AFP
PONOVNO NA TRONU

Hrvatska ima novo zlato u Parizu! Čudesna utrka Martina i Valenta Sinkovića, braća pomela u završnici

A način na koji su braća Sinković osvojila zlato u Parizu dugo će se prepričavati
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 02. kolovoz 2024. 11:46

Još jednom su uspjeli! Valent i Martin Sinković su ponovo olimpijski pobjednici u dvojcu bez kormilara. Njihovo treće olimpijsko zlato u nizu, četvrta olimpijska medalja, vezana zlata u dvojcu ‘bez‘ na Igrama u Tokiju 2021. i 2024. S četiri olimpijske medalje postali su u petak u Parizu i najuspješniji hrvatski ljetni olimpijci.

A način na koji su braća Sinković osvojila zlato u Parizu dugo će se prepričavati. Na prvih 500 metara bili su peti, dvije i pol sekunde iza vodećih Britanaca Olivera Wynne-Griffitha i Toma Georga, koji su u Pariz došli kao glavni favoriti za zlato u ovoj disciplini. Na pola staze su Sinkovići bili treći, još uvijek na gotovo istom zaostatku iza Britanaca (+2.43), na 1500 metara četvrti, iza Britanaca, Rumunja i Švicaraca, a razlika između njih i Britanaca gotovo u stotinku ista (+2.41). I onda...

Onda smo u posljednjih 500 metara svjedočili onome što čini razliku između velikih i najvećih. A oni su definitivno u ovoj drugoj skupini. Njihovi uspjesi to potvrđuju, a ono što su pokazali u posljednjih 500 metara utrke u Parizu je najbolja slika toga. S četvrtog mjesta su se probili na prvo, ispred svih.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Od +2.41 zaostatka za Britancima na 1500 metara došli su do zlata s 45 stotinki prednosti Britanaca! Završnica utrke za pamćenje. Još jedno zlato oko vrata i najbolji rođendanski poklon za Valenta Sinkovića koji je upravo u petak slavio 36. rođendan.

Britanci Oliver Wynne-Griffith i Tom George su srebrni, a aktualni svjetski prvaci Roman Röösli i Andrin Gulich brončani. Britancima je to druga olimpijska medalja nakon bronce u osmercu u Tokiju, Švicarcima prvo olimpijsko odličje. Bez medalja su ostali mladi Rumunji Florin Arteni i Florin Sorin Lehaci, koji su bili četvrti, Španjolci Jaime Canalejo i Javier Garcia su završili peti, a Irci Ross Corrigan i Nathan Timoney šesti.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Zlatne medalje braći je uručio predsjednik Međunarodnog veslačkog saveza, Francuz Jean Rolland, koji je i sam bio olimpijski pobjednik u ovoj disciplini, 2000. u Sydneyju.

Spojivši dva olimpijska zlata u dvojcu ‘bez‘ braća Sinković su ušla i u elitno olimpijsko društvo u ovoj disciplini. Prije njih dva olimpijska zlata u spojili Novozelanđani Erik Murray i Hamish Bond, koji su se oprostili od ove discipline u Riju 2016. s 59 pobjeda u nizu u ovoj disciplini. Dva uzastopna zlata je prije toga spojio Australac Drew Ginn (2004. i 2008.), ali s različitim partnerima (u Ateni James Tomkins, u Pekingu Duncan Free). Najuspješniji veslački olimpijac, jedini s 5 olimpijskih zlata, legendarni Britanac Sir Steve Redgrave je spojio tri zlata u dvojcu ‘bez‘ u nizu, dva je osvojio s Matthewom Pinsetom (1992. i 1996), a prvo je osvojio s Andyjem Holmesom (1988.)... Sinkovići su i prva braća nakon Nijemaca Bernarda i Jörga Landvoigta koji su bili zlatni u ovoj disciplini 1976. i 1980. Ali to je povijest, vratimo se u sadašnjost...

Valent i Martin Sinković su treći put uzastopno olimpijski pobjednici. U Riju 2016. u dvojcu na pariće, u Tokiju i Parizu u dvojcu ‘bez‘, a prije toga i srebrni u četvercu na pariće s Damirom Martinom i Davidom Šainom.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
BERTRAND GUAY Afp

Linker
02. kolovoz 2024 13:30