu. Boban i Maldini doveli su Stefana Piolija za trenera, no glavni direktor Ivan Gazidis namjerava Rangnicku dati sve ovlasti kad je sportska politika u pitanju. U tom slučaju i Maldini i Pioli postali bi suvišni, isto tako i Ibrahimović koji ima pregršt iskustva i sigurno je shvatio što se događa iza kulisa te si je već pripremio odstupnicu. Maldini je Nijemcu poručio kako bi trebao pokazati poštovanje prema kolegama ‘koji u teškim uvjetima nastoje sezonu završiti na profesionalan način, stavljajući Milan ispred svog profesionalnog ponosa’.

Inače, prvi trenerski izbor Bobana i Maldinija u Milanu je bio Marco Giampaolo, kojem se sad smiješi novi angažman. Prema napisima talijanskih medija, Giampaolo je favorit za preuzimanje Torina u sljedećoj sezoni. Prvenstvo je s Torinom započeo Walter Mazzarri, a zamijenio ga je Moreno Longo koji je tek privremeno rješenje. Tuttosport je izvijestio kako je Giampaolo u načelu dogovorio da će prihvatiti posao, iako prema pravilima Serie A ne može potpisati za više od jednog kluba tijekom jedne sezone. U Milanu je dobio otkaz 8. listopada nakon samo sedam kola.

Giampaolo još nije potvrđen, u igri je još nekoliko trenerskih imena. Među njima je i hrvatski stručnjak Ivan Jurić, bivši trener Mantove, Crotonea i Genoe, koji trenutačno vodi Veronu. Gasperinijev učenik uvijek je bio na listi želja predsjednika Torina Urbana Caira. Kao mogući kandidati još se spominju bivši trener SPAL-a Leonardo Semplici te aktualni Milanov strateg Pioli.

Linker
17. lipanj 2020 13:51