TOM DUBRAVEC Cropix
PETI NA IGRAMA

Benović: Tužan sam, suci su me zakinuli. Armenac je napravio veću pogrešku i dobio bolju ocjenu

Osječanin je ipak zadovoljan nastupom te je najvio da će se posvetiti preskoku u budućnosti
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. kolovoz 2024. 18:23

Sjećamo se jako dobro izjave trenerskog maga, iz jednog drugog sporta, Ante Kostelića...

"Sretan sam što se moja djeca bave sportom u kojem su mjerodavni štoperica, sekunde, stotinke, ne suci i njihove prosudbe".

Ova rečenica famoznog Gipsa Kostelića pada nam pamet više puta godišnje. U različitim sportovima. Od VAR snimki, odluke ili stava suca, pa onda čak i "sudačkog kriterija" jer i to je jedan od elemenata koji se ponekad pojavljuje pri raspravi o sucima u različitim sportovima. Odmah u startu, moramo i još jedno istaknuti. Neće se ovaj novinar folirati da je gimnastički stručnjak i silan znalac koji je promatrao na desetine, stotine natjecanja u ovom sportu. Jer nisam. Opet, ponešto znamo, ponešto smo gledali, puno se više raspitali, onda i gledali finale preskoka i skokove hrvatskog predstavnika i čini nam se da je možda, možda baš zaslužio i nešto višu ocjenu. Ne, nećemo zapisati da je zakinut, da je za medalju, nećemo otići toliko daleko jer to možda i nije baš tako.

Idemo redom. Slavonski triptih. Tako izgledaju pariška lutanja vašeg izvjestitelja po ovim Igrama. Daleko od toga da ne pratimo nastupe sviju, ili barem koliko stignemo, naših sportašica i sportaša, ali jedan naš kraj ili izdanak isto pratimo u stopu. Kud idu i nastupaju Slavonke i Slavonci u Parizu, tud smo i mi. Pratili smo Osječanku Donnu Vekić na Roland Garrosu, onda Brođanina Gabrijela Veočića u Paris North Areni (sa željom da i on osvane na Roland Garrosu jer će ondje biti finalne borbe), jasno je da ćemo i na finale Osječanina Aurela Benovića.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Aurel je ušao u s trećim rezultatom kvalifikacija u finale preskoka. Discipline koja mu do prije okvirno godinu dana možda i nije bila prvi izbor ili jača strana. Na parteru je bio jači, no sada... Odnosno posljednjih desetak i više mjeseci, Benoviću je preskok postala jača stana. Uostalom, potvrda toga je stigla u Parizu, plasmanom u olimpijsko finale.

Samo finale preskoka, sjajno! S čudesno visokim ocjenama kao posljedicom jednako takve izvedbe svih finalista ili barem velike većine.

Prva četvorica od ukupno osam finalista su imali ocjene koje bi prije tri godine u Tokiju donijele možda i zlato, medalju svakako. Filipinac Carlos Yulo, bivši svjetski prvak je apsolutno najbolji i tu nema rasprave (15,116) Dvojica Britanaca odmah iza, Jake Jarman, još jedan bivši prvak svijeta (14,933), sunarodnjak Harry Hepworth još bolji (14,949). Iza njih Ukrajinac Nazar Čepurnji (14,899).

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U drugoj je seriji četvorice, kao ukupno šesti slijedio naš Benović. Skakao je dva stila - "Dragulescu" i premet 900. Prvi sjajno, ocjena 15,000. Drugi 14,800, za ukupno dakle ocjenu 14,900. Veće je tada bio izvan zone medalje, na kraju je završio peti.

- Odlično, vrhunski - prve su riječi koje je Aurel izustio nakon finala, iako smo zamijetili dolje, u Bercyju da nije bio zadovoljan ocjenom drugog skoka.

- Zadovoljan sam kako sam odradio oba skoka. Prvi sam ocijenjen s nevjerojatnih 15.000 i kada sam to vidio, malo su me obuzele emocije. Samom sam sebi rekao: "Daj sad, napravi samo, stisni, napravi drugi skok, pokušaj doskočiti što mirnije". U igri sam za medalju. No, kod drugog sam skoka napravio mali korak unazad i dobio za to 14,800. A zapravo je doskok bio sličan kao kod prvog, samo što u gimnastici postoji subjektivna procjena suca i ja tu ne mogu ništa napraviti. Nisam relevantan komentirati suđenje.

Ako nije Aurel, onda smo mi još manje, ali opet... Ako se ne varamo - a ne varamo se - Britanac Jarman je pri skoku napravio prijestup odnosno iskoračio izvan obilježenog dijela na strunjači. Svejedno je dobio višu ocjenu.

- Ja sam napravio najbolje što sam mogao, ostaje žal što nisam osvojio medalju.

Mislite li da ste zakinuti?

- Ja bih rekao tako. Da. Armenski gimnastičar koji je išao, skakao posljednji, imao je identičan doskok kao ja, možda i malo veći korak unazad, ali je dobio ocjenu 14,966. Opet, nisam ja tu za komentirati suđenje. Mogu se samo okrenuti sljedećem natjecanju. Nije ništa izgubljeno i moram se nastaviti boriti nadalje.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kakav vam je generalni osjećaj Pariza odnosno vašeg nastupa? Prevladava li razočarenje ili ipak zadovoljstvo jer ste se plasirali u finale?

- Trenutačno sam tužan i razočaran, ali opet s druge strane nema što sebi za predbaciti jer sam dao kako se veli 250 posto od sebe. Na ovakvoj razini natjecanja, u ovakvoj konkurenciji, pred ovoliko publike, odradio sam svoj maksimum. Da sam ukopao drugi skok, imao bih medalju sad, ali... Generalno, ipak jesam tužan i žalostan što nema medalje.

Pariško olimpijsko finale je predmnijevamo i definitivno razotkrilo, ako je bilo možda neke dvojbe, koja je disciplina Aurelova jača strana. Preskok ipak ispred partera.

- Nakon ove izvedbe mogu reći da ću se definitivno posvetiti preskoku. Baš sam komentirao malo s trenerom da ćemo pojačati malo, pa da jedan skok radim barem 6,0, drugi 5,6. Onda ako i pogriješim malo, onaj malo teži skok bi me izvukao. Pokušat ću to malo utrenirati i ništa... Borba! S ovakvim preskokom ja se nadam sljedećim Igrama u Los Angelesu. Ne znam jasno što će se sve dogoditi u sljedeće četiri godine, ali ako ne bude bilo ozljeda, nadam se borbi za odlazak u Kaliforniju.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Aurel će ostati još jako malo u Parizu. Čezne za svojim Osijekom.

- Prošla su sad već dva tjedna kako smo ovdje i umoran sam. Od cijele prošle godine, od svega što se događalo. Majka mi je preminula, pa sam imao tu ozljedu i nisam znao hoću li se uopće moći nastaviti baviti gimnastikom, eto došao sam dovde. Emocije su bile strašno velike, tu sam se eto borio za medalju, sreća i tuga. Sve. Mislim da ću sada uzeti neko određeno vrijeme da zapravo sve to posložim u glavi, da se isplačem, skupim, sam sa sobom razbistrim neke stvari. Nakon toga se vraćam u dvoranu.

To je pravi stav, najbolji stav. Nakon natjecanja, nakon odmora, fizičkog i psihičkog, pravi sportaš i prvak čini upravo to. Povratak na trening. Je li mjesto treninga dvorana, bazen, stadion, streljana, regatna staza... Nebitno. Aurel Benović je mladi dečko koji je prije tri tjedna navršio 24 godine, puca od zdravlja i forme, olimpijski je finalist. Domet koji je sam po sebi čudesan, odličan. Da, vjerojatno mora malo i pojačati skokove za višu ocjenu.

Linker
04. kolovoz 2024 18:38