Goran Šebelić/Cropix
TUŽNA VIJEST

ODLAZAK ČOVJEKA KOJI JE OSMISLIO LEGENDARNI NADIMAK 'VATRENI' Preminuo je naš poznati književnik, pjesnik i novinar

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. siječanj 2020. 16:53

Jutros je u 76. godini života preminuo Josip Joža Prudeus, poznati samoborski učitelj, pjesnik, književnik i novinar, koji je sportskoj javnosti najpoznatiji po nadimku Vatreni, kojeg je osmislio kao marketinški stručnjak, pa lansirao i autorski zaštitio 1996. godine. Napisao je tada i himnu 11 Vatrenih.

Rođen je u Samoboru 21. ožujka 1944. godine. Osnovnu školu i gimnaziju pohađa u Slavonskom Brodu, gdje je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji, javlja Radio Samobor. Kao nastavnik radio je u osnovnim školama u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu i Samoboru, a 33 godine radio je i kao mentor darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu. Radio je i na Radio Samoboru, u Narodnom sveučilištu Samobor, a 1991. godine bio je i gradski pročelnik za društvene djelatnosti.

Godine 2008. godine dobio je povelju pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja. Autor je mnogih misa, litanija i skladbi posvećenih svecima i mučenicima katoličke crkve. Bio je i član Društva hrvatskih književnika, uvršten je u više antologija hrvatskog pjesništva. Kao član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru svojim je talentom i radom uvelike doprinio očuvanju kulturne baštine i razvitku samoborskog pjesništva.

Bio je i urednik mnogim izdanjima, svoje je radove objavljivao u Modroj lasti, Smibu, Galebu, Radosti i Pogledu. Utemeljio je program za djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju. Tijekom svog bogatom djelovanja Prudeus je napisao stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle. Autor je i mnogih slikovnica. O Samoboru je napisao sedamdesetak pjesama, od kojih su mnoge i uglazbljene

Godine 2004. godine dobio je nagradu za životno djelo Grada Samobora, a 2009. godine, odlukom Sabora, dobio je državnu nagradu Ivan Filipović za životno djelo.

Linker
09. ožujak 2021 05:15