TOM DUBRAVEC Cropix
SJAJNA OSJEČANKA

Donna je jedina svijetla točka u crnim trenucima za hrvatski tenis, a kakav nam tek udarac prijeti...

Predvodnica cjelokupnog, a ne samo ženskog tenisa u Hrvatskoj
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 04. kolovoz 2024. 06:56

Dvije stvari smo posljednjih tjedana često potencirali u tekstovima iz Roland Garrosa. Vekić najbolja hrvatska tenisačica i Donnin poboljšani status među Hrvatima kojima je postala nova junakinja. Donna nacionale, između ostalog smo napisali.

No, u ovim danima slave Donne Vekić zapravo smo zaboravili jednu stvar. Ona je jedina svijetla točka u crnim trenucima za hrvatski tenis. Donna Vekić je predvodnica cjelokupnog, a ne samo ženskog tenisa u Hrvatskoj. Donna Vekić je najbolja u tenisu u Hrvatskoj računajući oba spola, cjelokupnu konkurenciju. Polufinale Wimbledona pa finale Olimpijskih igara sa srebrnom medaljom oko vrata. I razarajućim osmijehom.

Dvadesetosmogodišnja Osječanka je na WTA ljestvici 21. igračica svijeta. Olimpijske igre se ne računaju na ljestvici pa neće biti pozitivnog pomaka. Sljedeća najbolja hrvatska tenisačica je 33-godišnja Splićanka Petra Martić na 89. mjestu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Na ATP ljestvici najbolji hrvatski tenisač nalazi se na 94. mjestu. Borna Ćorić nakon još jednog oporavka od ozljede i dalje tone na toj listi i samo je pitanje trenutka kada će 27-godišnji Zagrepčanin ispasti iz kruga najboljih 100 igrača na svijetu. Odustao je od olimpijskog turnira u Parizu jer je procijenio da je slab na zemlji, da ne može konkurirati za odličje, pa je otišao na ATP turnire u Sjevernoj Americi gdje je izgubio prvi, i zasad jedini, meč.

Nakon što Ćorić nastavi kliziti hrvatski muški tenis će biti bez ijednog igrača u top 100. Valjda prvi put otkako se Republika Hrvatska osamostalila. Marin Čilić je ispod 1000. mjesta, na društvenim mrežama je objavio da njegov oporavak od posljednje operacije dobro prolazi, ali pitanje je hoće li se 35-godišnji Hercegovac ikada vratiti barem blizu pozicije da, primjerice, za Grad Slam turnir ne mora tražiti pozivnicu ili probijati se kroz žrvanj kvalifikacija. Grubo zvuči, ali bolje je ne očekivati i ne tražiti od njega da bude taj koji će vraćati ugled hrvatskog tenisa. On treba biti ugodno iznenađenje, dodana vrijednost na što imamo, a ne da status muškog tenisa ovisi o njemu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Sljedeći, dakle drugi najbolji hrvatski tenisač u ATP konkurenciji u ovom trenutku je 23-godišnji Splićanin Duje Ajduković na 129. mjestu. Poražavajuće. Hrvatski tenis ima nekoliko talenata u obje konkurencije, ali oni su danas daleko od velike pozornice. Neki se razvijaju uobičajenim putem, neke su usporile ozljede, neki ne opravdavaju svoj talent, a neki će nas, jednog dana, i ugodno iznenaditi.

No, činjenica je da danas u pojedinačnoj konkurenciji jednog od najpopularnijih i najraširenijih svjetskih sportova Hrvatska ima samo jednu jedinu kvalitetu, samo jednu osobu zbog koje se još uvijek smije reći da smo u vrhu, a to je - Donna Vekić. Jedina svijetla točka u crnim trenucima za hrvatski tenis.

Linker
11. rujan 2024 23:07